x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 2 august 1990

Radiojurnalul zilei: 2 august 1990

de Andrei Stoicu    |    02 Aug 2010   •   00:00

Din evenimentele zilei de 2 august 1990, principalul jurnal de ştiri le-a reţinut pe următoarele: Biroul de presă al Preşedenţiei a emis un comunicat din partea lui Ion Iliescu, în care şeful statului făcea apel la concilierea forţelor politice în interesul cetăţenilor şi sprijin din partea societăţii pentru schimbări democratice. Cu ocazia "Zilei tanchiştilor" a avut loc o ceremonie în amintirea lui Vasile Milea - "tanchist erou al neamului românesc". S-a anunţat semnarea unui contract în valoare de 1 miliard de dolari între compania britanică "Asociated Aerospace" şi Întreprinderea de Avioane Bucureşti. Într-un comunicat oficial, guvernul român a solicitat încetarea ostilităţilor şi retragerea neîntârziată a forţelor militare dincolo de frontierele internaţionale dintre Irak şi Kuwait.


ROMÂNIA PARCURGE UN AMPLU PROCES DE SCHIMBĂRI DEMOCRATICE
Biroul de presă al Preşedenţiei a dat publicităţii un comunicat al preşedintelui Ion Iliescu în care se arată printre altele că România parcurge un amplu proces de schimbări democratice şi că după alegerile din mai s-a trecut la organizarea structurilor statului de drept. Acest proces nu este lipsit de dificultăţi de asperităţi şi stări de tensiune alimentate de un climat de suspiciune. Continuând seria consultărilor iniţiate după investirea sa - se arată în comunicat, preşedintele consideră necesar să acţioneze ca factor de conciliere a intereselor şi opţiunilor tuturor cetăţenilor ţării pentru soluţionarea problemelor dificile cu care se confruntă societatea noastră.


A AVUT LOC CEREMONIA DE ZIUA TANCHIŞTILOR
Ieri, de ziua tanchiştilor, în faţa clădirii Comandamentului trupelor de infanterie şi tancuri a avut loc o ceremonie, fiind marcată împlinirea a 71 de ani de la înfiinţarea primului batalion de care de asalt, la Giurgiu. La garnizoana Lereşti, unde este înmormântat generalul de armată Vasile Milea, unităţi şi şcoli militare din Piteşti şi Târgovişte au cinstit memoria acestui tanchist erou al neamului românesc, erou al Revoluţiei din decembrie 1989.


CONTRACT DE 1 MILIARD DE DOLARI ÎNTRE "ASOCIATED AEROSPACE" (MAREA BRITANIE) ŞI ÎNTREPRINDEREA DE AVIOANE BUCUREŞTI
La o conferinţă de presă organizată la Londra de compania "Asociated Aerospace" a fost anunţată semnarea unui contract în valoare de 1 miliard de dolari încheiat cu Întreprinderea de Avioane Bucureşti în baza căreia firma britanică va achiziţiona 50 de avioane de tip "BAC 1.-11" fabricate în România.


ROMÂNIA, PREZENTĂ CU PRODUSE SALE ÎN MAI MULTE TÂRGURI INTERNAŢIONALE
De la Întreprinderea de târguri şi expoziţii aflăm că la sfârşitul lunii, România va fi prezentă cu produsele sale în mai multe târguri internaţionale. Astfel, la Târgul Internaţional de la Ismir (Turcia) firmele: Maşini export, Chimica, Danubiana, Rom-energo, Electro export-import şi altele vor expune produse competitive din Industria Chimică şi Petrochimică, a construcţiilor de maşini şi a materialelor de construcţii, iar în Siria la Damasc vor expune în Târgul Internaţional organizat în acest oraş firmele Universal auto-tractor, Uzine export, Mecano-export, Elcomp şi altele.


GUVERNUL ROMÂN DOREŞTE RETRAGEREA FORŢELOR MILITARE DIN GOLFUL PERSIC
Guvernul român cere încetarea ostilităţilor şi retragerea neîntârziată a forţelor militare dincolo de frontierele internaţionale dintre Irak şi Kuwait. În aceste împrejurări se impune ca toate statele să dea dovadă de moderaţie şi răspundere, să nu întreprindă nimic de natură să agraveze şi mai mult situaţia - se arată în declaraţia guvernului României cu privire la evenimentele din zona Golfului.


DELEGAŢIE A ROMÂNIEI, LA ÎNVESTIREA PREŞEDINTELUI PERUAN
Delegaţia română care a participat la festivităţile prilejuite de instalarea în funcţie a noului preşedinte al Perului s-a întâlnit la Lima cu Carlos Jaramillo Diaz, secretar general executiv al Parlamentului Andin. În cursul întrevederii, acesta a informat că Parlamentul Andin l-a însărcinat pe vicepreşedintele Venezuelei, Paciano Padron, să organizeze prima întâlnire parlamentară America Latină ­ Europa de Est, în luna octombrie, la Carcas.
Unul dintre obiectivele acestei întâlniri este instituirea de contacte directe periodice între parlamentarii din ţările andine şi cei din Europa de Est.
După întâlnirea de la Caracas, parlamentarii europeni ar urma să participe la Conferinţa interparlamentară mondială de la Punta del Estate, din Uruguay.
Secretarul general executiv al Parlamentului Andin şi-a exprimat speranţa ca România să ia parte la reuniunile preconizate.


RELAŢII DEMOCRATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI CEHOSLOVACIA
Constantin Ene, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, l-a primit pe Josef Zima, însărcinat cu afaceri ad-interim al Republicii Federative Cehe şi Slovace, la Bucureşti.
În cursul convorbirilor s-a evocat semnificaţia stabilirii relaţiilor diplomatice între România şi Cehoslovacia la 1 august 1920 şi au fost abordate stadiul şi perspectivele relaţiilor dintre cele două ţări.


COMISIA PIEŢEI COMUNE DOREŞTE SĂ EXTINDĂ CREDITELE BĂNCII EUROPENE
Deşi comisia Pieţei Comune doreşte să extindă creditele Băncii Europene de investiţii în favoarea României, Cehoslovaciei şi Bulgariei, ţara noastră va face totuşi obiectul unei analize din partea "celor 12".


MINISTRUL DE STAT PRIMEŞTE DELEGAŢI PARLAMENTARI DIN SUEDIA
Noua orientare economico-socială a României, deschiderea ţării noastre spre Europa în contextul internaţional actual, au fost evocate azi cu prilejul primirii delegaţiei de parlamentari din Suedia de către dl Anton Vătăşescu, ministrul de stat însărcinat cu activitatea industrială şi comercială. În acelaşi timp a avut loc un schimb de păreri privind sistemul social economic suedez.
În aceeaşi zi, dl Anton Vătăşescu a primit pe dl Lee Hyun Hong, ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti. Au fost discutate probleme privind dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre România şi Republica Coreea.


FORMAŢIA "FLAMINGO" DIN MOLDOVA ÎNCEPE TURNEUL ÎN ŢARĂ
Azi, 2 august, îşi începe turneul în ţara noastră trupa de artişti "Flamingo" din Moldova. Primele spectacole au loc la orele 17:00 şi 20:00 pe scena Casei de cultură din Câmpina, judeţul Prahova. Trupa "Flamingo" împreună cu Filarmonica din Floreşti va prezenta un program de cântece şi dansuri, momentele vesele vor fi susţinute de Draga Olteanu-Matei şi Marin Moraru.


ÎN ELVEŢIA SE DESCHIDE FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL FILMULUI
Astăzi, în localitatea elveţiană Locarno, se deschide Festivalul Internaţional al Filmului, la care participă şi România, festival care se va derula pe parcursul a 10 zile.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani