x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul Zilei: 3 iulie 1990

Radiojurnalul Zilei: 3 iulie 1990

de Andrei Stoicu    |    03 Iul 2010   •   00:00

Dintre evenimentele zilei de 3 iulie 1990, principalul jurnal de ştiri al Radioului le-a reţinut pe următoarele: întâlnirea primului-ministru cu un grup de specialişti de la concernul Caterpillar, încheierea lucrărilor primului Congres Naţional Studenţesc, proiectul de lege privind ajutorul de şomaj, proiect elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pe plan extern au fost prezentate informaţii despre mişcările seismice din Iran şi din sudul Greciei, dar şi situaţia a 150 de albanezi care s-au refugiat în mai multe ambasade occidentale din Tirana. Cu prilejul Zilei naţionale a Statelor Unite, preşedintele Ion Iliescu a adresat marelui vecin de peste Ocean un mesaj de felicitare.


PRIMUL-MINISTRU A PRIMIT UN GRUP DE SPECIALIŞTI DE LA CONCERNUL CATERPILLAR
Astăzi, primul-ministru al Guvernului, domnul Petre Roman, a primit un grup de specialişti de la concernul american Caterpilllar, ce realizează maşini şi utilaje, echipamente pentru industria minieră şi construcţia de drumuri. Cu prilejul acestei întrevederi s-a exprimat dorinţa de cooperare a României cu industria constructoare de maşini americană. S-a convenit ca într-o primă etapă să se achiziţioneze 200 de autobasculante pentru industria minieră românească.


S-AU ÎNCHEIAT LUCRĂRILE PRIMULUI CONGRES NAŢIONAL STUDENŢESC
Astăzi după-amiază s-au încheiat lucrările primului Congres Naţional Studenţesc, organizat de Liga Studenţilor din Universitatea Bucureşti, la care au participat 32 de sindicate şi organizaţii studenţeşti din Capitală şi din principalele centre ale ţării. Timp de două zile, în Aula Facultăţii de Drept, participanţii au dezbătut probleme legate de locul şi rolul studenţilor, al intelectualilor, în societate, de ruptura artificială creată între intelectualitate şi diferite pături sociale, şi au reafirmat poziţia studenţilor faţă de evenimentele ulterioare Revoluţiei din Decembrie 1989.


MINISTERUL MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE PUNE LA DISPOZIŢIE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND AJUTORUL DE ŞOMAJ
Începând de astăzi, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pune la dispoziţia federaţiilor sindicale, pentru consultare, proiectul legii privind ajutorul de şomaj şi reintegrarea profesională a şomerilor.
Eventualele propuneri, sugestii şi observaţii vor fi discutate la sediul ministerului în ziua de 6 iulie, ora 9:00.


NOI MIŞCĂRI SEISMICE ÎN IRAN
Noi mişcări seismice au afectat, zilele trecute, nordul Iranului, în aceeaşi regiune unde, cu 11 zile înainte, s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol, transmite Agenţia Irna. Mişcările seismice au avut amplitudinea de 4,8, respectiv 4,6 grade pe scara Richter şi nu au produs victime.


CUTREMUR DE 4,1 GRADE PE SCARA RICHTER ÎN SUDUL GRECIEI
Un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter a fost înregistrat astăzi dimineaţă în sudul Greciei, a anunţat Institutul Seismologic din Atena. Nu s-au semnalat nici victime, nici pagube materiale. Primul seism s-a produs la ora 3:00, ora locală, la 185 km de Atena, având epicentrul în Golful Patras. Al doilea s-a înregistrat în Marea Ionică, la 22 km de capitală.


PROVINCIA KOSOVO, EGALĂ CU CELELALTE REPUBLICI DIN IUGOSLAVIA
O bruscă încordare a situaţiei s-a înregistrat ieri în Serbia, în urma adoptării de 100 de deputaţi albanezi în Parlament a unei declaraţii constituţionale prin care este proclamată provincia Kosovo ca o unitate independentă egală cu celelalte republici din Iugoslavia. Documentul traduce voinţa albanezilor din Kosovo de a se constitui într-o republică şi este un răspuns la eforturile Serbiei de a reduce autonomia acestei provincii prin adaptarea unor noi legi constituţionale. Se reaminteşte astfel că Parlamentul Serbiei a adoptat la 26 iunie o lege prin care suspendă autonomia autorităţilor provinciale din Kosovo. Declaraţia constituţională semnată de deputaţii albanezi precizează că cei aproape 1 milion de etnici care trăiesc în Kosovo nu mai pot fi consideraţi ca minoritate naţională, ci ca un popor cu drepturi egale cu cele ale sârbilor, croaţilor şi slovenilor. Guvernul Serbiei a reacţionat imediat, subliniind că declaraţia constituţională a albanezilor nu are nici un fundament legal şi că va lua toate măsurile legale împotriva naţionaliştilor şi separatiştilor albanezi.


BANCA MONDIALĂ A DESCHIS UN BIROU LA VARŞOVIA
Banca Mondială a deschis la Varşovia primul său birou din ţările Europei Răsăritene, acordând Poloniei noi credite ce se ridică până la 250 milioane de dolari. Aceste credite sunt destinate exploatării zăcămintelor de hidrocarburi şi de gaz natural. Rambursarea sumei se întinde pe o perioadă de 17 ani cu un moratoriu de încă 5 ani.
 

ION ILIESCU A ADRESAT UN MESAJ DE FELICITARE CU PRILEJUL ZILEI NAŢIONALE A STATELOR UNITE
Domnul Ion Iliescu, preşedintele României, a adresat şefului Executivului american, domnul George Bush, un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei naţionale a Statelor Unite ale Americii. În mesaj este exprimată speranţa că raporturile dintre România şi Statele Unite ale Americii vor putea beneficia din plin de condiţiile favorabile oferite de victoria Revoluţiei Române şi de primele noastre alegeri libere, democratice, de la 20 mai 1990, dezvoltându-se pe baze noi, în sprijinul încrederii şi respectului reciproc, în interesul popoarelor român şi american, al păcii şi înţelegerii internaţionale.


VACLAV HAVEL ESTE DE ACORD CU PROPUNEREA CANDIDATURII PENTRU FUNCŢIA PREZIDENŢIALĂ
Deputaţii în Adunarea Federală a Cehoslovaciei din partea "Forumului civic" şi organizaţiei "Opinia publică împotriva violenţei" au propus din nou candidatura lui Vaclav Havel pentru funcţia de preşedinte al ţării. Nu au fost prezentate candidaturi de către alte partide politice. Vaclav Havel a informat Adunarea Federală că este de acord cu propunerea candidaturii pentru funcţia prezidenţială, subliniind că este satisfăcut de declaraţia programatică a Guvernului federal.


150 DE ALBANEZI S-AU REFUGIAT ÎN MAI MULTE AMBASADE OCCIDENTALE DIN TIRANA
Peste 150 de albanezi s-au refugiat, începând de duminică seară, în mai multe ambasade occidentale din Tirana. Din acest total, 83 de persoane şi-au găsit refugiu la Ambasada Republicii Federale Germania din capitala albaneză. Unii dintre ei au escaladat zidurile, alţii au străpuns grila de la intrare cu ajutorul unui camion.


NEGOCIERI COMUNE CU MOSCOVA
Preşedinţii celor trei republici baltice s-au pronunţat pentru negocieri comune cu Moscova asupra cererilor de independenţă, a declarat o oficialitate estoniană. Declaraţiile celor trei sunt interpretate drept o acceptare a includerii Estoniei şi Letoniei în negocierile dintre Lituania şi Moscova.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani