x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Replică dintr-un film italian: "Vreau să o văd pe căţeaua româncă"

Replică dintr-un film italian: "Vreau să o văd pe căţeaua româncă"

07 Sep 2009   •   00:00
Replică dintr-un film italian: "Vreau să o văd pe căţeaua româncă"

Pelicula românească "Francesca" a creat un adevărat scandal la festivalul de film de la Veneţia, după ce nepoata lui Benito Mussolini, Alessandra, s-a simţit vizată de câteva replici pe care le-a catalogat drept vulgare, declarând despre români că sunt violenţi în limbaj şi comportament. Cu toate acestea, italienii folosesc astfel de replici cu generozitate în filmele lor. Unele îndreptate chiar împotriva românilor. Într-o scenă dintr-un film italian, "Sotto mentite spoglie", o soţie nervoasă doreşte să o vadă pe "caţeaua şi prostituata româncă",ce l-a împins pe soţ la infidelitate.



Asociaţia Cinematografelor din Veneţia a decis să interzică difuzarea filmului "Francesca" în oraşul îndrăgostiţilor, după ce Mussolini a anunţat că-l va da în judecată pe regizor şi va cere interzicerea filmului în toată ţara.

Replica buclucaşă pare să fie "Nu ai auzit-o pe târfa aceea de Mussolini care îi vrea morţi pe toţi românii? Şi acel idiot de primar al Veronei care a declarat oraşul liber de români?". Mussolini declara că o astfel de replică arată că românii sunt violenţi şi în limbaj, nu numai în comportament.

Cu toate acestea, italienii nu sunt străini de astfel de replici, îndreptate chiar împotriva românilor. Este cazul unui film din 2007, regizat de Vicenzo Salemme, "SMS - Sotto mentite spoglie", în care, într-o scenă de gelozie domestică, se folosesc injurii la adresa unei românce. "Vreau să o văd în faţă pe căţeaua de româncă", îi strigă, de după o uşă încuiată, soţia, unui soţ adulterin. "Arată-mi-o pe prostituata română", mai spune femeia.


Scandalul izbucnit în jurul filmului lui Păunescu a pus practic "degetul pe rană" într-o chestiune pe care italienii nici nu se mai obosec să o ascundă. Încă de la primele infracţiuni comise de imigranţii români în Italia, relaţiile dintre cele două popoare s-au degradat, acestea acuzându-se reciproc de barbarie şi, respectiv, rasism.

Pelicula "Francesca" este inspirată de viaţa comunităţii româneşti din Italia după episodul Nicolae Romulus Mailat. Filmul, care o are în rolul principal pe Monica Bârldeanu, va rula în cinematografele din Bucureşti începând cu data de 2 octombrie.

×
Subiecte în articol: film venetia aless francesca