Tradiţia satelor de pescari din sudul extrem al Litoralului românesc, dar şi Rezervaţia Marină 2 Mai-Vama Veche sunt sărbătorite în ultimii patru ani prin competiţii sportive la care participă iubitori de natură, nu de asfalt. Poate şi primarul comunei Limanu (care include cele două sate de la malul mării) ar fi trebuit consiliat de cele câteva sute de iubitori ai naturii în 2009, când se lăuda cu celebra asfaltare a plajei din Vama Veche, dar n-a fost să fie... A rămas totuşi plaja de la 2 Mai, unde se refugiază în continuare doritorii de mare fără asfalt şi concursurile care le sunt dedicate.
Sâmbătă,18 iulie, înotătorii în ape deschise s-au adunat din nou la Micul Golf din 2 Mai pentru a participa la cea de-a patra ediție a concursului de înot Cupa Hamsia. Începând cu 2012, această specie protejată apare în fiecare an în Rezervația Marină 2 Mai – Vama Veche și înoată de la granița cu Bulgaria până la Micul Golf din 2 Mai (5.000 de metri) sau străbat distanța mai mică de la Pescăria Veche până la Micul Golf (1.500 de metri).
“Am avut un număr record de participanţi, respectiv 130, dintre care 70 pentru tura lungă de 5.000 de metri şi 60 pentru tura scurtă de 1.500 de metri. Cursa este concepută ca o călătorie înot, o invitaţie de a vizita în mod neinvaziv rezervaţia marină 2 Mai - Vama Veche şi de a face mişcare în natură. În acest sens, proba lungă începe din Vama Veche, aproape de graniţă, şi se termină la Micul Golf din 2 Mai, iar pentru tura scurtă, concurenţii au fost duşi la start – 1.500 de metri de la Micul Golf, unde a fost sediul evenimentului - cu bărcile mari pescăreşti, numite mahune. Având în vedere faptul că cei mai mulţi participanţi locuiesc în marile oraşe ale ţării, această călătorie a fost una inedită, sporită de faptul că apa mării a fost extrem de limpede şi astfel, în timpul cursei au putut descoperi formele neobişnuite ale habitatului submarin din rezervaţie”, explică organizatorii evenimentului.
După cursă, înotătorii veniți anul acesta în număr și mai mare decât la ediţiile precedente şi-au primit şi binemeritata porţie de... nu chiar hamsie, ci o rudă de-a ei, adică ceatal prăjit, dar numai cunoscătorii pot face deosebirea. Puţini ştiu că în ultimii opt ani hamsia a fost din ce în ce mai greu de pescuit la malul mării. Cel puţin, pe plaja de la 2 Mai se mănâncă ceatal proaspăt sau alte specii de peşte, dar toţi sunt pescuiţi în ziua respectivă, în timp ce la terasele din Vama Veche e mult mai uşor de găsit, pe post de hamsie autentică, celebrul şprot congelat sărat, importat de la vecinii bulgari şi prăjit în ulei de acum trei ani...
Cupa Hamsia e binevenită pe plaja de la Micul Golf şi mai pune în mişcare sângele turistului care vrea să scape de prefabricate şi de binefacerile civilizaţiei. Aşa că weekendul dedicat hamsiei - din ce în ce mai absentă din plasele pescarilor - a fost marcat şi de acordurile de vioară și chitară ale unui concert pe nisip, denumit When Violin Meets Guitar, la Hamsy Party Micul Golf, şi festivitatea de premiere. Câştigătorii categoriei elite (5.000 de metri) au fost Simona Savastiţa (feminin) şi Sabin Bonea (masculin).