x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje EXCLUSIV. Un român la mare înălţime la Nokia

EXCLUSIV. Un român la mare înălţime la Nokia

de Cristinel C. Popa    |    24 Feb 2013   •   21:08
EXCLUSIV. Un român la mare înălţime la Nokia
Sursa foto: Sorin Lingureanu
Angajat al firmei în Finlanda, a participat pentru România la campionatul mondial de planorism din Argentina
Sorin Lingureanu (38 de ani) lucrează la firma Nokia, în Finlanda. Se numără printre angajaţii preţuiţi ai gigantului telefoniei mondiale. Trebuie ştiut faptul că mulţi dintre cei care ajung să fie angajaţi în patria renumitelor telefoane mobile nu fac faţă nivelul înalt de competitivitate şi după o perioadă se renunţă la ei. Ei bine, românul nostru este apreciat ca un angajat de elită, inteligent, serios. Câştigă atât de bine, că şi-a cumpărat din leafă casă şi planorul cu care participă la competiţii în timpul liber. Se plânge că îi lipsesc doar sarmalele şi pârjoalele ca la mama acasă, în Iaşiul natal, dar e mai bine aşa. Recent, şi-a potolit pofta de bucate româneşti, întrucât i-a plătit mamei sale cheltuielile să ajungă în Argentina pentru a-i face galerie la campionatul mondial de planorism desfăşurat recent, la care a participat. Este vorba de: 32nd FAI World Gliding Championships, unde Lingureanu s-a clasat pe o poziţie onorantă. Aici, mama, care ştie limba spaniolă, i-a servit fiului său şi de interpret.

Aşadar, când nu lucrează la Nokia, Lingureanu îşi dedică tot timpul pasiunii sale, planorismul. Cu toate că e plecat de mai bine de 10 ani din România, Sorin Lingureanu a rămas un patriot. Îi plac foarte mult ţara, locurile de unde a plecat, iar atunci când se întoarce, călătoreşte mult, bucurându-se de frumuseţile patriei. “Dacă nu ar fi un patriot, nu ar fi participat în numele României la această competiţie de planorism, pe banii lui. Fără ajutor de la statul român. Şi nu costă puţin, pentru că a fost nevoit să-şi închirieze planorul, că n-avea cum să-l care din Finlanda în Argentina. În Finlanda este membru al unui club de planorism”, a spus mama sa, profesoara Elena Lingureanu. “Când am ajuns acolo, mi-a zis: îmi faci şi mie sarmale şi pârjoale. M-am adaptat. Am utilizat în loc de frunze de viţă de vie salată chinezească, un fel de varză asiatică, şi carne de vită argentiniană, extraodinar de bună”.

A reuşit în Finlanda în timp ce alţi români au fost trimişi acasă
Sorin Lingureanu este specialist în System Architecture, la Nokia Siemens Networks, în Finlanda. A absolvit liceul de Informatică şi apoi Facultatea de Automatizări şi Calculatoare la Iaşi. De prin 2000 lucrează pentru gigantul mondial al telefoanelor mobile chiar la el acasă. “Cei de la Nokia l-au chemat în Finlanda. Acolo este inginer arhitect, face programe de computer utilizate la telefoanele mobile. A fost întotdeauna un student foarte bun. Românii sunt apreciaţi acolo pentru că sunt competenţi, serioşi şi îşi văd de treaba lor. Munceşte extraordinar de mult. De aceea nici n-a avut timp să se însoare, dar şi câştigă foarte bine. Şi-a cumpărat o casă. Lucrează cât poate, nu-l obligă nimeni, cu multă pasiune, pentru că dacă n-ar fi pasiune, n-ar reuşi. Sunt mândră de el că a reuşit să rămână acolo după ce mulţi au fost trimişi acasă. S-a integrat, are o mulţime de prieteni şi din Finlanda, şi din alte ţări. Este o persoană constructivă, nu este materialist şi nu a uitat nici de România, nici de noi, părinţii”, spune mama sa.

Despre finlandezi, numai de bine
Sorin apreciază la Nokia, care în finlandeză înseamnă “afumat”, nu doar corectitudinea şefilor, ci şi pe aceea instituită în întregul sistem al firmei, care este unul foarte bine pus la punct. Acolo se apreciază munca în echipă. “Se munceşte foarte serios în grupuri, nu sunt invidii, ca la noi. O concurenţă constructivă există peste tot, dar nu să încerci să-i faci rău celui de lângă tine până la a-l înlătura. Acolo nu este atitudine distructivă ca la noi. Acelaşi lucru l-am observat şi la competiţia de planorism la care am participat, una de nivel mondial, erau sute de concurenţi din 26 de ţări, dar întrecerea era constructivă, nu cum e în România - hai să ne dăm peste cap ca să ne facem răutăţi”. La Nokia, Sorin a ajuns chiar pe merit, acolo nu ai cum să păcăleşti pe nimeni. Cum lucrezi, aşa eşti apreciat. Are un salariu mare, îşi poate permite să-şi cumpere planor, să facă călătorii - a bătut toată Europa şi Africa. “Mânâncă la restaurantul special al firmei, poate să aleagă exact ce-i place. Mâncare curată, gustoasă, ecologică, făcută cu produse bio. Cei de la Nokia au foarte mare grijă de angajaţii lor. Finlandezii sunt oameni pragmatici. La ei totul este la obiect, mai puţine metafore şi epitete, cum sunt la noi. S-au făcut şi la ei concedieri. Au fost mai mulţi, sunt mai puţini, pe departamente. Însă finlandezii sunt foarte mândri de brandul Nokia”, a mai spus prof. Elena Lingureanu.

În momentul în care lucrează este fericit că munceşte şi nu îl mai interesează nimic
Sorin nu este un erou sau un supergeniu. Este un angajat merituos, unul obişnuit, care munceşte foarte mult şi căruia îi place ceea ce face, lucru determinant în orice meserie. “Când iese de la activitatea de la firmă, marea lui destindere este planorismul. Eu îi cunosc pe mulţi dintre membrii clubului din care face parte. Lumea planorismului este una specială. De exemplu, echipa Africii de Sud este formată din două persoane, soţ şi soţie, plus copilaşul lor de doar patru luni, adus cu căruciorul la aerodrom. Planoriştii sunt familişti”. Sorin Lingureanu şi-a făcut nu numai în grupul sportului pe care îl practică, ci chiar la Nokia, foarte mulţi prieteni. “Are şi amici mai în vârstă, şi mai tineri, colegi sau nu. E o falsă impresie că nordicii sunt reci. Sunt timizi, e o mare diferenţă. Durează până reuşeşti să te apropii de ei şi să intri în raza lor de atenţie! Şi în momentul în care te cunosc şi văd că eşti serios, atunci le devii cel mai bun prieten”, spune prof. Lingureanu.

Sorin are drept hobby planorismul încă din ţară. Este membru onorific al clubului de profil din Iaşi şi astăzi. În Finlanda, dorul de părinţi  şi de ţară îl macină cel mai tare. “Vorbesc des cu el la telefon. Aş putea să ţin legătura şi pe computer, dar doresc să-i aud vocea, să i-o simt, să-mi dau seama dacă este sănătos”, a spus mama sa, care e foarte fericită că după o cruntă luptă cu un cancer limfatic a ajuns din nou la fiul său, ce i-a plătit drumul până în Argentina unde a avut loc recent frumosul concurs de planorism. După zilele încărcate de muncă la Nokia nu prea are timp liber, însă atunci când îl obţine, dacă nu zboară, lucrează la întreţinerea planorului, de la micile reparaţii până la îmbunătăţirea aspectului său. Acum abia aşteaptă să participe la noua competiţie europeană anunţată pentru luna martie. Urmăriţi imaginile şi vă veţi da seama de ce Sorin iubeşte zborul. Zborul nu numai spre înălţimile fizice, ci şi spre cele ale înaltei competenţe profesionale.

×
Subiecte în articol: nokia Sorin Lingureanu