x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje În aşteptarea metroului din Drumul Taberei, dirijorii de trafic se încălzesc cu înjurături. Şi câte un troleibuz peste picior

În aşteptarea metroului din Drumul Taberei, dirijorii de trafic se încălzesc cu înjurături. Şi câte un troleibuz peste picior

de Dan Radu    |    09 Noi 2011   •   21:00
În aşteptarea metroului din Drumul Taberei, dirijorii de trafic se încălzesc cu înjurături. Şi câte un troleibuz peste picior

Chiar si acum, dupa ce si-a scos gipsul si abia se mai observa un schipatat discret, ghinionistul Serviciului Rutier al Politiei Locale Bucuresti tot mai crede ca soferul de troleibuz care l-a calcat pe picior (cu troleibuzul!), a facut-o intentionat.

Cristian Mandroc, seful serviciului Rutier, care, din lipsa de personal mai iese si el sa dirijeze circulatia, spune insa ca soferii de vehicule mari sunt cei mai amabili si mai atenti cu agentul. Mare grija la cei din Tico, Matiz sau alte masini fasnete, care, oricat ar fi de usoare, tot le simti cand iti trec pe bombeu.

Agentul Costica, acum in exercitiul functiunii la intersectia de la Razoare, nu opereaza cu stereotipuri - se fereste de oricine. Anii buni de experienta i-au format reflexe de felina, dar ce-i inevitabil e inevitabil. Inevitabilul s-a produs ultima data joia trecuta, cand agentul Costica a topait putin intr-un picior, a rasuflat usurat ca nu are niciun deget rupt si si-a vazut de treaba.

O topaiala de genul acesta e un fleac. Mai rau e cand te trezesti pe capota (agentul Costica a pierdut sirul acestui tip de intamplari) si in loc sa topai cauti sa te agati de ceva.

Este acum ora 17:30 si s-a cam terminat poezia. Zecile de mii de bucuresteni care stau in cartierul Drumul Taberei sau Ghencea se intorc acasa si trec inevitabil pe la intersectia de la Razoare.

Zona era deja un cosmar pentru soferii sau calatorii din autobuzele, torileibuzele si tramvaiele care trec prin zona, fiind un nod de intalnire a cinci artere mari; acum lucrurile s-au inrautatit, dupa ce, odata cu inceperea lucrarilor la metroul din Drumul Taberei, sensurile de circulatie din zona s-au reconfigurat.

Astfel, cine vrea sa ajunga in Drumul Taberei (cum ar veni, mai toti soferii) trebuie sa faca obligatoriu dreapta pe Soseaua Panduri, sa o ia pe sens unic catre Bulevardul Geniului, dupa care sa vireze stanga catre Drumul Taberei, adaugand astfel o bucla noua traseului zilnic.

"Intersectia de la Razoare ne revine noua, Politiei Locale. Cand s-a decis reconfigurarea traseului, ideea era ca circulatia sa se faca dupa semafor. Dar ne-am dat seama imediat ca o sa se blocheze toata zona, daca nu venim sa dirijam", spune Cristian Mandroc printre claxoane si scrasnete de roti.

In prima zi a fost frecusul cel mare. Nu toti soferii stiau ce li s-a pregatit, nu multi stiau ca sensul deviat tot in Drumul Taberei ajunge, odata si odata.

"S-a intamplat ce se intampla de fiecare data cand se deviaza un sens, soferii opresc in drum si te intreaba cum ajung acasa", spune Mandroc. Aceasta este intrebarea preferata a dirijorilor de trafic. Pe limba le sta raspunsul ca n-au fost inca acasa la sofer ca sa le poata explica acum, dar regula spune ca trebuie sa eviti sa fii sarcastic in mijlocul traficului de varf.

A doua zi soferii s-au mai obisnuit cu greul, iar ambuteiajele mari au fost evitate. Chiar si asa, intersectia rasuna de claxoane si injurtari.

Agentul Costica fluiera in ritm cu mana care impinge automobilele in fata. Fluieratul atrage atentia soferului si il face sa priceapa ca i se face semn sa treaca sau sa stea pe loc. Pe langa scopul de manual, insa, fluieratul il impiedica pe agent sa auda se ii mai striga soferii dupa ce li s-a dat unda verde.

"Inveti sa ignori, n-ai ce sa faci. Poate ca le mai zici si tu, dar in gand. Dar te macina, ca tu esti aici sa ajuti si ei, care macar stau la caldura si asculta muzica, te injura. Acum, daca am lasa traficul doar dupa semafor, in 10 minute s-ar bloca toata strada, pana la Iuliu Maniu", spune Cristian Mandroc.

Recordul la injuraturi primite l-a stabilit in urma cu cateva saptamani, cand mai multe strazi s-au inchis pentru a se face loc unui maratorn.

"M-am dus sa dirijez si eu, pentru ca nu mai faceau fata colegii mei. Cred ca n-a fost sofer care sa nu-mi zica ceva de dulce. La un moment dat m-am trezit cu patru dati jos din masini, gata sa ma stranga de gat", povesteste Mandroc, care altfel iubeste maratoanele, dar crede ca ar fi mai potrivite pentru Londra sau alt oras civilizat.

"Aici e vorba de educatie. Ca si in munca de strada cu parcagiii si cersetorii, suntem si aici intre ciocan si nicovala", spune si Razvan Popa, seful serviciului de comunicare al Politiei Locale.

"Daca ii lasam in pace, lumea zice: de ce ii lasati? Sunteti mana in mana cu ei! Cand luam masuri, lumea zice: nenorocitilor, tot pe astia ii luati? Asa si in cazul agentilor de circulatie. Cand dirijeaza, toti soferii zic: e gaborul in intersectie, de-aia nu merge treaba. Daca nu dirijeaza, incep reporsurile: de-aia va platim noi, sa stati"?

Maratoanele, dedicate atat alergatului, cat si injuraturilor, sunt totusi rare. Acum de munca este la Razoare si nu e vorba doar de o zi sau doua. "Din cate stiu, lucrarile vor dura minimum doi ani. Speram ca intr-o saptamana soferii sa se obisnuiasca cu traseul deviat. Noi vom sta aici cat este nevoie. Desi ma gandesc ca vine iarna si nu va fi prea placut nici pentru noi", spune Mandroc.

Traficul s-a mai domolit, asa ca agentul Costica iti permite sa-i lase pe soferi prada semaforului si sa ia o pauza de tigara. Mai nedumeriti ca soferii sunt pietonii, care, inconjurati de jaloane, masini si dirijori de trafic nu mai pun niciun pret pe semafor.

"Zilele astea, ma trezesc batut pe umar de o doamna respectabila, cu o papornita in cealalta mana, care ma intreaba daca poate sa treaca", isi incepe povestirea agentul Costica. "Ii zic sa mai astepte putin, ca e rosu, cand, din spate vine domnul, la fel de respectabil, si el cu papornite in maini, care ii striga din toti plamanii: ce te-ai oprit, fa, in drum! Doamna ii zice: pa pentru ca asa mi-a zis domnul. La care omul isi arunca papornitele pe prima banda de circulatie si incepe sa-i care la palme sotiei: pai tu de cine asculti, de mine sau de domnul"?

Agentul Costica isi reia dirijatul. Face si o piruieta, cand o soferita schimba brusc banda si aproape ii strge turul pantalonilor inainte sa vireze stanga.

×