x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Nimic mai bun decât un cal moldovenesc!"

0
Autor: Tudor Cires 02 Mar 2013 - 00:41
"Nimic mai bun decât un cal moldovenesc!"
Vezi galeria foto


Baronul Laveleye. Voiaj în România (7)
Impresii de călătorie, crochiuri sentimentale, amintiri despre oameni şi locuri, care denotă marele interes pe care l-a purtat României baronul belgian Emile de Laveleye. Paginile sale de memorialistică – traduse azi pentru prima dată în limba română – sunt utile şi în plan istoric. Le-am extras din cartea sa “La Peninsule des Balkans”, publicată în 1888, în urma voiajului întreprins în Europa orientală.    
__________________________

În Valahia, mai puţin câţiva mari boieri sau bancheri greci, nici un proprietar nu-şi preţuieşte terenurile. Aceştia preferă să le închirieze marilor fermieri sau intermediarilor acestora, asemănători acelor "mercanti di campagna de l'Agro romano", care le subînchiriază la cultivatori. Aceşti fermieri n-au nici un capital propriu şi doar în cazul cel mai fericit pun la dispoziţia cultivatorilor, pe un preţ convenabil, câteva şarete sau o batoză cu aburi. Ţăranul exploatează, în afara lotului care i-a fost atribuit la emancipare, pământul rămas proprietarului, de pe care poate lua, pentru munca sa, până la jumătate din produse.

E vorba, deci, de o arendă în parte în care, însă, nimeni nu aduce vreun capital. Ţăranul ară, seamănă, recoltează, vântură seminţele şi le transportă până la porturile dunărene sau la gara cea mai apropiată. Proprietarul cedează, de regulă, intermediarului cealaltă jumătate din recolta netă ce i se cuvine, în schimbul unei sume fixe de bani calculată în funcţie de venitul mediu obţinut. Deoarece proprietarul are întotdeauna nevoie de bani pentru traiul său la Bucureşti, pentru călătorii sau pentru jocuri de noroc, el îşi scade pretenţiile la negocierea preţului pentru a putea primi sume în avans de la arendaş. Intermediarul ia, astfel, şapte piei, de la ţăran şi de la proprietar, fără vreun respect pentru pământul jupuit, nemilos, de toţi.

Agricultură primitivă
Cultivarea pământului seamănă cu descrierea lui Liebing, e o "Raub-Kultur" în care tot timpul se ia şi nu se mai restituie niciodată. Pământul e lucrat cu plugul primitiv de lemn, neschimbat din epoca lui Traian; el taie pământul fără să-l întoarcă, aşa cum ar trebui. Grâul sau porumbul semănat pe brazadă creşte printre buruieni de tot felul, rămâne pitic şi dă o producţie de o calitate atât de joasă, încât preţul de vânzare scade sub cel american, iar câteodată nu-l cumpără nimeni. Singura praşilă care curăţă un pic solul este cea la porumb, când încep să crească primele frunze; dar îngrăşămintele sunt inexistente şi la această cultură. Paiele se ard direct pe câmp ori în camera de ardere a batozelor. În jurul Bucureştiului, la vremea recoltării, se pot vedea mormane de bălegar de la caii de tracţiune din capitală; când se usucă, bălegarului i se dă foc. E o crimă faţă de natură şi faţă de omenire! Presupunând că grâul n-ar avea nevoie de îngraşăminte, ceea ce nu mai este adevărat, cu bălegarul şi cu paiele aruncate s-ar putea obţine recolte de plante industriale care ar valora de două sau de trei ori preţul pământului: tutun, cânepă, cicoare, hamei, etc. O dată plantele recoltate, pământul poate deveni, temporar, păşune, până când se reacoperă de vegetaţie naturală suficientă pentru a ţine loc de îngrăşământ.
Pământul, oricât de bogat ar fi, sfârşeşte prin a se epuiza, mai ales în condiţiile în care populaţia creşte şi e necesar de a reveni la culturi în intervale mai scurte, pentru a satisface nevoile crescânde, fie ale consumului intern, fie ale exportului.

Starea zootehniei
Cultivatorul român nu face îngrăşăminte şi n-are nevoie de aşternut de paie pentru animale, pentru că, în lipsa grajdurilor, animalele se plimbă sub cerul liber, vara şi iarna; abia dacă li se ridică un adăpost improvizat; şi aceasta, în ciuda climei care e destul de dură, chiar extremă, ca în Rusia meridională: se ajunge până la plus 30-40 de grade - vara şi la minus 25-30 de grade - iarna. Nimic nu e mai lamentabil decât să vezi, în ianuarie şi februarie, vacile şi caii adunaţi în turme, înfruntând viscolul care le biciuie spinările şi îi îngroapă până la jumătate. Nu de puţine ori, aceste animale mor de frig şi de foame.
Ţăranii păstrează foarte puţine rezerve de furaje şi rar vedem frumoasele căpiţe de fân clădite cu meşteşug şi care promit o hrană consistentă pentru ierbivore... În schimb, ţăranul român are destui coceni de porumb pe care-i adună chiar şi de sub zapadă şi pe care ii pune, grămadă, pe lângă casă.
În aceste condiţii, produsele - nu pot să spun produsele de fermă, pentru că nu există, ci produsele animalelor domestice -sunt aproape inexistente. Despre unt, nici nu poate fi vorba. Vacile sunt slabe şi ajung aproape scheletice, la sfârşitul iernii. Boii sunt căutaţi mai mult ca animale de tracţiune decât pentru carne de măcelarie. Ei sunt, adesea, aduşi din Rusia, împreună cu pesta bovină care bântuie, acolo... Porcul e o specie de mistreţ de talie mică, cu carne foarte bună la gust, dar puţină.
Oile din Carpaţi şi din Bărăgan sunt însă deosebite. Rasa ţigaie are o carne aşa de fină, încât a ajuns preferata sultanilor. Iată un mod de a face bani, în condiţiile în care o ciozvârtă se vinde, la Bucureşti, cu 1,50-2,00 franci!

Românii şi caii lor
Caii sunt mici, uşori, rezistenţi la oboseală şi la intemperii, foarte puţin exigenţi; dar, din cauza lipsei de formă şi de talie, n-au nici o valoare, înafara celei de tracţiune. Se exportă, totuşi, câţiva, în Transilvania, dar se şi importă, alţii, din Rusia, de o calitate superioară; sunt caii pe care ii vedem inhămaţi la caleştile luxoase din Bucureşti.
Pe vremuri, aşa cum scrie istoricul Dimitrie Cantemir, un proverb turcesc spunea că: "Nimic mai bun decât un cal moldovenesc!".
Traducere din limba franceză de Tudor Cireş
Continuare în numărul următor

______________________________________________

Hipofagia, la români
Despre români se ştie că îşi tratează caii mai degrabă ca pe tovarăşi de muncă, decât ca pe animale crescute pentru sacrificare. Cu toate acestea, la vremuri grele, caii au ajuns şi în abator. Cu o sută de ani în urmă, în toamna lui 1912, savantul Grigore Antipa propunea un set de măsuri privind “higiena” sacrificării cailor şi, chiar în plenul Academiei, se ţineau conferinţe despre... beneficiile hipofagiei (consumul cărnii de cal). “Hipofagia se menţine şi câştigă din ce în ce mai mult teren. Pe lângă cererile din zi în zi mai numeroase ale lucrătorilor străini din Capitală, direcţiunea generală a serviciului sanitar a primit zilele acestea şi cererile mai multor municipalităţi din Dobrogea de a li se procura carne de cal pentru populaţiunea tătară. Spre a satisface aceste cereri, direcţia sanitară va autoriza să se taie în acele localităţi cai pentru consumaţiunea publică”, scrie la un moment dat un ziar din epocă. Şi nu este singurul caz, căci şi în zonele mai sărace ale ţării, unde locuiau romîni sau alte etnii, consumul de carne de cal era o alternativă, chiar dacă nu exista o tradiţie în acest sens. (Tudor Cireş)


Citeşte mai multe despre:   Emile de Laveleye,   memorialistica,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Pentru evitarea gastritelor, mai puţine mezeluri și conserve

Pentru evitarea gastritelor, mai puţine mezeluri și conserve
Auzeai pe buzele multor oameni tânguirea: „Mă doare, mă supără stomacul, am gastrită”! Cu implementarea investigaţiei endoscopice, cu acea cameră video, s-au limpezit multe diagnostice în bolile digestive....

Legea carantinei pune instanțele într-o situație ingrată: dau drumul pe stradă la infectați sau țin arestate medical persoane sănătoase

Legea carantinei pune instanțele într-o situație ingrată: dau drumul pe stradă la infectați sau țin arestate medical persoane sănătoase
Galerie Foto Internarea cu forța, în unitățile sanitare sau în locațiile afiliate acestor unități medicale, prevăzute în noua lege privind carantina și izolarea, mult lăudată de Guvern și de președinte, încalcă...

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă
Achiziția pe care Ministerul Sănătății este obligat să o facă, prin lege, privind măștile ce trebuie să fie puse, gratuit, la dispoziția categoriilor vulnerabile din punct de vedere fianciar, va fi tranșată...

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile
Există boli care atacă articulaţiile degetelor, cum sunt poliartrita reumatoidă, dar şi guta. Celebra artistă Edith Piaf avea degetele atât de deformate, strâmbe ca nişte vreascuri, încât strângea în palmă...

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică
Galerie Foto Motivare devastatoare a Judecătoriei Giurgiu împotriva măsurilor instituite de Direcția de Sănătate Publică Giurgiu împotriva președintelui Consiliului Județean Marian Mina. Acesta a fost plasat, pur și simplu...

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile
Galerie Foto Membrii Palatului Victoria și-au asigurat stocurile necesare de măști de protecție facială, pentru două luni, de la o companie pe care premierul Ludovic Orban a vizitat-o la debutul stării de alertă și care,...

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale
Galerie Foto Cel puțin trei judecătorii, din trei județe diferite, au dispus punerea în libertate a persoanelor carantinate ilegal, prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, motivarea hotărârilor instanțelor fiind...

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice
Galerie Foto Mulţi oameni şi-au găsit un vinovat de serviciu pentru neplăcerile digestive: bila. Care este adevărul despre vezica biliară ne explică profesor doctor Nicolae Iordache, de la Spitalul „Sfântul...

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”
Galerie Foto La începuturile democrației, scriitorul Gheorghe Smeoreanu devenea primul patron al unui ziar privat din România - Curierul de Vâlcea. De fel plimbăreț, ajuns în cele mai exotice locuri ale lumii, acesta își...

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal
Exploatată zeci de ani de sindicatele apărute după 1990, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a fost lăsată în paragină. În loc să spună ce au făcut cu banii obţinuţi din activităţile desfăşurate...

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete
Galerie Foto În toamna anului 2017, când, la nivelul societății românești, exista o dispută aprinsă cu privire la neconstituționalitatea protocoalelor de cooperare încheiate, în 2009 și 2016, de Parchetul General, DNA...

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc
Secretarul de stat pentru Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a reușit, în timp record, să distrugă tot ce s-a făcut bine în ultimii ani pentru industria ospitalității. În timp ce Pîrjol se filmează pe șalupă,...

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT
Galerie Foto Toate probele obținute de DNA, în 2015 și 2016, în baza colaborării fructuoase cu Serviciul Român de Informații, în dosarul “Carpatica”, în care, pe lângă Angela Toncescu, a fost trimis în judecată și...

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro
Galerie Foto Grupul de Investigații Politice dezvăluie că, din conturile judecătoarei Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, au dispărut, pur și simplu, 200.000 de euro. “Jurnalul” a descoperit, însă, c

Autostrăzile sunt în pană de ingineri. Absolvenții de Construcții, momiți cu salarii de 4.500 lei net

Autostrăzile sunt în pană de ingineri. Absolvenții de Construcții, momiți cu salarii de 4.500 lei net
Galerie Foto S-a pornit un adevărat heirup pe şantierele patriei, iar CNAIR face angajări, în anul electoral 2020, dar drama lucrărilor nefinalizate la timp continuă. Mai-marii CNAIR recunosc că sunt la mâna constructorilor...
Serviciul de email marketing furnizat de