x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Omul care a adus hypermarketul

Omul care a adus hypermarketul

de Daniela Ivan    |    19 Noi 2005   •   00:00
Omul care a adus hypermarketul

Cand a sosit in Romania in anul 1999 nu exista nici un hypermarket unde sa-si faca cumparaturile. Totusi a parasit Franta si a venit stiind ca lucrurile se vor schimba. Chiar el a adus in tara primul hypermarket, magazinul Carrefour din Militari.

Cand a sosit in Romania in anul 1999 nu exista nici un hypermarket unde sa-si faca cumparaturile. Totusi a parasit Franta si a venit stiind ca lucrurile se vor schimba. Chiar el a adus in tara primul hypermarket, magazinul Carrefour din Militari.

Il cheama Francois Oliver, este francez si a invatat sa vorbeasca romaneste. Este omul care conduce toate magazinele Carrefour din tara, fiind directorul general al grupului Carrefour din Romania. A venit cu sotia si cu doi copii, o fetita care atunci avea 8 ani si un baietel de 4 ani. Timpul a trecut, copiii au crescut si acum vorbesc chiar si un pic romaneste.

FAMILIA. "Am venit in 1999, cu sotia, inainte de a accepta postul de director Carrefour, sa vedem si sa hotaram daca ramanem sau nu aici", isi aminteste Francois Oliver. Prima vizita a fost in Bucuresti si la Brasov. "Sotia a spus da, imi place, si am decis sa venim. Este o tara latina foarte agreabila, iar clima este frumoasa", adauga el. Prima impresie pe care cei doi au avut-o a fost ca Romania este o tara europeana foarte mare, iar Bucurestiul este si el un oras mare cu multi oameni. De atunci si pana astazi lucrurile au evoluat mult si nici unul din membrii familiei Oliver nu regreta decizia luata in urma cu sase ani, mai ales ca lucrurile au evoluat mult de atunci. Tara se schimba foarte repede, exista multe investitii, un dinamism foarte mare, apreciaza Francois.

LOCUINTA. Acum, familia Oliver locuieste intr-unul din cartierele rezidentiale din nordul Bucurestiului, intr-o vila inchiriata, insa la inceput a stat in cartierul 1 Mai. Sunt multumiti, deoarece copiii ajung foarte repede la Scoala Franceza, unde invata. "S-au acomodat foarte bine, au prieteni si colegi de scoala francezi, straini sau romani", spune Francois. El adauga ca in timpul liber, care si asa este destul de putin, se ocupa de copii. Fetita, care are 14 ani, vorbeste deja romaneste, insa baietelul a prins mai greu limba noastra.

Deocamdata nu au facut nici o investitie in Romania, desi nu exclud nici aceasta varianta. "Exista aceasta posibilitate sa cumpar o casa pentru familie, pentru ca am un contract foarte lung si voi sta aici foarte mult timp", opineaza Francois Oliver.

OPINIE. Oliver spune ca petrecerile romanilor sunt mult mai vulcanice decat ale francezilor

INCEPUT. Francois Oliver recunoaste ca viata familiei sale s-a schimbat mult si spune ca orice inceput este dificil. "Cand am plecat in Romania a trebuit sa las in Franta pe mama, pe tata, prietenii. Apoi am ajuns aici, unde se vorbeste alta limba, unde nu aveam prieteni, nu cunosteam pe nimeni. Dar cred ca o schimbare este buna pentru spirit", spune el. Acum are multi prieteni atat romani, cat si straini. "Dan Ostahie, presedintele Altex, sau Dan Sucu, patronul Mobexpert, imi sunt prieteni foarte buni, sunt oameni foarte seriosi, cu care ma simt foarte bine."

El spune ca acum s-a acomodat foarte bine si ca a fost chiar si la nuntile si botezurile romanesti, pe care le gaseste mult mai vulcanice decat cele din Franta, si recunoaste ca la petrecerile romanesti placerea este mult mai mare.

MANCARE SI VINURI. Mancarea romaneasca, desi este diferita de cea din Franta, este foarte buna. "Imi plac mamaliga, sarmalele si micii. Si ciorba de burta sau cea din legume este foarte buna", spune el. Insa familia Oliver prefera bucataria frantuzeasca si numai atunci cand este la Brasov, Constanta sau Bran apeleaza la traditionalele sarmale cu mamaliga sau la celelalte preparate romanesti. Si vinurile romanesti ii plac. "Exista vinuri foarte bune in regiunea Iasiului, Prahovei, Constanta sau Timisoara. Mie imi plac in Romania mai mult vinurile albe, insa exista si vinuri negre foarte bune."

TURISM. Francois Oliver calatoreste mult prin Romania, cunoaste aproape toate orasele care au peste 200.000 de locuitori. "Imi place foarte mult Timisoara, deoarece este un oras foarte frumos, la fel Oradea si Iasiul", spune el. A fost si pe Litoral, si pe Valea Prahovei, a ajuns chiar si la Bran sa vada renumitul castel al lui Dracula. "Ramane sa ma duc in Delta Dunarii, unde nu am ajuns inca, dar am auzit ca este foarte frumos, un loc unic si minunat in Europa", spune el.

CUMPARATURI. Mai in gluma, mai in serios, Francois spune ca sotia sa face cumparaturile alimentare din magazinele Carrefour. "Cand din Orhideea, cand din Colentina, cand din Militari", glumeste el diplomat, insa adauga ca din primavara viitoare va avea la indemana un alt magazin Carrefour, care se construieste acum in Baneasa. Totusi, pentru imbracaminte "din cand in cand colinda magazinele din Bucuresti, din cand in cand pe cele de la Paris sau din Lyon". El adauga ca nu prea este nevoie sa plece, deoarece acum se gaseste orice in tara. "Exista magazine de bricolaj, exista mall-uri, supermarketuri si hypermarketuri in care gasesti orice exista si la Paris."

CE NU-I PLACE. L-am intrebat pe Francois Oliver ce nu-i place in Bucuresti si, in general, in Romania. Mi-a raspuns fara ezitare: traficul. "E foarte complicat. Bulevardele si drumurile sunt, in general, inguste, nu exista sensuri giratorii si este foarte complicat si periculos sa intorci." El spune ca in Romania ii este mult mai greu si dificil sa conduca decat in Franta si spune ca ar fi necesare in Bucuresti mult mai multe sensuri giratorii.

PRIETENI
"Am multi prieteni atat romani, cat si straini. Dan Ostahie, presedintele Altex, sau Viorel Sucu, patronul Mobexpert, imi sunt prieteni foarte buni, sunt oameni foarte seriosi, cu care ma simt foarte bine"

PREFERINTE
"Imi plac mamaliga, sarmalele si micii. Si ciorba de burta sau cea din legume este foarte buna. Si vinurile sunt deosebite. Eu prefer mai mult vinurile albe, insa exista si vinuri negre foarte bune"

SOFAT
"E foarte complicat sa conduci prin Bucuresti. Bulevardele si drumurile sunt, in general, inguste, nu exista sensuri giratorii si este foarte dificil si periculos sa intorci" - Francois Oliver
×