x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Starea rețelelor electrice din UE intră în atenția Curții de Conturi europene. În România, rețelele au nevoie de investiții imense

Starea rețelelor electrice din UE intră în atenția Curții de Conturi europene. În România, rețelele au nevoie de investiții imense

de Adrian Stoica    |    05 Noi 2024   •   07:20
Starea rețelelor electrice din UE intră în atenția Curții de Conturi europene. În România, rețelele au nevoie de investiții imense

Energia electrică reprezintă circa 23 % din cererea finală de energie în UE, procent estimat să crească la 30 % până în 2030 și la 50 % până în 2040. Trecerea de la producția de energie bazată în principal pe combustibili fosili la producția de energie din surse regenerabile creează dificultăți semnificative pentru rețeaua de energie electrică, atât pentru cea de transport, cât și cea de distribuție.  Energia electrică produsă din surse regenerabile în UE este estimată să crească de la 42 % în 2022 până la 90 % în 2040. Rețeaua europeană este formată astăzi din peste 11,3 milioane de kilometri de cabluri și fire. Altfel spus, am putea înfășura Pământul de 282 de ori cu ele și Comisia Europeană estimează că vor fi necesare investiții în valoare de 584 miliarde de euro pentru a moderniza rețeaua până în 2030.

Aprovizionarea cu energie a Europei a fost pusă la încercare odată cu declanșarea războiului din Ucraina, iar nota obținută la acest test nu a fost pe măsura așteptărilor, spune Curtea de Conturi, care a anunțat că în primele luni ale anului viitor va publica o analiză a situației rețelei europene. „Acest eveniment ne-a deschis în cele din urmă ochii cu privire la situația securității energetice, dar, în realitate, presiunea se acumulase de ceva vreme în spatele scenei. UE trebuie să se bazeze tot mai mult pe surse regenerabile de energie pe fondul tranziției sale energetice și al renunțării la combustibilii fosili din Rusia. Se fac progrese din ce în ce mai mari în ceea ce privește sursele regenerabile de energie. Totuși, una este să produci energie curată și alta să o furnizezi”, subliniază auditorii Curții.

 

Rețeaua așteaptă modernizări semnificative

Producția pe bază de combustibili fosili este în mare parte continuă și adaptabilă, în timp ce producția din surse regenerabile este intermitentă și imprevizibilă. De exemplu, o centrală alimentată cu gaze naturale poate fi activată rapid, iar producția sa poate fi ajustată dinamic pentru a corespunde cererii de energie. În schimb, energia solară poate fi produsă numai în timpul zilei, iar energia eoliană numai atunci când bate vântul. În plus, producția de energie din acest tip de surse regenerabile nu poate fi calibrată și depinde în întregime de condițiile meteorologice. În general, rețeaua este proiectată să furnizeze energie electrică la o rată constantă și ajustată la sursă. Pentru a ține seama de natura intermitentă a surselor regenerabile de energie, rețeaua are nevoie de modernizări semnificative, inclusiv de baterii pentru a stoca capacitatea excedentară, precum și de tehnologie digitală, cum ar fi contoare și transmițătoare inteligente, pentru a corela mai bine cererea cu oferta de energie electrică în timp real, spune Curtea de Conturi Europeană.

 

Cum arată sectorul energiei regenerabile în 2024

Sectorul energiei regenerabile a făcut investiții de 313 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului, în concordanță cu investițiile din aceeași perioadă din 2023. Chiar și cu o scădere de 4% din cauza echipamentelor mai ieftine, China rămâne liderul investițiilor noi în surse regenerabile. Statele Unite s-au clasat pe locul al doilea în prima jumătate a anului 2024, cu investițiile în creștere cu 63%, scrie intellinews.com, citând o analiză realizată de Bloomberg. Investițiile solare în prima jumătate a anului 2024 au ajuns  la 221 de miliarde de dolari, în timp ce investițiile în eolian au scăzut la 90,7 miliarde de dolari. Creșterea investițiilor poate încetini deoarece o tehnologie mai ieftină înseamnă că sunt necesare mai puține investiții pentru aceeași capacitate, iar congestionarea rețelei devine o problemă în unele regiuni tot mai greu de gestionat. Pe de altă parte, proiectele eoliene onshore continuă să se confrunte cu provocări, cum ar fi autorizarea și conectivitatea la rețea, ceea ce face ca majorarea capacității instalate să fie mai lentă în comparație cu energia solară. În 2023, 10 țări au produs aproximativ 75% din energia electrică regenerabilă din lume. China a rămas cel mai mare producător, generând aproape o treime din energia regenerabilă globală, urmată de SUA, Brazilia, Canada și India, care împreună au reprezentat 60% din producția globală de surse regenerabile.

 

În România rețelele au nevoie de investiții imense

Conform datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în 2023, capacitatea totală instalată de energie regenerabilă în România a depășit 5.000 MW, incluzând energie eoliană, solară, hidro și biomasă. Potrivit datelor Ministerului Energiei, anul trecut noile centralele electrice puse în funcțiune au inclus: 496 MW solar, 72 MW eolian și 56 MW hidrocarburi. Capacitatea instalată se va dubla până în 2035, în special ca urmare a evoluției regenerabilelor, cărbunele va dispărea din 2031, iar primul reactor nuclear nou va apărea în 2029, potrivit Strategiei energetice 2025-2035. La nivelul anului 2035, România își propune atingerea unei ponderi de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică de 58,5%, de la 41% în 2020. În România, nevoia de investiții în rețelele de electricitate este majoră, fiind estimată la 6,8 miliarde de euro pentru transport și aproximativ 9,2 - 11,5 miliarde de euro pentru distribuție până în anul 2030. Aceste investiții sunt esențiale pentru preluarea producției de energie din surse regenerabile care va crește substanțial în perioada următoare, potrivit unei analize publicate de Energy Policy Group.

×