x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reticenta sau opinii pro si contra

Reticenta sau opinii pro si contra

23 Apr 2005   •   00:00
PNL-PD. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a refuzat sa se pronunte asupra oportunitatii retragerii trupelor romane din Irak, spunand ca numai reprezentantii celulei de criza de la Cotroceni sunt indreptatiti sa faca declaratii publice in aceasta situatie. La randul sau, liderul interimar al PD, Emil Boc, a spus ca nu va face nici o declaratie pe aceasta tema pana cand nu va fi prezentata pozitia oficiala a presedintelui Traian Basescu si a celulei de criza instituite la Cotroceni.

UDMR. "Trebuie sa facem totul pentru a-i elibera pe cei trei jurnalisti romani, institutiile abilitate trebuie sa faca eforturi solidare si maxime pentru a-i vedea din nou acasa pe cetatenii romani. Pe de alta parte, nu putem ceda unui astfel de santaj, fiindca in general nu putem fi de acord cu o astfel de abordare. In acest moment, nu cred ca ar trebui sa avem o disputa politica pe aceasta tema. Si politicienii trebuie sa fie solidari in incercarea de a-i aduce pe jurnalisti acasa. Este o chestiune de extrema gravitate pentru noi toti, dar sunt de parere, inca o data, ca nu putem ceda santajului", ne-a declarat liderul UDMR, Marko Bela.

PSD. "Negocierile de acest gen nu pot fi luate in considerare. In primul rand pentru ca ar fi un semnal ca esti de acord cu teroristii, apoi pentru ca se creeaza un precedent periculos. Mie mi se pare ciudat faptul ca, potrivit declaratiilor presedintelui, autoritatile sunt in legatura cu rapitorii. Or, parca s-a spus ca grupul este necunoscut. Deci, cu ce necunoscuti s-au aflat autoritatile in contact pana acum? Sper sa se gaseasca o solutie si in acest caz. Dar cu filozofi intr-ale Armatei si in politica externa nu se prea poate ajunge la solutii pragmatice. Faptul ca teroristii au cerut retragerea in patru zile, ca fost sef al Statului Major General va spun ca nici nu se poate pune problema, pentru ca o astfel de retragere cere timp. E vorba, pe langa trupe, de retragerea si a mijloacelor tehnice, a echipamentului, dar si asigurarea continuitatii activitatilor pe care le realizau militarii romani si preluarea acestora de catre irakieni. Armata are planuri de retragere pregatite pentru doua situatii: cand in zona este o criza majora si in momentul in care conditiile sunt negociate. Prezenta noastra in Irak, alaturi de coalitie, incepand din vara lui 2003, a fost, putem spune acum, si o conditie pentru atingerea scopului nostru politic: accederea in NATO. Iar atunci, toata lumea de pe esichierul politic a fost de acord. Dar calendarul nostru acolo trebuia renegociat, in functie de nevoile actuale ale coalitiei si ale Irakului. Iar pentru a se putea sti exact in iunie, renegocierea calendarului ar fi trebuit sa inceapa prin ianuarie/februarie, lucru ce nu s-a intamplat", ne-a declarat Mihail Popescu, senator PSD, fost sef al SMG.

PPRM. "Am fost singurul partid care am reclamat nevoia unei decizii a Consiliului de Securitate ONU pentru interventii in Irak, la vremea respectiva. Motiv pentru care am fost singurul partid parlamentar care nu a votat trimiterea trupelor si ne-am abtinut, iar saptamana trecuta am solicitat organizarea unei dezbateri la Palatul Parlamentului la care sa participe presedintele, primul-ministru, partidele parlamentare, presa, reprezentantii societatii civile pe tema «Perspectiva militarilor romani in Irak». Azi, la pranz (n.r., ieri), la conferinta de presa aratam, printre altele, ca prezenta noastra in Irak a fost necesara pana la momentul alegerii unor organe democratice in zona. Si din acel moment nu are nici un sens sa mai vorbim despre sporirea numarului de militari detasati sau despre atacuri preventive care, uite, devin periculoase pentru siguranta de zi cu zi a romanilor si tare mi-e teama ca o sa fim absorbiti in aceasta lume oribila a victimelor terorismului. Asta, din pacate, se intampla in acest moment in care Romania a devenit deja o tinta a terorismului. Pentru acest motiv, noi cerem de urgenta realizarea unui calendar de retragere a trupelor din Irak. Si noi nu facem asta astazi, dupa ce s-a intamplat acest eveniment cutremurator, ci am pus aceasta problema mai de mult, respectiv saptamana trecuta. Am trimis scrisori catre domnul Basescu, catre Tariceanu, la toti presedintii partidelor parlamentare, ziaristi si analisti politici, sa vad punctul lor de vedere, daca este oportuna o asemenea dezbatere, pentru ca noi consideram ca era oportuna", ne-a declarat presedintele PPRM, Corneliu Ciontu. (Arthur Suciu, Carmen Vintila, Aniela Nine, Monica Iordache, Razvan Belciuganu)

×
Subiecte în articol: eveniment