x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a decis - Pazea, Europa! Vine Romania!

S-a decis - Pazea, Europa! Vine Romania!

de Maria Toader    |    27 Sep 2006   •   00:00
S-a decis - Pazea, Europa! Vine Romania!

E oficial. Romania si Bulgaria vor a-dera la UE la 1 ianuarie 2007. "Dis-tractia" monitorizarii europene stricte va continua insa si dupa aceasta data.

Corespondenta din Strasbourg

E oficial. Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Buna, dar si previzibila veste a fost data de Comisia Europeana la Strasbourg in fata europarlamentarilor reuniti in plen.

Felicitari, Romania si Bulgaria! Asa a sunat mesajul rostit ieri de la tribuna Parlamentului European din Strasbourg. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, au dat oficial vestea buna, pe care atat presa, cat si guvernele europene o anticipasera deja. Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Este vorba despre data-tinta mentionata prima data la reuniunea pe care liderii Uniunii au avut-o in decembrie 2002 la Copenhaga. In concluziile acelui summit s-a aratat ca cele doua state ar putea deveni membri cu drepturi depline la inceputul lui 2007, daca vor fi pregatite si vor bifa reformele cerute intr-o serie de domenii importante.

REUNIFICARE. "Este un moment istoric, care marcheaza reunificarea familiei europene. Felicitari poporului roman si celui bulgar pentru eforturile pe care le-au facut in vederea indeplinirii conditiilor de aderare", a spus ieri Jose Manuel Barroso. De o realizare istorica a vorbit si Olli Rehn, cel care a preluat "fraiele" pregatirii europene a celor doua tari de la germanul Gunter Verheugen, cel care poate fi considerat personajul-cheie al aderarii la Uniune a Romaniei si Bulgariei. Aderarea la termen nu era tocmai o surpriza nici pentru cele doua state, nici pentru partenerii europeni. Gratie unor scurgeri de informatii orchestrate abil chiar de la Bruxelles, pentru testatea opiniei publice, Europa se cam impacase cu ideea ca termenul 1 ianuarie 2007 nu va suferi amanari. Cele mai mici emotii le avea, oricum, Romania.

La raportul de monitorizare din mai 2006, tara se vazuse scapata de "steguletele rosii" din domeniile care puteau atrage amanarea cu un an a aderarii. Nici Bulgaria nu avea prea multe motive sa fie crispata. Desi documentul din luna mai atrasese atentia asupra unor lipsuri majore in Justitie si Afaceri Interne, doar acordul in unanimitate al tuturor statelor membre putea duce la o aderare in 2008. Or, Grecia declarase in repetate randuri ca sustinatorii unei amanari nu trebuie sa conteze pe votul sau.

MONITORIZARE. O monitorizare stricta, fara precedent, si o serie de angajamente (patru pentru Romania, sase pentru Bulgaria) insotesc "da"-ul pronuntat azi de Europa. In cazul Romaniei, una dintre prioritati este asigurarea unui proces judiciar transparent si eficient prin sporirea capacitatii Consiliului Suprem al Magistraturii. De asemenea, se cere ca impactul noilor coduri de procedura penala sa fie monitorizat si raportat. In raport se mai cere infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate. Potrivit textului, ea ar fi responsabila cu "verificarea averilor si a posibilelor conflicte de interese si cu emiterea de decizii pe baza carora pot fi luate sanctiuni". Oficialii europeni le mai solicita autoritatilor romane sa continue progresele deja realizate, in vederea unor "anchete profesioniste, nepartizane in cazurile de coruptie la nivel inalt". O a patra si ultima recomandare vizeaza luarea de masuri pentru a preveni si combate coruptia, "mai ales la nivelul autoritatilor locale".
ULTIMUL TREN
Desi nu au reusit sa tina pasul cu Polonia, Ungaria si celelalte tari care s-au alaturat Uniunii la 1 mai 2004, Romania si Bulgaria au fost considerate ca facand parte din acelasi val de extindere, al cincilea. Aderarea lor are loc intr-un moment in care "vechea" Europa este mai putin dispusa ca oricand sa accepte noi membri. Sondajele de opinie arata ca problema imigrantilor este asociata direct cu extinderea, iar cetateanul european de rand nu priveste cu ochi buni Romania si Bulgaria. Comisia a anuntat deja ca largirea va lua o pauza dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca statele membre si cetatenii lor sa reflecteze si sa se asigure ca gigantul european poate functiona. Un punct esential va fi adoptarea proiectului Constitutiei Europene, care prevede, printre altele, reformarea institutiilor UE in asa fel incat sa poata functiona intr-o formula extinsa. Actualele institutii au fost create pentru o Europa cu 15 membri si fac fata cu dificultate actualilor 25 spre 27 membri. (Irina Cristea)
EUROPARLAMENTARII COMENTEAZA
MULTUMIT. Liderul crestin-democrat Hans Gert Poettering a felicitat Romania
Liderii principalelor partide din Parlamentul European s-au aratat multumiti de evaluarea facuta de Comisia Europeana. "Intampinam cu bucurie acest moment! Sunt doua mari culturi europene si intrarea lor in UE va fi o imbogatire pentru toti. Mi se pare normal ca Executivul european sa faca in raport referiri la clauzele de salvgardare, care nu intra in vigoare imediat", a spus liderul crestin-democratilor Hans-Gert Poettering. Germanul a precizat ca si-a programat o vizita in Romania, in cursul saptamanii viitoare, pentru a vedea cu ochii lui progresele facute in lupta impotriva coruptiei. Copresedintele "verzilor" din PE, Monica Frassoni, a apreciat ca nu ne asteapta timpuri usoare. "Nu e usor sa ai clauze de salvgardare. Sunt o mare provocare. Vom face presiuni ca aceste clauze sa nu fie numai o chestie politica, ci si ceva aplicat." Pentru seful liberalilor insa, Graham Watson, aderarea Romaniei si Bulgariei este "cea mai buna sansa ca cele doua tari sa-si continue reformele. Cele doua state sunt calificate sa adere la UE, dar mai e nevoie de imbunatatiri la nivelul institutiilor, administratiei si procedurilor administrative".

×
Subiecte în articol: romania eveniment bulgaria