În această situație de află și Sectorul 5 al Capitalei, dar și alte localități unde primarii aleși în septembrie 2020 fie au suferit condamnări, fie au fost găsiți în incompatibilitate. În anumite cazuri, edilii au murit sau și-au găsit, pur și simplu, alt loc de muncă.
„În acest moment, soarta a sute de mii de români stă în pixul dumneavoastră și în modul în care decideți să respectați legile în vigoare. Nu ați făcut-o până acum, așa cum o demonstrează chiar situația fără precedent în care ați lăsat un sector al Capitalei”, arată FACIAS în scrisoarea deschisă adresată ministrului Afacerilor Interne. Spre exemplu, funcția de primar al Sectorului 5 a fost vacantată în 9 iunie 2022, prin ordin al prefectului Capitalei, iar încetarea înainte de termen a mandatului de edil a rămas definitivă în 12 iulie, prin hotărâre judecătorească.
Drept consecință, arată FACIAS, conform articolului 120 alineat 2 din Codul Administrativ, „alegerile se organizează în termen de 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului (…), în condițiile legii, privind alegerea autorităților administrației publice locale”.
Nepromovarea HG-ului, un abuz
„Domnule ministru Lucian Bode, nu ați făcut ce spune legea! Alegerile locale din Sectorul 5 al Capitalei ar fi trebuit să aibă loc până pe cel târziu 10 octombrie și Guvernul trebuia să adopte cel târziu în 5 septembrie o Hotărâre privind organizarea alegerilor, pentru a fi respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Codul Administrativ. Ați ales să ignorați drepturile cetățenilor de a fi reprezentați de un primar ales de ei, ați comis un abuz și o ilegalitate și vă solicităm să îndreptați de urgență situația”, se mai precizează în această scrisoare deschisă.
FACIAS atrage atenția că, deși termenele sunt clar prevăzute de Codul Administrativ, Ministerul Afacerilor Interne nu se grăbește cu organizarea alegerilor locale parțiale, încălcând prevederile Art. 160 alin. 11 din Codul Administrativ. Organizația îi reamintește lui Lucian Bode că obligațiile care cad în sarcina guvernului de a stabili data organizării alegerilor locale parțiale și emiterea unei hotărâri în acest sens sunt stipulate prin norme imperative, și nu opționale. „Astfel, orice încălcare a acestor norme reprezintă un abuz din partea Ministerului Afacerilor Interne, care are responsabilitatea directă în redactarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localitățile care nu mai au primar”, mai scrie în documentul citat.
Demnitarul, somat să răspundă
„Domnule ministru Lucian Bode, sunteți conștient că în acest moment încălcați dreptul cetățenilor de a alege și de a fi aleși, dar și dreptul de a avea o localitate bine administrată? Când aveți de gând să trimiteți proiectul de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localitățile care nu mai au primar?”, conchide scrisoarea deschisă.
FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), înființată în anul 2008 și specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).
Edili decedați, condamnați, găsiți incompatibili sau care au preferat alte locuri de muncă
În aceeași situație cu cea de la Sectorul 5 al Capitalei se află alte 50 de localități din România, unde nu mai există primar ales încă din anul 2021. Spre exemplu, în Jibert, județul Brașov, primarul PNL Iancu Boeriu a murit, în primăvara anului trecut, după ce a fost lovit de un consilier local. Bătaia a pornit de la o dispută legată de cota lemnelor pentru foc, edilul decedând câteva zile mai târziu, la spital.
Un alt caz este cel din localitatea mureșeană Sărățeni, unde primarul UDMR Biro Csaba a murit, la finalul lunii iulie a acestui an, asfixiat într-o fosă septică. Edilul, împreună cu fiica sa, au mers să ajute la salvarea unui cetățean care și-a pierdut conștiența în fosa vecinului. Au intrat și au leșinat, la rândul lor.
Tot fără primar este și localitatea Șimian, județul Bihor, unde edilul Balazsi Jozsef, tot de la UDMR, a căzut dintr-un pom, și-a fracturat coloana vertebrală și a decedat două luni mai târziu din pricina rănilor.
Un alt edil, cel al localității Valea Salciei, județul Buzău, Marian Mușat, de la PSD, a demisionat din funcție, în septembrie 2021, după ce s-a angajat la Curtea de Conturi Vrancea. Sângeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud) – primarul a fost condamnat a doua oară într-o cauză penală, pentru că a condus beat. Iar edilul liberal din Sângeorz Băi, județul Bistrița-Năsăud, Traian Ogâgău, și-a pierdut mandatul după ce a fost condamnat, a doua oară, pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice.
În alte două cazuri, cum ar fi cel din Comuna Blândeşti, județul Botoşani, primarul şi viceprimarul au fost găsiţi în conflict de interese.