x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soc - Munaf, condamnat la moarte

Soc - Munaf, condamnat la moarte

de Violeta Fotache    |    14 Oct 2006   •   00:00
Soc - Munaf, condamnat la moarte

Mohammad Munaf, partenerul lui Omar Hayssam in afacerea jurnalis-tilor romani rapiti, a fost condam-nat la moarte, ne-au informat asea-ra surse judiciare romanesti. S-a vehiculat ipoteza con-form careia sentinta se va executa prin spanzurare, dar surse oficiale de la Bagdad sustin ca, la ora actuala, in Irak nu exista aceasta forma de pedeapsa cu moartea.

Mohammad Munaf, partenerul lui Omar Hayssam in afacerea jurnalistilor romani rapiti, a fost condamnat la moarte, ne-au informat aseara surse judiciare romane. S-a vehiculat informatia conform careia sentinta ar trebui sa fie executata prin spanzurare, insa surse oficiale de la Bagdad sustin ca, la ora actuala, in Irak nu exista pedepasa cu moartea prin spanzurare.

Se pare ca sentinta de condamnare la moarte a fost data de un tribunal local din Bagdad, chiar daca poarta aceasta titulatura pompoasa, de Tribunalul pentru Judecarea Crimelor Majore. Sentinta, care nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, a fost data zilele trecute in prima instanta, la Bagdad, in dosar fiind condamnati cu aceeasi pedeapsa alti patru cetateni irakieni. Mai mult, chiar daca Munaf ar fi condamnat la moarte, o sa fie destul de greu pentru irakieni s-o poata pune in aplicare atat timp cat el se afla sub jurisdictie americana. Potrivit surselor citate, cei cinci au fost judecati pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani, acuzatiile fiind de legaturi cu retele teroriste. Desi Munaf este judecat in lipsa, in Romania, pentru comiterea acelorasi fapte, surse din Ministerul Public ne-au precizat ca judecarea lui Munaf in Irak a fost posibila pe baza principiului dublei incriminari. De altfel, anchetatorii romani au transmis partii irakiene rechizitoriul prin care Omar Hayssam si Mohammad Munaf au fost trimisi in judecata, tradus in limba araba. Actul de inculpare a fost insotit si de documentele care probau colaborarea lui Munaf cu anchetatorii, actiune in urma careia el beneficiaza de reducerea pedepsei la jumatate. Autoritatile de la Bucuresti n-au intrat inca oficial in posesia informatiei.

PEDEAPSA AUTOHTONA. In Romania, la capatul procesului care se afla acum pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Munaf poate primi o pedeapsa cu inchisoarea de la 7,5 ani pana la maximum 12,5 ani. Iata ca un tribunal local irakian l-a condamnat la moarte, la finalul unui proces despre care mass-media nu a fost niciodata informata. Ba,mai mult, nici autoritatile romane nu par sa fi stiut mare lucru despre acest proces, mai ales ca, potrivit ultimului comunicat legat de acest caz, transmis de Ministerul Justitiei, ele se aflau "in ceata" privind statul in a carui custodie se afla Munaf. Reamintim ca, in incercarea de extradare si aducere a sa in Romania, Ministerul Justitiei a fost "plimbat" intre Irak si SUA, nici unul dintre cele doua state nerecunoscand ca-l au sub tutela. Ultima informatie furnizata de Ministerul de Justitie arata ca detinutul Mohammad Munaf se afla in custodia Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak, in complexul militar Camp Cropper, de la Aeroportul International Bagdad, si dadea drept posibila extradarea sa. Ceea ce nu s-a intamplat. Intr-o "nota verbala" transmisa Ministerului Justitie de Ambasada SUA la Bucuresti, in 30 noiembrie 2005 , se preciza ca Munaf se afla pe teritoriul Republicii Irak si nu pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora, astfel incat nu sunt incidente dispozitiile Conventiei de extradare dintre Romania si Statele Unite. Ministerul Justitiei a cerut informatii privind calitatea procesuala a lui Munaf in cauza aflata pe rolul autoritatilor judiciare irakiene, iar SUA i-a indicat sa ceara lamuriri direct autoritatilor irakiene.Intre timp, procesul lui Munaf si al altor irakieni a inceput la Tribunalul pentru Judecarea Crimelor Majore din Bagdad, iar instanta romana inca astepta date despre locul in care este detinut acuzatul, pentru a-l putea cita si incheia procesul de la Bucuresti.

A TELEFONAT FAMILIEI. Stirea condamnarii la moarte vine dupa ce, in urma cu o saptamana, in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, sotia lui Munaf, Georgette, a recunoscut ca a primit telefon de la Mohammad. Ea a spus ca Munaf s-a interesat de familie fara a-i dezvalui locul in care se afla. Reamintim ca Mohammad Munaf are dubla cetatenie, irakiano-americana. Dupa cum a informat Jurnalul National in exclusivitate, Mohammad Munaf a facut dezvaluiri despre afacerile si relatiile lui Omar Hayssam, care au fost inregistrate audio si video de autoritatile SUA. Acestea erau interesate intrucat ele il suspectau pe sirianul Omar Hayssam de spionaj contra SUA si finantare a celulelor teroriste.
ACUZE
Contactat telefonic de Realitatea TV, Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, a avut cuvinte dure la adresa autoritatilor romane, considerandu-le indirect vinovate de condamnarea la moarte a lui Munaf. "L-au predat prin ofiteri CIA de pe pamant romanesc direct americanilor, nu se stie de ce, la ordinul cui. Mi se pare ca este un gest aberant sa-l condamnam la moarte inainte ca si noi sa-i aflam versiunea in privinta rapirii", a declarat Ohanesian.

×
Subiecte în articol: eveniment munaf mohammad munaf moarte