„Domnul Stan Silviu-Ionuț, primar al comunei Albeni, județul Gorj, vă urează bun venit în acest portal de informații publice despre comunitatea noastră”, este mesajul care-i întâmpină pe internauţii care accesează pagina de internet a Primăriei Albeni. Doar că domnul primar e puţin indisponibil, după ce mai mulţi angajaţi l-au turnat că i-au dat şpagă, ca să câştige concursurile pentru anumite posturi din comună. Domnul Stan Silviu-Ionuţ a fost de curând trimis în judecată de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de luare de mită, o infracțiune de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice şi o infracțiune de instigare la divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
5.500 de lei – un post de consilier agricol
Potrivit rechizitoriului nr. 159/D/P/2021, vânzarea de funcţii la Primăria Albeni ar fi început în 2017: „În luna noiembrie 2017, inculpatul a pretins şi primit de la martorul denunțător suma de 5.500 lei pentru angajarea soției sale pe postul de consilier agricol în cadrul Primăriei Albeni, traficându-și influenţa asupra comisiei de concurs şi remiterea subiectelor înainte de susținerea probei scrise”. Procurorul care a întocmit rechizitoriu mai notează că primarul le-ar fi dat personal soţilor cu pricina tematica cu subiectele subliniate ce urmau a fi date la concurs.
3.000 de euro – asistent medical comunitar şi muncitor necalificat la casa primarului
„Inculpatul a pretins de la martorul denunțător suma de 3.000 euro pentru a-l angaja la Primăria Albeni, în funcția de asistent medical comunitar, asigurându-l că va interveni pe lângă comisia de examinare formată din subordonații săi asupra cărora avea influență, lucru pe care l-a şi realizat, dovadă fiind faptul că a dispus să fie declarat admis, deși obținuse media finală de 5,61 şi a primit această sumă în data de 01.11.2018, anterior susținerii concursului”. Cea mai importantă condiţie pentru promovarea examenului era ca persoana care candida să obţină cel puţin 7. Angajat la Primăria Albeni, în perioada aprilie-octombrie 2019, asistentul medical a semnat pontajul acasă la primar. De-aici ar fi început şi dosarul penal: „A fost înregistrat sub numărul 1070002 la Secția 6 Poliție Tg.-Cărbunești denunțul formulat de (...) prin care sesiza că, fiind angajat la Primăria Albeni în calitate de asistent medical comunitar, în perioada aprilie-octombrie 2019, în intervalul orar 07.00-22/23.00, a lucrat în fiecare zi din săptămână ca muncitor necalificat la construirea locuinței primarului. Primarul îl ponta la serviciu, iar condica era semnată o dată la două/trei săptămâni. În afara sa, ar mai fi participat la construirea casei și alți angajați ai primăriei, iar pentru transportul materialelor și oamenilor era folosit autoturismul marca Duster aparținând tot primăriei”.
Dosarul s-a plimbat de la o poliţie la alta, de la un parchet la altul, iar unii angajaţi ai primăriei au început să-şi facă propria anchetă. Unii dintre cei care i-au dat bani pentru funcţii şi acum erau puşi să muncească pe proprietatea primarului l-au înregistrat audio-video. Ulterior, primarul a fost filat, monitorizat şi interceptat de către DGA şi Direcţia de Operaţiuni Speciale, din cadrul IGPR.
Şpagă din stimulentele de risc pentru COVID-19
„Inculpatul, în calitate de ordonator principal de credite, a pretins în data de 21.07.2020 de la asistenții medicali comunitari şi asistentul social din cadrul Primăriei Albeni o sumă de bani, fără a preciza cuantumul, lăsându-l la aprecierea acestora, pentru a întocmi deciziile pentru acordarea stimulentului de risc şi a semna documentele înaintate DSP pentru finanțare, primind în data de 27.07.2020, după încasarea acestui stimulent de la aceștia suma totală de 2.000 lei”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Potrivit anchetatorilor, cei 4 angajaţi care se ocupau de întocmirea documentaţiei pentru stimulentele de risc i-ar fi dat primarului banii în plic, câte 500 de lei de căciulă.
12.000 de lei – un post de buldoexcavatorist
„În data de 02.12.2020 inculpatul a pretins și primit de la martorul denunțător suma de 12.000 lei, asigurându-l că va interveni pe lângă comisia de concurs pentru a fi declarat admis la concursul pentru ocuparea postului de buldoexcavatorist în cadrul Primăriei Albeni, traficându-și astfel influența asupra membrilor comisiei, subordonații săi”, a scris procurorul în rechizitoriu.
3.500 de euro – şeful pompierilor voluntari de la primărie
„În luna decembrie 2020, inculpatul a pretins 4.000 euro şi a primit 3.500 euro de la martorul denunțător, asigurându-l că prin intervenția sa pe lângă comisia de concurs constituită din funcționari ai primăriei, subalternii săi, asupra cărora avea influență, va promova concursul în postul de șef SVSU (n.r.: Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) în cadrul Primăriei Albeni, dispunând secretarului comisiei să-i remită martorului subiectele şi rezolvarea acestora”. Potrivit procurorilor, primarul i-ar fi dat ordin secretarului primăriei, şeful comisiei de concurs, să-i dea subiectele, dar şi rezolvarea lor, celui care plătise 3.500 de euro pentru postul de şef al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Albeni.
Pe 23 iunie anul trecut, anchetatorii au descins acasă la primar. A urmat o reţinere, o arestare, ulterior primarul fiind eliberat din arest. El a fost trimis în judecată sub control judiciar. Pe 6 martie anul acesta, rechizitoriul cu nr. 159/D/P/2021 a fost întors de judecători la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru detalierea infracţiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice şi instigare la divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.