x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primele trei motive de stres ale românilor: banii, banii și banii

Primele trei motive de stres ale românilor: banii, banii și banii

de Monica Cosac    |    25 Aug 2023   •   07:40
Primele trei motive de stres ale românilor: banii, banii și banii

Deși războiul se află la porțile României, conflictul armat din Ucraina nu se regăsește, în prezent, în topul factorilor care îi stresează cel mai mult pe români, în viața de zi cu zi.

Creșterea prețurilor, contextul economic actual și situația financiară le scot peri albi mult mai multor oameni, după cum reiese din cel mai recent studiu privind „obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor”, realizat de Asociația CIPRA. Lipsa timpului este, de asemenea, un factor important de stres, în condițiile în care șase din zece români reușesc să petreacă mai puțin de 5 ore pe zi cu familia. 

Raportul de cercetare privind „obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor”, dat publicității de Asociația CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, arată că, în prezent, trei din patru (74%) români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani declară că îi stresează mult și foarte mult creșterea prețurilor. Acest aspect al vieții cotidiene este și mai copleșitor pentru persoanele între 55 și 65 de ani (82%). 

Șase din zece români (61%) spun că îi stresează contextul economic actual, iar pentru 55% dintre participanții la această cercetare de piață situația financiară este un factor de stres cotidian. 

Dacă primele două aspecte - creșterea prețurilor și contextul economic actual - nu au fost luate în calcul în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA de acest fel, noua cercetare relevă că numărul celor îngrijorați de situația financiară este în creștere față de acum doi ani, când doar 40% dintre respondenți s-au declarat stresați de acest aspect.

Doar 4 din 10 persoane își fac griji din cauza războiului de la graniță

Pe lista principalilor factori de stres în viața de zi cu zi, oamenii au mai menționat: lipsa timpului (44%), conflictul armat din Ucraina (41%), responsabilitățile familiale (33%) și activitatea profesională în sine (31%).

Pentru 25% dintre respondenți, relația cu partenerul de viață este un motiv important de stres, pentru 20% drumul până la locul de muncă, pentru 18% șeful, iar pentru 17% colegii.

Dacă în 2021, aproape jumătate (46%) dintre cei care au participat la studiu s-au declarat stresați de COVID-19, acum doar unul din patru români (25%) spune același lucru. 

 

Cercetarea a mai relevat că, față de acum doi ani, a scăzut gradul de mulțumire al românilor cu privire la foarte multe aspecte: alimentele pe care le consumă, casa în care locuiesc, locul de muncă, timpul petrecut pentru relaxare și frecvența cu care ies în oraș, timpul petrecut cu prietenii și familia, activitățile pentru dezvoltarea personală și timpul alocat exercițiilor fizice. 

Românii apreciază și se declară mulțumiți de modul de petrecere a timpului cu familia (58%), de interacțiunea cu prietenii (49%), de relația și colaborarea cu colegii (46% ) și de relația și colaborarea cu șeful (42%).

La polul opus, cele mai mari nemulțumiri sunt cauzate de: trafic (38%), aglomerație (38%) și nivelul de stres cotidian (34%).

Dezechilibrul dintre viața personală și cea profesională s-a accentuat

Deși își doresc compania familiei, timpul pe care îl petrec românii cu cei apropiați este tot mai scurt. Practic, 56% dintre români petrec cel mult 5 ore pe zi cu familia lor.  

„37% dintre ei petrec între 3 și 5 ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc. Tendința actuală pare a fi neglijarea a tot ceea ce ține de timpul liber, redus la minimum în favoarea activităților profesionale, care oferă un venit constant și garanția de a putea face față provocărilor financiare din ce în ce mai mari. Este însă esențial să se acorde mai multă importanță factorilor de echilibru personal”, spune Constantin Bratu, președintele CIPRA, subliniind că actuala cercetare de piață „a pus în evidență o scădere vizibilă a echilibrului dintre viața personală și cea profesională pentru români, în anul 2023”.

Echilibrul din viața personală și cea profesională se află pe locul 3 în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții românilor, după alimentație și odihnă. 

Însă, anul acesta, doar jumătate (50%) dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională, comparativ cu 58% - câți spuneau acest lucru în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA. 

„Deși echilibrul dintre viața profesională și cea personală se află pe locul 3, după alimentație și odihnă, în topul aspectelor care influențează calitatea vieții românilor, îndrăznesc să spun că el poate fi principala cauză pentru cele două. Mănânci haotic și te odihnești prea puțin tocmai pentru că te afli sub presiunea jobului. Atunci când neglijăm viața personală, petrecem din ce în ce mai puțin timp cu familia și nu ne mai rămân resurse pentru activitățile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieții au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc și astfel  ajungem la  burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive și probleme de sănătate adiacente, la care se adaugă degradarea relațiilor”, explică psihologul Matei Stănculescu. 

„Este esențial să alocăm timp suficient familiei, odihnei, hobby-urilor, mișcării și, dacă este cazul, să luăm în calcul schimbarea locului de muncă sau reorganizarea totală a programului zilnic, astfel încât să ne menținem în primul rând echilibrul mintal”, 

Matei Stănculescu, psiholog

Tot mai puțini oameni dau vina pe ei înșiși și pe lipsa lor de organizare pentru lipsa timpului. Dacă acum doi ani mai mult de jumătate (51%) dintre respondenți considerau că ar trebui să se organizeze mai bine pentru a avea mai mult timp, în prezent doar 44% dintre cei chestionați cred că o mai bună organizare i-ar ajuta să fie mai echilibrați în ceea ce privește viața profesională versus viața personală. 

 

Care sunt activitățile preferate

Studiul a arătat că 46% dintre respondenți și-ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiuni, 44% simt nevoia să se organizeze mai bine, iar pe 43% i-ar ajuta să aibă curajul să ia decizii care să le îmbunătățească viața, precum schimbarea locului de muncă sau a partenerului. 40% dintre români își doresc mai multe vacanțe și 37% să aibă o viață mai activă.

Când vine vorba de activitățile preferate, pe locul 1 sunt plimbările în aer liber (64%), pe locul 2 mersul la cumpărături (51%), iar pe locul 3 vizionarea de filme (48%), urmate de citit (45%), întâlniri cu prietenii (40%) și ieșiri în oraș (22%).
 

Comparativ cu cercetarea din octombrie 2021, studiul actual a depistat diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională, spun autorii raportului de cercetare.  

Astfel, conform noilor date, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (menționată de 34% dintre români) și răsfățul cu moderație (28%).

Realizat de Reveal Marketing Research pe baza chestionarelor online, studiul CIPRA din acest an a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: stres români preţuri