Elevii de liceu cred ca scoala este neinteresanta, plictisitoare, ca nu are nici o legatura cu viata reala si ar putea fi inlocuita foarte usor cu altceva mai bun. Tinerii au si gasit solutia: televiziunea.
|
|
"CALE". Viitorul tarii traieste sub mirajul show-bizului si al oamenilor cu bani
|
Studiul a fost efectuat pe elevii din anii terminali ai liceului si ai invatamantului profesional si tehnic. Foarte important este faptul ca acesti tineri si-au realizat intreaga activitate scolara, respectiv de la clasa I pana la liceu inclusiv, in anii de dupa Revolutia din 1989. Aceasta perioada a fost caracterizata atat prin schimbari sociale majore dar si printr-un grad ridicat de instabilitate. Mai mult decat atat, fiecare guvernare a adus schimbari in legislatia privind educatia.
MODELELE. Un procent de 33,8% dintre elevi considera ca scoala nu este utila in pregatirea pentru viata sociala si profesionala. De asemenea, 36,3% dintre tineri spun ca scoala nu ofera modele, ca este plictisitoare si neinteresanta (5,5%). Mai mult decat atat, liceenii sunt de parere ca scoala nu are nici o legatura cu viata reala (68,9%) si ca nu le ofera nici o sansa pentru viitor (19,6%). O solutie, din punctul lor de vedere, ar fi ca scoala sa fie completata cu ceva pentru a le oferi reusita in viata (25,45%). Elevii merg la cursuri pentru lucrurile pe care le invata si pentru ca la final obtin o diploma.
Studiul scoate in evidenta faptul ca majoritatea tinerilor (88,9%) au modele in viata. Pe primul loc in topul preferintelor, cu un procent de 36,5%, se situeaza vedetele de televiziune, respectiv frumusetile siliconate, "macho men-ii" imbracati in costume Armani, oameni din a caror lume nu lipsesc banii si masinile luxoase. De unde isi aleg elevii modelele? Vizionarea programelor de televiziune reprezinta cel mai frecvent comportament de petrecere a timpului liber, conform studiului Gallup din 2004 - "Expunerea copiilor la programe radio si TV". Probleme grave ar putea aparea, conform realizatorilor studiului, atunci cand tinerii vor ajunge la maturitate si vor constata ca lumea reala este cu totul alta. Socul ar putea fi cu atat mai mare cu cat viata in Romania nu este aceeasi cu cea de pe micul ecran.
OAMENII POLITICI. Pe locul al doilea in preferintele liceenilor se claseaza familia, cu 16,6 %, iar sportivii sunt modelul preferat de 13,3% dintre tineri. Aceasta s-ar putea explica tot prin influenta televiziunii, tinand cont de faptul ca spatiul alocat sportului de catre televiziune sub forma de transmisii sportive sau emisiuni dedicate unor campioni plaseaza domeniul intr-o lumina foarte atragatoare. De aceea, in Romania, sportul poate fi o optiune de top pentru cariera tinerilor liceeni, deoarece sportivii de succes sunt mai bine remunerati fata de alte categorii socio-profesionale. Omul de afaceri este un model pentru 11,2 % dintre elevi, ceea ce situeaza aceasta optiune pe locul al patrulea. In schimb, oamenii politici se bucura de foarte putin credit si respect din partea tinerilor, doar 5% dintre acestia (locul al saptelea) ar dori sa ii aiba drept model. Putina simpatie de care se bucura oamenii politici in randul tinerei generatii e un semnal negativ, care arata ca liceenii nu sunt dornici sa imbratiseze o cariera politica.
Citește pe Antena3.ro
ESECUL. Religiozitatea se situeaza pe ultimul loc ca motiv pentru alegerea unui model, avand sub 1% dintre optiuni. Aceasta arata ca tanara generatie se situeaza la antipod fata de parintii lor, care aleg in toate sondajele de opinie Biserica drept institutia in care au cea mai mare incredere. Tinerii sunt de parere ca succesul in viata se datoreaza in primul rand trasaturilor de personalitate (28,5%), aspectului fizic (25,7%) si doar 15,2% cred ca se datoreaza muncii.
BANII SI MASINA. Cu toate acestea, majoritatea tinerilor (33,3%) isi doresc in primul rand o familie.
20% dintre liceeni doresc ca peste 10 ani sa aiba bani, 15,4% isi doresc o casa, iar 13,6% o masina. Insumand procentele reiese faptul ca 49% dintre tinerii investigati sunt de parere ca banii si bunastarea materiala garanteaza succesul in viata. Poate de aceea, cei mai multi elevi care au spus ca nu vor sa-si continue studiile, ci sa-si gaseasca imediat ceva de munca, sunt aceiasi care au optat pentru sportivi ca model de succes (7,2%). In schimb, tinerii care ar vrea sa termine scoala si sa studieze in continuare, in timp ce-si cauta si un loc de munca, au ales ca modele oamenii politici.
Esantionul final cuprinde 2.007 de tineri, dintre care 1.834 sunt elevi din mediul urban si 173 elevi de la sate. Acestia provin de la scoli din 17 judete, acoperind toate zonele geografice si economice ale tarii.
|
|
PAREREA ELEVILOR DESPRE SCOALA