x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Târgu-Mureş în atenţia unei comisii de anchetă

Târgu-Mureş în atenţia unei comisii de anchetă

23 Mar 2010   •   00:00

În 20 martie 1990, conducerea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională dădea primele semne publice de conştientizare a evenimentelor desfăşurate în ultimele zile la Târgu-Mureş.

Ciocnirile dintre români şi maghiari din zilele de 15 şi 16 martie au fost mai degrabă ignorate de autorităţile de la Bucureşti şi se aştepta o aplanare a conflictului. După un sfârşit de săptămână liniştit, manifestaţiile au fost reluate şi s-au transformat în adevărate lupte de stradă.

Ajuns la asemenea proporţii, conflictul româno-maghiar cerea aplicarea unor măsuri. "S-a hotărât crearea unei comisii centrale de anchetă - la nivelul guvernului şi al Biroului executiv al CPUN - pentru analiza cauzelor, stabilirea soluţiilor în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice, precum şi a identificării persoanelor care s-au făcut vinovate de actualele incidente, spre a fi trase la răspundere - declara conducerea CPUN în 21 martie. Această comisie îşi începe activitatea imediat."

În încheierea comunicatului, se promite asigurarea respectării drepturilor tuturor locuitorilor şi se cere încheierea manifestaţiilor "în linişte şi ordine". Redăm în continuare hotărârea Biroului executiv al CPUN privind instituirea unei comisii pentru anchetarea evenimentelor de la Târgu-Mureş.

   ● Alexandra Zotta

 

Hotărâre privind instituirea unei comisii de anchetă
Biroul executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională hotărăşte:
Art. 1. - Pe data de 20 martie 1990 se instituie Comisia de anchetă pentru cercetarea faptelor petrecute în cursul evenimentelor ce au avut loc în municipiul Târgu-Mureş în zilele de 16, 19 şi 20 martie 1990.

Art. 2. - Comisia de anchetă are următoarea componenţă:
Ion Mânzatu - vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională
Gelu Voican-Voiculescu - viceprim-ministru al guvernului
Nicolae S. Dumitru - membru al Biroului executiv al CPUN
Nicolae Radu - membru al Biroului executiv al CPUN
Attila Verestoy - membru al CPUN
Mihai Şora - ministrul Învăţământului general-colonel Nicolae Eftimescu - prim-locţiitor al şefului Marelui Stat Major - Ministerul Apărării Naţionale
general-maior Corneliu Diamandescu - adjunct al ministrului de interne
Nicolae Cochinescu - director în Procuratura Generală.

Art. 3. - Comisia va prezenta, în termen de 14 zile, concluziile şi propunerile sale Biroului executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională.

Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Ion Iliescu
Bucureşti, 20 martie 1990.
Nr. 5.

***

 

Declaraţia Biroului executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională
Biroul executiv al CPUN a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de evenimentele grave petrecute începând cu ziua de 15 martie 1990 într-o serie de localităţi din Transilvania. Acestea au culminat cu manifestările de violenţă din municipiul Târgu-Mureş din 16 şi 19 martie 1990, în cursul cărora mai multe persoane au fost molestate, iar sedii ale unor partide politice au fost devastate.

 

Biroul executiv al CPUN consideră că astfel de manifestări ca de altfel orice acţiuni extremiste, naţionalist-şovine, indiferent din partea cui ar proveni ele, sunt de natură să destabilizeze situaţia internă şi internaţională a României, contravenind valorilor şi ţelurilor revoluţiei din decembrie.

Pornind de la principiul respectării independenţei, integrităţii şi unităţii statului naţional român, pe care Biroul executiv al CPUN îl consideră sacrosanct, apreciem că orice extremism slujeşte interese străine nouă tuturor, români şi maghiari deopotrivă.

Starea de confuzie creată în urma unor acţiuni care depăşeau cadrul unor revendicări fireşti, a exceselor comise în materie de reorganizare a învăţământului şi a tendinţelor de izolare economică, administrativă şi culturală a fost receptată cu îngrijorare la nivelul populaţiei româneşti majoritare.

Într-un astfel de proces s-a ajuns la escaladarea stării de încordare, de neîncredere, de suspiciune reciprocă, îngreunându-se considerabil dialogul ce reprezintă singura modalitate de transpunere în practică a idealurilor revoluţiei, inclusiv în ceea ce priveşte realizarea drepturilor şi libertăţilor membrilor minorităţilor naţionale.

Înţelegând aspiraţiile legitime ale minorităţilor naţionale din România, inclusiv ale celei maghiare, care şi-au declarat loialitatea faţă de statul român, Biroul executiv al CPUN afirmă că realizarea acestora nu poate avea loc decât în cadrul general al democratizării societăţii noastre, într-un climat de înţelegere reciprocă, de conlucrare, de dialog responsabil, prin excluderea oricărui privilegiu, dar şi a oricărei discriminări.

S-a hotărât crearea unei comisii centrale de anchetă - la nivelul guvernului şi al Biroului executiv al CPUN - pentru analiza cauzelor, stabilirea soluţiilor în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice, precum şi a identificării persoanelor care s-au făcut vinovate de actualele incidente, spre a fi trase la răspundere. Această comisie îşi începe activitatea imediat.

A fost, de asemenea, exprimată hotărârea fermă a guvernului de a determina aplicarea întocmai a prevederilor legale referitoare la asigurarea liniştii publice. A fost evidenţiată răspunderea ce revine organelor locale pentru împiedicarea oricăror manifestări naţionalist-şovine, precum şi a noi acte de vandalism.

Condamnând orice acte de violenţă, indiferent de motivaţie, şi pe autorii lor, Biroul executiv al CPUN face apel la calm şi responsabilitate, la o atitudine reţinută în exprimarea şi promovarea diverselor puncte de vedere. Aceasta este o cerinţă esenţială a momentului politic pe care îl traversăm, singura în măsură să garanteze aşezarea vieţii politice a ţării pe baze fundamentale noi, construirea unui regim democratic autentic - garant al realizării aspiraţiilor şi drepturilor tuturor cetăţenilor României.

Biroul executiv al CPUN afirmă că va acţiona cu fermitate pentru soluţionarea problemelor şi dezamorsarea tensiunilor, pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor locuitorilor. Vă cerem insistent să vă întoarceţi în linişte şi ordine la casele dumneavoastră.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani