x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tariceanu: pozitie inflexibila in criza ostaticilor

Tariceanu: pozitie inflexibila in criza ostaticilor

25 Apr 2005   •   00:00

Calin Popescu Tariceanu a declarat duminica seara la Luxemburg ca Romania "nu trebuie sa cedeze presiunilor la care suntem supusi". Premierul roman a facut o afirmatie transanta, in cel mai tensionat moment de la declansarea crizei ostaticilor romani din Irak. O afirmatie periculoasa pentru evolutia negocierilor cu rapitorii si intr-o vizibila contradictie cu perceptia romanilor, a caror majoritate, potrivit unui recent sondaj CURS, doreste retragerea militarilor din Irak. Astazi, la ora 17:00, ar expira cele 4 zile pe care teroristii le-au dat ca termen ultimativ pentru retragerea trupelor romane din Irak, in schimbul vietii ziaristilor romani.

  • Sfat de la un fost ostatic: "Luati in serios rapitorii!"

    Premierul Tariceanu este inflexibil


    Peste 500 de oameni s-au adunat ieri, la pranz, in Piata Universitatii din Bucuresti si au pornit intr-un mars al tacerii pentru eliberarea ziaristilor romani din Irak. Ultimatumul dat autoritatilor romane expira in aceasta dupa-amiaza.
  • de ALEX NEDEA
  • PACE. Din mijlocul manifestantilor au zburat spre cer 30 de porumbei
    Inaintam incet, incet, de parca am vrea sa se scurga timpul in acelasi ritm, dar mai lent de-atat nu se poate merge. Suntem cam 600 de oameni, jurnalisti, actori, oameni politici, batrani si copii, studenti si elevi, romani si irakieni deopotriva. Liniste. Pe trotuarele de pe Magheru, imbulzeala de altadata s-a transformat in acelasi pasit marunt. Nimeni nu incearca sa depaseasca pe nimeni, nimeni nu se impinge. Nimeni nu alearga. Pe langa urechi trec la fel de lent vorbele oamenilor din coloana. Acelasi subiect se discuta in soapta. Un murmur de neperceput: "Negocierile… fara bani… nu au sanse… erau prinsi… sa speram… capturati…".

    FREE. LIBERTATE. "Am trei copii… doi baieti si o fata, exact ca ei. Cand am auzit ca i-au prins, nu m-am mai barbierit", spune, cu tristete in glas, un domn aflat intre noi in coloana. Zeci de oameni au venit cu copiii. Un voinic tinut in carca de tata poarta un tricou cu chipurile celor trei colegi ai nosti, facut la marimea lui.

    Afise cu chipurile lui Ovidiu, Marie-Jeanne si Sorin sunt peste tot: pe piepturile oamenilor, desupra capetelor noastre inaltate de zeci de maini, pe bicicletele din spate. Un domn imbracat la costum duce dupa el o servieta uriasa si, pentru ca mana stanga e ocupata, tine afisul cu ostaticii intre dinti, iar cu dreapta il netezeste, sa nu-l intoarca vantul!

    Mii de afise cu cei trei au impanzit de sambata Bucurestiul. Au fost lipite in autobuze, la scari de bloc, pe stalpi, pe masini. In coloana sunt alte cateva sute cu cei trei ziaristi si doar vreo 15 poze mititele, de-o palma, cu Mohammad Munaf, lipite la repezeala pe bannerul urias din capul coloanei.

    "Am ajuns mai tarziu si nu am primit afis cu ziaristii. Am primit cu Munaf", spune una din putinele persoane care poarta o imagine cu americano-romanul. Un copilas strange in brate un balon alb cu "Freedom". O tanti umbla pe marginea coloanei si arata soferilor o pancarta scrisa cu carioca: "Descoperiti teroristii din interior care pot colabora cu cei din exterior". Este singura cerinta care se deosebeste de rugamintea cea mare: "Eliberati-i!".

    NE OPRIM LA GUVERN. Coloana care a pornit de la Piata Universitatii se opreste in fata Ambasadei Luxemburgului dupa mai bine de jumatate de ora de marsaluit. In aceasta tara se afla acum si presedintele Traian Basescu, liderul celulei de criza de la Bucuresti, si premierul Tariceanu. Din partea autoritatilor romane n-a mai venit nici o veste de vineri seara...

    PORUMBEI GRI. Coloana se strange intr-un cerc. Se inalta baloane albe, dupa care se elibereaza 30 de porumbei. Pasarile ar trebui sa transmita mesajul pacii celor care i-au rapit pe colegii nostri. Dar porumbeii nu pleaca in Irak. Se intorc la ingrijitorul lor, Constantin Marinescu. In Sectorul 1.

    "Romanii nu trebuie sa cedeze presiunilor"

    Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat la Luxemburg, referindu-se la criza jurnalistilor ostatici, ca daca romanii sunt un popor puternic, vor trebui sa dovedeasca solidaritate in aceste momente dificile si "sa nu cedeze presiunilor" la care sunt supusi.

    Primul ministru a afirmat ca Romania traverseaza un moment dificil, raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia PUR de retragere a trupelor romane din Irak. Suntem pusi la o incercare dificila", a mai spus Tariceanu, adaugand ca taria unui popor se demonstreaza tocmai in momentele dificile. "Daca Romania este o tara puternica si romanii sunt un popor puternic, atunci ei vor trebui sa dovedeasca solidaritate in aceste momente dificile si sa nu cedeze presiunilor la care suntem supusi", a afirmat premierul.

    PSD cere consultari

    PSD cere presedintelui Traian Basescu consultarea de urgenta a partidelor parlamentare pentru luarea unei decizii in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak, precum si stabilirea unui calendar de retragere a trupelor romane. "Romania face obiectul unei actiuni de santaj violent. Solicitam presedintelui Romaniei initierea de urgenta a unui proces de consultare a tuturor partidelor parlamentare si intrunirea urgenta a CSAT in vederea examinarii rapide a situatiei", a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana (foto). El s-a pronuntat pentru realizarea unui calendar al prezentei trupelor romanesti din Irak, desi crede ca, din punct de vedere practic si logistic, retragerea este "imposibil de realizat" in scurt timp. Geoana a evitat sa ofere un termen-limita privind prezenta Romaniei in Irak, spunand ca trebuie avute in vedere atat situatia jurnalistilor, cat si obligatia internationala pe care Romania si-a asumat-o. "Acest calendar trebuie sa fie strans, comprimat, dar care sa tina cont si de nevoile coalitiei. Trebuie sa gasim solutia unui calendar fara sa dam impresia ca am cedat santajului", a explicat Geoana. Pe de alta parte, fostul ministru de Externe l-a criticat pe Traian Basescu ca nu are o strategie de iesire (exit-strategy) si ca s-a hazardat, in urma cu cateva saptamani, sa declare ca "trupele romanesti vor ramane sine die" in Irak si ca romanii vor pleca o data cu ultimii militari americani. "Si eu am facut declaratii de iubire americanilor la viata mea, dar nici chiar in halul asta. Este exagerat", a explicat Mircea Geoana. (Lavinia Dimancea)

    SOLIDARITATE DE BREASLA
    Alaturi de Bucuresti, si in alte orase s-au desfasurat ieri marsuri ale tacerii, in semn de solidaritate cu cei trei romani. Galati, Brasov, Alba-Iulia sau Sibiu sunt numai cateva dintre acestea. Participantii stransi in fata Prefecturii Brasov au afisat portretele colegilor lor, aflati in pericol de a fi ucisi de teroristi si au cerut eliberarea lor imediata. Au fost prezenti ziaristi de la toate publicatiile brasovene, impreuna cu membrii conducerilor trusturilor de presa respective. Ziaristii galateni s-au adunat in fata Palatului Administrativ al judetului purtand afise si un banner mare pe care erau scrise mesaje de eliberare. La manifestatia de la Alba-Iulia a participat si Inalt Prea Sfintitul Andrei. (L.M.H)

    PARINTII OSTATICILOR, PRIMITI LA COTROCENI
    Rudele celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak au fost primite ieri la Palatul Cotroceni, asa cum au convenit in urma cu doua zile cu oficialii celulei de criza. Parintii, verii si fratii colegilor nostri Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au participat, in prima parte a zilei, la un mars al tacerii prin centrul Capitalei, dupa care, in jurul orei 14:30, au ajuns la Palatul Cotroceni. Parintii lui Marie-Jeanne, mama si verisoara lui Ovidiu Ohanesian si sora lui Sorin Miscoci au fost primiti de catre consilierul pe probleme de politica interna al Presedintiei, Claudiu Saftoiu.

    Intrevederea s-a incheiat in jurul orei 15:30, cand rudele ostaticilor au iesit din Palatul Cotroceni. Senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, a refuzat sa dea prea multe detalii cu privire la discutiile care au avut loc. "Nu ne-au dat amanunte cu privire la evolutia negocierilor. In acest moment nu pot sa va spun daca sunt optimist sau pesimist in ceea ce priveste soarta alor nostri", a declarat Vasile Ion, inainte de a pleca in graba. (Lucian Florea)

    SOLICITARILE CRP
    Clubul Roman de Presa a transmis ieri redactiilor un comunicat in care se spune: "CRP considera ca decizia pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti in Irak apartine in intregime autoritatilor.

    Clubul Roman de Presa nu se considera abilitat sa sugereze vreo solutie, dar solicita autoritatilor sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, atat prin mijloace de influenta, cat si financiare, pentru salvarea vietii jurnalistilor.

    Ne exprimam sperata ca situatia va fi rezolvata in mod favorabil si salutam solidaritatea demonstrata in aceste zile de colegii de breasla".

    Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

    STRAINII
    Asociatia Presei Straine din Romania isi reinnoieste declaratia de solidaritate cu cei trei colegi romani prizonieri in Irak. Corespondentii presei straine din Romania arata ca sunt la fel de nelinistiti ca intreaga societate romaneasca, in urma ultimatumului rapitorilor lansat catre autoritatile romane, ultimatum care expira astazi.

    DEZBATERI
    Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a organizat, pentru joi dimineata, o dezbatere de urgenta pe tema conditiilor de munca ale ziaristilor. Discutiile se vor purta cu privire la libertatea de expresie si conditiile de munca ale jurnalistilor in zonele de risc, cu referire speciala la situatia celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, transmite Rompres. Dezbaterea se va desfasura la initiativa Romaniei, Frantei si Italiei, in cadrul sesiunii de primavara a APCE si a fost confirmata ieri, intr-o conferinta de presa, de presedintele Adunarii, Rene van der Linden.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment romani irak