x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UDMR vocifereaza

UDMR vocifereaza

de Aniela Nine    |    08 Iul 2005   •   00:00
UDMR vocifereaza

Anuntul facut ieri de Tariceanu a bulversat scena politica. Desi premierul a sustinut ca demisia a fost mai intai discutata cu liderii coalitiei, opiniile unora denota si o acceptare a deciziei printre dinti.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca decizia organizarii alegerilor anticipate apartine Aliantei PNL-PD, nu si coalitiei de guvernare. "In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale - suntem de acord ca este un act extrem de grav, care blocheaza reforma in Justitie, dar am fi putut gasi si o alta solutie", a spus liderul UDMR, citat de Mediafax. Mai mult, el a sustinut ca Tariceanu ar fi trebuit sa analizeze inainte si consecintele demisiei Guvernului. In opinia sa, Alianta D.A. ar mai fi putut astepta cateva zile pentru a lua o decizie finala. Marko nu a precizat care este solutia pe care o intrevede in acest moment partidul pe care il reprezinta, insa a declarat ca pozitia partidului va fi stabilita la intrunirea de vineri a Consiliului Operativ.

SUSTINERE. Totodata, Marko a sustinut ca ponderea pe care o are in acest moment, in Parlament, coalitia aflata la guvernare, i-ar putea asigura o "majoritate stabila". In opinia sa, un vot popular nu ar putea decat sa intareasca aceasta majoritate. Pe de alta parte, liderul UDMR a refuzat sa caracterizeze situatia actuala a coalitiei ca fiind una de criza si a precizat ca organizarea anticipatelor nu trebuie sa intarzie procesul de aderare la UE. "Daca se va ajunge la decizia organizarii anticipatelor, va fi o decizie luata cu buna stiinta a coalitiei. Nu suntem depasiti de evenimente. Trebuie sa fim atenti insa sa nu incetinim procesul de aderare", a mai spus Marko Bela. Pe de alta parte, Marko Bela a subliniat ca UDMR va participa, in eventualitatea unor alegeri anticipate, pe liste proprii, ca si pana in prezent.

FARA TEAMA. Partidul Social Democrat nu se teme de alegeri anticipate, ci de "de slabirea democratiei si instaurarea dictaturii lui Traian Basescu", a fost pozitia pe care a exprimat-o ieri presedintele PSD Mircea Geoana, prin intermediul unui comunicat. Geoana sustine ca evenimentele politice de joi "sunt punctul culminant al unui plan bine pus la punct de preluare a puterii absolute de catre Traian Basescu". Mai mult, el afima ca Basescu a propus de la inceput un guvern "incompetent", care a fost "o marioneta folosita in planul dictatorial al actualului presedinte", care "se foloseste artificial de rezolutia Curtii Constitutionale pentru a hotari declansarea alegerilor anticipate".

DEZINFORMARE. Considerand ca prevederile pachetului de legi privind Justitia si proprietatea nu sunt direct legate de procesul de integrare, Geoana acuza ca "Tariceanu continua sa dezinformeze, motivandu-si demisia prin decizia fara precedent a Curtii Constitutionale". Presedintele PSD mai considera ca demisia Guvernului e dovada clara "ca de la bun inceput Alianta nu si-a propus sa guverneze, ci sa preia puterea total si discretionar". "Prin aceasta decizie Traian Basescu devine vinovatul principal, iar membrii coalitiei complici la un atentat la interesul national", conchide Geoana.

GATA DE TREABA. Pe de alta parte, Adrian Nastase a anuntat ca PSD este gata sa prezinte o solutie viabila pentru guvernare. "Consideram declaratiile premierului Tariceanu ca pe o incercare de a insela natiunea. Regimul Basescu arunca tara intr-o criza constitutionala fara nici o justificare", a apreciat presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase,considerand ca anticipatele vor duce la o grava situatie economica.

LA DUBLU
PRM este singurul partid care nu numai ca s-a declarat total de acord cu ideea organizarii de anticipate, dar a plusat si a a cerut organizarea si de alegeri anticipate prezidentiale. "PRM este de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Sustinem chiar organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate", a spus deputatul PRM, Lucian Bolcas. Aceeasi sustinere a declarat-o si presedintele PRM, CV Tudor. Argumentele presedintelui PRM pentru alegeri anticipate si parlamentare si prezidentiale sunt: "Parlamentare, pentru ca «patrulaterul negru» PNL-PD-UDMR-PC si-a dovedit caracterul artificial si neputinta de a guverna tara. Prezidentiale, pentru ca Basescu se afla in incapacitatea de a conduce si, in 7 luni de mandat, a savarsit atatea erori si abuzuri, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, incat se impune suspendarea lui din functie".
×
Subiecte în articol: eveniment anticipate