x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultima ora - Adrian Nastase s-a autosuspendat din conducerea PSD

Ultima ora - Adrian Nastase s-a autosuspendat din conducerea PSD

16 Ian 2006   •   00:00
Ultima ora - Adrian Nastase s-a autosuspendat din conducerea PSD

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Nastase a anuntat astazi intr-o conferinta de presa ca s-a autosuspendat din aceasta functie pana cand se vor clarifica aspectele juridice legate de mostenirea de un milion de dolari primită de sotia sa, Dana, in cursul anului trecut de la o matusa.
El a afirmat ca nu a fost convins de nici un lider al partidului sa faca acest gest. « Este decizia mea, indiferent de speculatii. Am ajuns la aceasta concluzie si am prezentat-o n aceasta dimineata colegilor mei », a tinut sa precizeze Adrian Nastase.

Va prezentam integral declaratia lui Adrian Nastase in care a facut anuntul autosuspendarii din functie:

"In cadrul Biroului Permanent National al PSD, am anuntat astazi decizia de a ma autosuspenda din functia de presedinte executiv pana cand aspectele juridice legate de cazul mostenirii primite de sotia mea vor fi clarificate. In aceasta idee, am solicitat saptamana trecuta dlui Ilie Botos demararea procedurilor specifice si voi pune la dispozitia structurilor legale toate documentele necesare. Motivele acestei decizii sunt multiple. In campania extraordinara declansata impotriva mea, o campanie politica, au fost angrenate forte deosebite. In 8 zile, am numarat 300 de articole. Subiectul mostenirii sotiei mele parea ca a devenit mai important decat orice alt subiect. Dar ceea ce mi se pare important in aceasta campanie este ca, pana la urma, scopul era si este, in mod evident, mai important decat cauza.

Vorbeam de motivele deciziei mele. In primul rand, responsabilitate. Nu vreau ca in vreun fel aceasta campanie indreptata impotriva mea sa afecteze imaginea partidului. Este dorinta mea sincera de a nu face jocul celor de la putere, care doresc sa mentina presiuni asupra PSD in toata aceasta perioada si sa mascheze problemele majore pe care ei le au. Sigur, remarc in continuare ca sunt singurul om politic cu declaratia de avere modificata care s-a pus la dispozitia justitiei. Astept in continuare ca demnitarii puterii, indicati de media, sa faca acelasi gest. Toate amanuntele, prezentate in ultimele zile in presa, vizeaza chestiuni, operatiuni imobiliare sau de alt gen, toate derulate in perioada in care eram in Opozitie. Ideea de a sugera ca aceste operatiuni au avut legatura cu perioada cand eram seful Guvernului nu au nici un fel se sustinere. Este vorba de o perioada anterioara si faptul ca pretul terenurilor a crescut de la inceputul anilor 90 pana acum, probabil ca acest pret al terenurilor a crescut nu doar in ceea ce ma priveste pe mine sau pe sotia mea, dar pe toti cei care, intr-un fel sau altul, au beneficiat de modificarile unei perioade de schimbari economice. S-a scris intr-unul dintre ziare, Evenimentul Zilei, ca as avea o avere de 10 milioane de dolari. Am dat in judecata acest ziar pentru ca informatiile sunt incorecte. Ideea in sine este aceea de a marca din nou, intr-un anumit mod, adaugand proprietati ale unor rude ale mele, parintii sotiei, parintii mei, in ideea de a stabili un anumit nivel de bogatie. Nu intru in amanunte, dar am vrut sa stiti acest lucru pentru ca am vazut ca se incearca construirea unor elemente de folclor, pornind de la tot felul de desene din ziare sau de la informatii care sunt publicate si care nu sunt veridice.

In al doilea rand, si poate ca acest lucru este cel putin la fel de important ca si primul. Nu cred ca se poate aplica un dublu scandal. Cand am condus PSD, am solicitat celor care aveau probleme de imagine sa se autosuspende pana la rezolvarea problemelor respective. Mi se pare firesc sa adopt aceeasi atitudine si in cazul meu. Este vorba de o consecventa in ceea ce priveste principiile si nu mi-as ierta eventuale reprosuri din partea unor colegi care sa-mi spuna . In disuctia pe care am avut-o astazi in cadrul Biroului Permanent National, unii colegi considerau ca aceasta decizie a mea ar trebui eventual reevaluata, poate nu este un moment bun sau o decizie corecta… Dar mi-am mentinut acest punct de vedere si mi-l metin. Cred ca este un lucru corect si util pentru partid.

Joi, in declaratia de presa pe care am facut-o, am spus ca nu ma voi retrage, nu voi demisiona si nu voi iesi din viata politica si ca singura miza a acestei campanii duse impotriva mea este eliminarea omului politic Adrian Nastase. Vreau sa spun inca o data. Nu mi-am dat demisia. Nu voi iesi din viata politica. Am luat aceasta paranteza, si le spun celor care poate acum se bucura pentru o clipa, am luat aceasta decizie de a realiza aceasta paranteza in ceea ce priveste activitatile mele in zona de conducere pentru a rezolva individual, si nu afectand in vreun fel activitatea generala a partidului, problemele care imi sunt reprosate. Ma voi reintoarce la activitatile importante ale partidului, sunt convins, in foarte scurt timp, dupa ce imi voi rezolva aceste chestiuni pentru ca stiu foarte bine ca nu exista nici o ilegalitate. Sunt convins ca acest gest al meu va fi bine primit de organizatiile locale si va fi urmat de orice coleg al meu aflat in situatii similare.

Vreau sa va spun ca nu am fost convins de nici unul dintre liderii partidului sa fac acest gest. Ma cunoasteti suficient de bine ca sa stiti ca citesc ziarele cu atentie, citesc si ceea ce scriu ziarele in urma unor discutii cu unii dintre colegii mei. Niciodata nu voi lua o decizie pe baza a ceea ce nu reprezinta un fundament solid, o evaluare a mea, personala, in legatura cu un gest pe care sa-l fac. Vreau sa fiti siguri ca aceasta decizie este a mea, indiferent de speculatii despre intalniri, pareri intr-o directie sau alta… Am ajuns la aceasta concluzie, am prezentat-o colegilor mei in aceasta dimineata si o voi urma, considerand ca aceasta decizie a fost justa. In fond pentru faptele noastre raspundem individual, desi este la fel de adevarat ca de succese ne bucuram cu totii.

Este un moment important pentru mine, dar si pentru partid, este un moment in care gestul meu, sunt convins, ca va ajuta la reevaluari intr-o zona in care partidul a avut de suferit. Clarificarea aspectelor, criticilor este absolut necesara pentru a nu plana asupra PSD elemente negative care ar putea fi utilizate intr-o eventuala campanie impotriva sa sau intr-un mecanism pus in miscare in pregatirea vreunei campanii pentru alegeri anticipate. In aceasta campanie de presa, nu a contat cauza, ci in mod evident scopul. Asa ca, la fel ca si in scrisoarea pe care am adresat-o colegilor mei, am sa spun, in final, veti fi de acord, sunt convins, ca subiectul de fapt nu exista. Miza e cu totul alta."

×
Subiecte în articol: psd eveniment