x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimele subvariante ale Omicron, capabile să declanșeze noi valuri ale pandemiei COVID

Ultimele subvariante ale Omicron, capabile să declanșeze noi valuri ale pandemiei COVID

de Monica Cosac    |    03 Mai 2022   •   07:50
Ultimele subvariante ale Omicron, capabile să declanșeze noi valuri ale pandemiei COVID

După aproape doi ani și jumătate de când s-a transmis la om, virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze, generând noi variante și subvariante într-un ritm care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Două dintre subvariantele tulpinii Omicron, BA.4 și BA.5, nu doar că sunt extrem de contagioase, ci au și o capacitate de a evita anticorpii din infectările anterioare suficient de mare pentru a declanșa un nou val, au constatat cercetătorii din Africa de Sud, unde cele două tulpini deja au înlocuit parțial varianta BA.2, cea care acum este dominantă la nivel mondial. O altă sublinie a acestei variante a prins viteză la infectări, iar ultimele date arată că BA2.12.1 este cu 50% mai transmisibilă decât BA.1, varianta inițială a Omicron.  

Există riscul ca lumea să nu fi văzut cea mai rea parte a pandemiei, atrăgea atenția, zilele trecute, miliardarul Bill Gates, adăugând că există riscul ca în perioada următoare să apară o variantă „mult mai transmisibilă și mult mai fatală”. 

„Încă există riscul ca această pandemie să genereze o variantă care va fi mult mai transmisibilă și mult mai fatală. Nu este probabil, nu vreau să fiu o voce a nenorocirii, dar este un risc de peste 5% ca această pandemie să nu fi arătat ce este mai rău”, a spus Bill Gates, citat de The Financial Times.

Nu este pentru prima dată când fondatorul Microsoft a făcut astfel de declarații despre pandemie. În decembrie 2021, spre exemplu, miliardarul își avertiza milioanele de urmăritori de pe Twitter că ar trebui să se pregătească pentru cea mai gravă parte a pandemiei.

Afirmațiile miliardarului nu par deloc nefondate, având în vedere avertismentele similare lansate pe aceeași rețea de socializare de mai mulți oameni de știință care urmăresc evoluția virusului SARS-CoV-2 și schimbările care apar în mod repetat în structura și chimia acestuia. 

Noile „vedete” ale galeriei de variante

Dacă în primele luni ale pandemiei virusologii ofereau vești liniștitoare pentru epidemiologi, și anume că noul coronavirus suferă mutații lente, acum, eforturile pe care le fac specialiștii pentru a ține virusul sub control par să nu mai țină pasul cu schimbările rapide în structura SARS-CoV-2.

Două dintre noile „vedete” ale galeriei de variante ale coronavirusului sunt, de fapt, subvariante ale tulpinii Omicron: BA.4 și BA.5. 

Cele două subvariante, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a adăugat luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare, sunt în creștere în Africa de Sud și deja au înlocuit parțial varianta BA.2, care în momentul actual este tulpina dominantă la nivel mondial.

Pentru a evalua dacă acestea sunt mai infecțioase sau mai periculoase decât tulpinile apărute până acum, cercetătorii de la mai multe instituţii medicale din Africa de Sud le-au analizat în cadrul unui mic studiu, prelevând probe de sânge de la 39 de persoane infectate anterior cu Omicron, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut.

Dintre participanţi, doar 15 erau vaccinaţi (opt cu vaccinul produs de Pfizer, 7, cu cel produs de Johnson & Johnson) în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi.

Anticorpii obținuți prin vaccinare, mai rezistenți în fața BA.4 și BA.5

Rezultatele studiului lansat weekendul trecut au arătat că în probele luate de la cei nevaccinați a existat o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi atunci când a fost expusă la subvariantele BA.4 și BA.5, în comparație cu linia originală BA.1 a Omicron, potrivit Reuters. 

Pe de altă parte, rezultatele au fost ceva mai bune la grupul de persoanelor vaccinate. În cazul acestora, producția de anticorpi din sânge a scăzut doar de trei ori când a fost expusă la noile subvariante. 

„Grupul vaccinat a arătat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare... și ar trebui să fie mai bine protejate”, se arată într-o variantă pre-publicare a studiului. 

Având în vedere capacitatea ridicată de a evita anticorpii neutralizanți, „BA.4 și BA.5 au potențialul de a duce la un nou val de infecții”, au concluzionat autorii cercetării.

În ultima perioadă, în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere susținută a infecțiilor cu SARS-CoV-2, care pare să fie determinată de subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron. Astfel că oamenii de știință și oficialii sud-africani au declarat că țara ar putea intra într-un al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se estimase. 

BA.2.12.1 urcă o treaptă mai sus pe scara contagiozității

Cel mai recent membru al galeriei de variante și subvariante ale familiei Omicron este o sublinie numită BA.2.12.1, care este extrem de contagioasă și se răspândește rapid în partea de nord-est a Statelor Unite. 

„Cercetările preliminare sugerează că este cu aproximativ 25% mai transmisibil decât subvarianta BA.2, care este în prezent dominantă la nivel național, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. CDC a declarat că subvarianta s-a răspândit rapid în nord-est, în mod special, unde reprezintă majoritatea infecțiilor noi”, scrie The Washington Post.

Practic, pe măsură ce fac noi mutații, noile variante mai fac câte un pas pe scara contagiozității. 

„Pe măsură ce mutațiile merg mai departe, BA2.12.1 este cu 25% mai transmisibil decât BA.2, care a fost cu 30%+ mai transmisibil decât Omicron BA.1, care a fost cu 50% mai transmisibil decât Delta, să ne prefacem că am terminat”, scrie, pe Twitter, și doctorul Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului translațional de cercetare Scripps din Statele Unite. 

Potrivit cercetătorului Raj Rajnarayanan, de la Universitatea de Stat din Arkansas (SUA), un sfert (24,63%) din totalul infectărilor COVID din Statele Unite sunt cu această nouă variantă foarte contagioasă. 

Acesta a postat pe Twitter ponderea pe care o are fiecare din variantele care circulă în prezent în SUA. 

Deoarece virusul evoluează destul de rapid specialiștii spun că ar trebui actualizate vaccinurile anti-COVID și acest lucru trebuie făcut „în curând”.

10.000 de tipuri de virusuri, capabile să infecteze oamenii

Un alt studiu, publicat la finalul lunii aprilie în revista Nature arată că există cel puțin 10.000 de tipuri de virusuri care au capacitatea de a infecta oamenii, dar în prezent „majoritatea circulă în tăcere la mamiferele sălbatice”. Cu toate acestea, schimbările climatice și schimbarea destinației terenurilor vor forța speciile sălbatice izolate anterior să stea împreună „și vor crea oportunități de propagare în populațiile umane”, în special în zone cu o densitate ridicată a populației umane din Asia și Africa. Datorită capacității lor unice de dispersie, liliecii ar putea avea un rol important în transmiterea acestor virusuri la om în viitor, spun cercetătorii. 

Mai multe despre acest studiu puteți citi aici: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04788-w#Sec1

 

×