x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cele mai violente alegeri din ultimii 20 de ani

Cele mai violente alegeri din ultimii 20 de ani

de Diana Scarlat    |    10 Iun 2024   •   09:00
Cele mai violente alegeri din ultimii 20 de ani

La alegerile de ieri s-au înregistrat cele mai multe incidente violente și fapte de corupție din ultimele două decenii. S-a găsit mită electorală, s-au făcut 65 de dosare penale până la ora 16.00, s-a descins cu mascații și cu elicoptere, în unele localități. Candidații s-au bătut, la unele secții de votare, un polițist a fost mușcat de mână, iar un bărbat de 45 de ani a decedat în interiorul unei secții. În două comune din Timiș s-a înregistrat o prezență de peste 130% la vot. Primarul municipiului Constanța a fost amendat de Autoritatea Electorală Permanentă de trei ori, pentru refuzul de a respecta prevederile legale.

Primele 11 dosare penale au fost deschise în primele ore ale alegerilor, iar la ora 16.00 deja era 65 de dosare, pentru fapte de corupție și fapte cu violență la secțiile de votare din toată țara. Și în ziua care a precedat alegerile s-au înregistrat peste 665 de incidente electorale care au fost sesizate la nivel național, în 24 de ore, după finalizarea campaniei electorale. Sâmbătă s-au deschis peste 100 de dosare penale și s-au dat 90 de amenzi.

Ieri au fost prinși în timp ce dădeau plicuri cu bani, ca mită electorală, indivizi din mai multe localități. La Scorțeni, în județul Prahova, consilierul local PNL Ionuț Chirindel a fost prins în flagrant, în timp ce le oferea bani alegătorilor. Acesta a declarat că mita electorală provine de la președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova. Acesta din urmă este cunoscut ca baron local, fiind anchetat, sub control judiciar, pentru o mită de 3.200.000 de euro.

S-au găsit plicuri cu bani pentru alegători și la Ștefăneștii de Jos, din Județul Ilfov. În această localitate au fost incidente violente la toate rundele de alegeri de după anul 2000, terenurile din jurul Capitalei, foarte scumpe, fiind miza. 

Al 13-lea salariu pentru alegătorii de la Ștefăneștii de Jos

La Ștefăneștii de Jos s-a descins cu mascații. Polițiștii au depistat o mașină din care un individ împărțea plicuri cu bani și s-a organizat un flagrant. În fiecare plic era echivalentul unui salariu minim pe economie, suma totală găsită în mașină fiind de peste 26.000 de lei. 

La secția nr. 274 din Ștefăneștii de Jos s-a stat la coadă și s-a votat sub stricta supraveghere a polițiștilor. Au fost reclamați la poliție și alegătorii care s-au prezentat la vot, deși nu locuiesc în comună. Și la alte secții de votare din comună s-a votat cu mascații înarmați și cu puștile la vedere, după ce au fost declanșate conflicte.

Candidații s-au bătut în mai multe localități din țară. Taberele electorale s-au încăierat în județul Dâmbovița, pornind de la un loc de parcare. Poliţiştii din Dâmboviţa au intervenit, în localitatea Măneşti, unde mai multe persoane s-au luat la bătaie, printre cei implicaţi fiind şi doi candidaţi pentru funcţia de primar. În timpul intervenţiei pentru calmarea celor implicaţi, poliţiştii au folosit spray iritant lacrimogen.

La Slatina a fost o bătaie în secția de votare între candidatul PNL Mario De Mezzo și un consilier local PSD. De Mezzo l-ar fi bătut pe consilier, victima fiind transportată la spital. Incidentul a avut loc într-o secţie de votare de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”.

Într-o comună din Dolj, un polițist a fost mușcat de mână. Acesta intervenise după ce s-a creat îmbulzeală la intrarea în secție. Un bărbat a devenit recalcitrant, iar concubina acestuia l-a mușcat pe polițistul care a folosit un spray lacrimogen.

Și la Agigea, candidații s-au bătut într-o secție de votare. 

Printre alte tipuri de incidente s-au numărat furturile de ștampile, depistarea unor buletine de vot deja ștampilate, dar și șefi de secții în stare de ebrietate. În comuna Bara, din Timiș, prezențala vot a fost de peste 130%, iar la Dobrești, în același județ, peste 180%.

Preşedintele Secţiei de votare nr. 387 din localitatea vasluiană Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a fost înlocuit din această calitate după ce s-a prezentat la secţie în stare avansată de ebrietate. 

Un alegător a decedat în secția de votare. Bărbatul avea 45 de ani, dar suferea de mai multe afecțiuni. În altă secție de votare, un polițist a prins un șarpe de peste un metru lungime, pe care l-a scos și l-a dus într-o zonă cu iarbă din apropiere.

Bătălia pe Brașov, cu arestarea unui candidat

La Brașov s-a înregistrat un incident fără precedent. Un candidat independent a fost arestat pentru ultraj. Dogar Nicolae Florin a trimis un e-mail șefei Biroului Electoral Județean, prin care a amenințat-o cu moartea. Miza este legată de bani, aici. După bugetul Capitalei, cel al Brașovului este enorm: 1,8 miliarde de lei, cu 25% mai mare decât cel de anul trecut.




 

×