x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zeci de morti - Terorismul loveste Londra

Zeci de morti - Terorismul loveste Londra

de Ana Ilie    |    08 Iul 2005   •   00:00
Zeci de morti  -  Terorismul loveste Londra

Cel putin sapte explozii au zguduit ieri capitala Marii Britanii, intr-un atentat sangeros si cinic purtand semnatura organizatiei teroriste Al-Qaeda. Un bilant partial indica zeci de morti si sute de raniti. Marea Britanie gazduieste in aceasta perioada, in Scotia, reuniunea G8.

Englezii traiesc acasa sindromul Madrid


Englezii nu-si vor reveni curand din socul trait ieri-dimineata, cand cel putin sapte explozii de origine terorista au lovit cu furie capitala. Se vorbeste despre sute de victime, dar haosul si panica domnesc inca la Londra.

Londonezii au fost treziti cu brutalitate ieri din rutina cotidiana, de o serie de cel putin sapte explozii de proportii, care au dat nastere la zeci, poate chiar sute de raniti, un numar inca necunoscut de morti, panica, distrugere si haos. Cele mai negre cosmaruri ale autoritatilor britanice par a se fi implinit. Unii experti vorbesc deja despre un atentat coordonat si simultan, in "stilul" binecunoscut de-acum al retelei teroriste Al-Qaeda, de genul celui care a avut loc la 11 martie, anul trecut, in garile din Madrid. De data aceasta insa, deflagratiile au avut loc in reteaua de metrou si in cea de transport de suprafata. Conform primelor rapoarte, destul de confuze, cel putin cinci explozii au avut loc in statiile de metrou Aldgate, Edgware Road, Kings Cross, Old Street, Russell Square si inca una intr-un autobuz cu etaj aflat in apropiere de Tavistock Square. La ora inchiderii editiei existau insa si rapoarte neconfirmate care relatau producerea altor doua explozii in autobuze, dar si la inca doua statii de metrou, Moorgate si Liverpool Street.

PRIMA LOVITURA. Cosmarul a inceput la ora locala 8:49, cu o deflagratie puternica la statia de metrou Aldgate. Martorii spun ca au vazut imagini greu de descris. Imediat dupa zgomotul infernal produs de explozie, "raniti clatinandu-se pe picioare" au inceput sa iasa la suprafata, acoperiti de sange si moloz. Sarah Reid, o studenta in varsta de 23 de ani, a scapat cu viata din infernul de la Aldgate. Ea a povestit ca, in vreme ce fugea, pe sine, de la locul atentatului, a vazut, in fuga, un vagon de metrou facut bucati, al carui acoperis fusese smuls in intregime de explozie. "Cred ca au murit niste oameni. Eu eram in metrou si am vazut pe fereastra un foc si apoi a avut loc o zguduitura care ne-a impins inainte. Explozia a avut loc in urma mea. Unii oameni s-au mobilizat imediat. Am iesit pe sine pe la capatul vagonului."

Imediat, au inceput sa curga rapoarte inspaimantatoare si de la alte statii de metrou din centrul Londrei. O deflagratie a fost raportata la statia Edgware Road si inca una la King’s Cross. La cateva minute s-a aflat si de exploziile de la Old Street si Russell Square. Dupa ora 10:00, Politia a confirmat ca o explozie a avut loc intr-unul dintre autobuzele-simbol ale Capitalei, un vehicul rosu, etajat, aflat la momentul incidentului in apropiere de Tavistock Square.

Supravietuitorii au descris scene haotice. Simon Corvett, in varsta de 26 de ani, se afla in metroul care tocmai parasea statia Edgware Road in momentul in care s-a produs deflagratia. "Deodata s-a auzit o bubuitura uriasa. Era asurzitoare si toate ferestrele s-au spart. De fapt, geamul nu a cazut, doar s-a crapat. Metroul s-a oprit cu un scrasnet, toata lumea a cazut de pe scaun." Corvett isi aminteste ca metroul era plin ochi cu navetisti. "Erau oameni multi care tipau intr-una si vagoanele s-au umplut cu fum. Nu se putea respira bine si nu ne puteam da seama ce anume s-a intamplat. Atunci, conductorul a venit si ne-a spus: «Avem o problema, nu intrati in panica»". Peste tot, aceleasi scene de cosmar. Fum, moloz, panica, oameni insangerati, fugind innebuniti in toate directiile.

SOC. Capitala britanica traieste groaza atentatelor teroriste

MOBILIZARE DE FORTE. Dupa prima deflagratie, autoritatile metropolitane au inceput evacuarea masiva a metroului londonez, constiente de pericol. Serviciile de interventie s-au deplasat in regim de urgenta la locul incidentelor, ambulantele si masinile de pompieri invadand in cateva minute toate strazile. Armata a inceput sa patruleze strazile faimoasei Covent Garden si a "sigilat" zona din jurul resedintei Reginei Marii Britanii, Buckingham Palace. In pofida unei mobilizari masive, de exceptie, Scotland Yardul s-a vazut nevoit sa recunoasca ca are de-a face cu "un incident major" si, din pacate, sunt multe victime. Confirmare a acestui fapt, in lipsa unor rapoarte oficiale, este si anuntul spitalelor din capitala, care au subliniat ca nu mai primesc decat cazurile urgente, pentru ca sunt ocupate cu tratarea victimelor. Pana la inchiderea editiei, britanicii anuntasera 33 de morti (printre care nu se afla romani) si peste 150 de raniti, insa se asteptau ca aceasta cifra sa mai creasca. Politia a anuntat ca a gasit urme de explozibil la cel putin una dintre statiile de metrou, iar premierul Tony Blair a apreciat ca este "rezonabila" presupunerea ca Londra a fost victima terorismului international.

REVENDICARE. De altfel, cotidianul german Der Spiegel a anuntat ca, pe un site de Internet, popular printre militantii islamisti, o grupare care se autointituleaza "Al-Qaeda/Jidad in Europa" a revendicat atacurile. "Combatantii mujahedini au dus lupta laudabila pentru cucerirea Londrei. Si iata cum Marea Britanie arde de frica, de teroare si de groaza, de la Nord la Sud si de la Est la Vest", se spune in comunicatul gruparii. Mai mult, gruparea islamista a amenintat ca va ataca si alte tari europene, daca acestea nu isi retrag trupele din Irak si din Afganistan. "Avertizam guvernele Danemarcei si Italiei si pe toti cruciatii ca vor avea aceeasi soarta ca si Marea Britanie daca nu isi retrag trupele", tine sa sublinieze documentul.

CIUDAT. In mijlocul haosului, o informatie cel putin bizara ridica serioase semne de intrebare totusi. Un inalt responsabil israelian a declarat pentru Associated Press, sub rezerva anonimatului, ca Scotland Yardul a avertizat Ambasada Israelului la Londra, cu cateva minute inainte de producerea atentatelor de ieri-dimineata, cu privire la faptul ca ar fi primit informatii precise care indica iminenta producerii unor atacuri teroriste.

PANICA IN EUROPA SI PESTE OCEAN. Atentatele de la Londra au pus pe jar intreaga Europa, dar si Statele Unite, in special in conditiile in care gruparea terorista afiliata Al-Qaeda a amenintat si alte state de pe "Batranul Continent" cu "pedepse" similare.

Celule de criza au fost activate, imediat dupa atentatele de la Londra, in Italia, au anuntat surse de la Roma. Celula Farnesina, apartinand Ministerului de Externe italian, se afla in contact permanent cu autoritatile britanice si cu Ambasada Italiei la Londra. Autoritatile de la Roma au precizat ca, pentru moment, nu au fost raportate victime in randul cetatenilor italieni aflati in capitala britanica.

In Belgia, premierul Guy Verhofstadt a convocat pentru ieri dupa-amiaza o reuniune speciala a serviciilor de securitate si informatii, precum si comandanti ai Armatei. De asemenea, situatia de criza a fost dezbatuta si in Camera Deputatilor, in timp ce ministrul belgian de Externe, Karel De Gucht, i-a sfatuit de concetatenii sai sa nu se deplaseze la Londra.

ALERTA LA BERLIN. Compania publica de transport in comun din Berlin a dispus, imediat dupa atentatele de la Londra, intarirea masurilor de securitate, nivelul de alerta fiind crescut la "Galben", al doilea dintr-o scara de trei in total. Conductorii au primit ordinul de a spori vigilenta, iar calatorii sunt sfatuiti sa reclame imediat obiectele abandonate.

Franta a crescut nivelul de alerta antiterorista la "rosu", dintr-o scara de patru, acesta fiind penultimul grad. Acesta prevede sporirea controalelor in trenuri, desfasurarea de patrule in trenurile de mare viteza, precum si restrictionari sau interdictii de zbor pe mari portiuni din spatiul aerian. "Este o drama pentru Marea Britanie, pentru Europa in general, fiindca terorismul a lovit din nou, ca in martie 2004, in Spania", a declarat premierul francez, Dominique de Villepin.

Masuri de securitate speciale au fost luate si la Moscova, iar autoritatile au anuntat intrarea in actiune a unui plan special, fara insa a preciza despre ce este vorba. Cert este ca metroul din Moscova este principalul beneficiar al acestui plan, avand in vedere ca autoritatile rusesti au fost confruntate, in februarie 2004, cu drama unui atentat terorist in care si-au pierdut viata 42 de persoane.

ALERTA MAXIMA. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat ca in tara sa au fost activate toate sistemele de alerta si prevenire. La randul sau, Ministerul spaniol de Interne a precizat ca Planul de prevenire si protectie antiterorista a fost activat la nivel maxim, "trei". Acesta implica mobilizare absoluta a fortelor de securitate pentru protectia obiectivelor de stat, dar si a locurilor unde se afla concentrat un mare numar de oameni.

La Washington, securitatea a fost intarita la metrou, numarul politistilor care patruleaza in statii si garnituri fiind dublat.

Bursele, in cadere libera, pretul petrolului, in scadere


Suflul exploziilor din Londra a maturat ieri cotatiile de pe marile piete ale lumii, in timp ce activitatea bancilor si a societatilor de investitii din City a fost serios afectata, mergand pana la evacuarea sediilor.

Potrivit indicilor bursieri, la ora 12 (GMT), preturile actiunilor la bursele europene scazusera, in medie, cu 4%, ceea ce reprezinta o adevarata prabusire pentru marile piete. Indicele Dow Jones Stoxx 600, care masoara evolutia celor mai importante actiuni listate in Europa Occidentala, scadea cu 4,2%. Indicele FTSE 100, al bursei londoneze, pierduse deja 3,8%, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, cadea cu 3,5%.

FLUCTUATII. Cotatiile petrolului au scazut cu pana la 4 dolari/baril, dupa ce, dimineata, atinsesera noi ma-xime istorice, de peste 61 de dolari/baril. Lira sterlina si dolarul pierdeau din valoare, in timp ce o veche "valuta de refugiu", francul elvetian, si piata aurului, de asemenea cunoscuta ca refugiu de urgenta, au crescut.

Analistii prevedeau deja o scadere a economiei mondiale, respectiv a burselor, asemanatoare celei care a urmat atacului terorist din 11 septembrie 2001 in New York.

"Investitorii vand toate activele, pentru ca se tem de o noua campanie a terorii", a declarat Johan Van Geeteruyen, manager la Petercam, citat de Bloomberg.

Asigurarile, transporturile si turismul vor fi din nou cele dintai afectate. Actiunile British Airways, a treia mare companie europeana, scazusera cu 6%, iar Aviva, cea mai mare companie de asigurari britanica, pierduse 5% din valoarea actiunilor sale. (Adrian N. Ionescu)

MARTURII DIN IAD
VICTIMA. O zi ce nu va fi uitata
  • "Brusc, am vazut numai alb in jur. A urmat un fulger orbitor, dupa care totul a devenit negru. Mi s-a parut ca a trecut o vesnicie pana am reusit sa iesim din vagoane. Din toate partile se auzeau tipete si hotohe de plans" (Joanna Myerson, Aldgate)

  • "Metroul aproape ca a sarit de pe sine. Impactul a fost foarte puternic. Mi s-a parut apoi ca totul in jur devine alb, dupa care am vazut flacari iesind din tren. Am reusit sa parasesc vago- nul in care ma aflam si am luat-o pe sine spre cea mai apropiata statie. Am vazut multe persoane zacand pe sine si nu stiu daca toti erau in viata" (Mustafa Kurtuldu, Aldgate)

  • "Am vazut un barbat care avea o gaura in cap si totusi reusea sa se tina pe picioare. Nu mi s-a parut insa ca lumea s-ar fi panicat" (anonim, Aldgate)

  • "Mergeam pe trotuar si in apropiere era un autobuz in jurul caruia se adunase lumea. Tot ce-mi mai amintesc este ca deodata m-am trezit trantit pe jos si ca din toate partile cadeau cioburi de sticla. Peste mine a cazut cineva si peste el, altcineva. Am avut senzatia ca voi muri sufocat. Am reusit sa ma ridic si am vazut ca oamenii fugeau care-ncotro si peste tot erau cioburi de sticla" (martor anonim, Tavistock Place)

  • "Am vazut cum autobuzul s-a rupt, practic, in partea din spate. Nu putea fi decat un atac terorist. Eram in autobuzul din fata si explozia a fost teribila. Am vazut jumatate din autobuz in aer, hartii peste tot... cred ca era masina 205" (Belinda Seabrook, Russell Square)

  • "In tunel s-a auzit o bubuitura teribila, iar trenul s-a oprit. Brusc, totul a fost inundat de fum negru care ne ineca. Nu mai puteam respira, nu mai vedeam nimic. Dupa ce am coborat din vagon, in tunel am vazut mai multe cadavre pe sine. A fost oribil" (Christina Lawrence, King’s Cross) (Irina Cristea)
  • BUM, BUM
    Devastatoarea serie de explozii a inceput la orele diminetii, cand majoritatea londonezilor se afla in trafic, in drum spre munca. Iata cronologia atentatului.
  • 08:49 (10:49, ora Romaniei): are loc prima explozie la metrou, intre Liverpool Street si Aldgate
  • 09:22: sunt evacuate statiile King’s Cross si Edgware Road
  • 09:28: primele rapoarte indica faptul ca exploziile ar fi fost provocate de o defectiune la sistemul electric
  • 09:33: la Edgware Road e raportata inca o explozie
  • 9:46: explozii la statiile King’s Cross, Old Street si Russell Square Tube
  • 09:51: Scotland Yard, Politia londoneza, anunta ca la metrou a avut loc "un incident major"
  • 10:35: politia metropolitana confirma inca o explozie, de aceasta data a unui autobuz la Tavistock Square, in zona centrala a Londrei
  • 10:45: o sursa medicala citata de Reuters pomeneste despre cel putin 90 de victime la explozia de la statia Aldgate
  • 10:53: ministrul de Interne, Charles Clarke, anunta ca in capitala au avut loc "incidente teribile" soldate cu rani extrem de grave.
  • 10:59 politia anunta ca exista un numar semnificativ de victime
  • 12:24: publicatia germana Der Spiegel relateaza ca atentatele au fost revendicate de o grupare care sustine ca este Al-Qaeda din Europa, pe un site al militantilor islamisti. (Irina Cristea)
  • ×