x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Big Ghita" Muresan apare la catedra

"Big Ghita" Muresan apare la catedra

28 Oct 2004   •   00:00

Ghita Muresan si-a deschis o scoala de baschet in New Jersey, pe care doreste sa o afilieze la clubul Washington Wizzards al carui presedinte este americanul de origine romana Ernest Grunfeld. "Big Ghita" trece astfel de pe teren la catedra in dorinta de a atrage catre baschet, sportul care i-a adus satisfactii si bani, cat mai multi copii.

SORIN ANGHEL

URIASUL NOSTRU. Muresan preda in SUA baschet autohton
INTENTII. "Scopul ar fi sa pregatim copii cu varste intre 6 si 15 ani pentru echipa de liceu. Voi incerca sa afiliez scoala la clubul Washington Wizzards. In 5 ani mi-as dori sa vad macar cativa copii fiind cei mai buni din echipele liceelor lor", a declarat Muresan. Acesta locuieste in Statele Unite, impreuna cu sotia, Liliana, si baietii lui, George (6 ani) si Victor (3 ani). "Am avut cea mai frumoasa viata din lume pana sa ma retrag. Am visat sa joc in NBA si am reusit. Acum visul meu este sa fiu langa copiii mei si sa ma distrez jucand baschet cu ei", a spus Muresan, care in masoara 2,38 metri inaltime. In Romania, el a evoluat la Universitatea Cluj, formatie cu care a devenit campion national. Muresan intentioneaza sa deschida si la Cluj-Napoca o scoala de baschet, prin care copiii din tara noastra ar putea ajunge in Statele Unite.

TRECUT. Ghita Muresan nu a fost primul jucator de origine romana care a evoluat in campionatul profesionist nord-american. Romanul originar din Satu-Mare Ernest Grunfeld, in prezent presedinte al clubului Washington Wizzards, a debutat in NBA in 1977, la Milwaukee Bucks, dupa ce cu un an inainte primise cetatenia americana. Nascut in Satu-Mare, in 1955, Grunfeld a plecat cu familia sa in Statele Unite, la varsta de 9 ani.

Parintii lui Grunfeld, ambii evrei, au avut de suferit in timpul celui de-al doilea razboi mondial. "Tata s-a aflat intr-un lagar de munca, in Romania. A reusit sa scape, dar numai el stie prin ce a trecut. Pentru mama n-a fost la fel de greu, pentru ca a reusit sa stea in perioada razboiului la Budapesta, ascunsa prin beciuri, cu acte false", a povestit fostul baschetbalist.

SINGURUL ROMAN DIN NBA

Ghita Muresan se considera singurul jucator roman care a evoluat in NBA. "Ma consider primul roman adevarat care a jucat in NBA. Merg des pe la club, dar inca nu l-am intalnit pe Ernie Grunfeld", spune Ghita, care a ajuns in SUA prin baschet, in timp ce Grunfeld l-a descoperit la cativa ani dupa emigrare. Muresan, plecat in 1992 de la "U" Cluj la Pau Orthez, in Franta, a fost remarcat de Washington Bullets. A avut un sezon de exceptie in 1995-1996, cand clujeanul a primit titlul de "Most Improved Player". Dupa patru sezoane la Bullets, Ghita s-a transferat la New Jersey Nets. Problemele de sanatate insa l-au obligat sa renunte. Chiar daca isi incheiase cariera in NBA, Ghita Muresan a revenit in nationala Romaniei, in 2002, evoluand in cateva meciuri din preliminariile Campionatului European. Ernest Grunfeld a inceput sa practice baschetul dupa ce a ajuns in Statele Unite si a jucat, in cariera sa, aproape 700 de meciuri in NBA, fiind campion olimpic cu nationala SUA la JO-1976, de la Montreal.
×
Subiecte în articol: sport mureşan ghiţă ghita muresan