x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Blestemul lui "23 August"

Blestemul lui "23 August"

07 Oct 2004   •   00:00

Eliminarea lui Dinamo din Cupa UEFA a fost pusa si pe seama faptului ca nu a evoluat pe propriul stadion. Oficialii "cainilor" n-au stiut ca din ’83 incoace au fost rare ocaziile cand dinamovistii au transat un meci decisiv de calificare pe gazonul fostului stadion "23 August".

DANIEL STAN, VICENTIU NEAGOE

Statistica arata ca, in ultimele doua decenii, pe cel mai mare stadion al tarii, atat Dinamo, cat si "nationala" au avut realizari infime.

O TEMPORA! Insa Dinamo a disputat cele mai multe meciuri in cupele europene pe fostul stadion "23 August". O mare victorie a "cainilor" pe acest gazon a fost acel 3-0 in fata lui SV Hamburg, la data de 19.10.1983, in mansa I din turul 2 al Cupei Campionilor (actuala Liga Campionilor). In retur, Dinamo a pierdut, 2-3, dar a obtinut calificarea in dauna detinatoarei la zi a trofeului. In primavara anului urmator, la 21.03.1984, "ros-albii" obtineau ultimul mare succes pe actualul "National", invingand in returul "sferturilor de finala" pe Dinamo Minsk, cu 1-0, gol Augustin, si calificandu-se, in premiera la acea data pentru Romania, in semifinalele celei mai importante competitii de cluburi.

ESECURI. Aici "s-a rupt filmul"! A urmat Liverpool, care a obtinut biletul pentru finala pe acelasi stadion, 2-1, la o luna de la victoria cu Minsk. Dupa care o pauza de 6 ani pana cand Dinamo a revenit pe cea mai mare arena a tarii, in returul semifinalei Cupei Cupelor. Dar a facut-o fals, pierzand in fata belgienilor de la Anderlecht Bruxelles, 0-1, in primavara anului 1990, si ratand astfel calificarea in finala. O alta deziluzie anul urmator: 2-2 cu Genoa 1893 in Cupa UEFA si, bineninteles, eliminare. Din nou in CCE, in sezonul ’92-’93: 0-0 cu Olimpique Marseille, in prima mansa din turul secund. A urmat 0-2 in Franta si din nou "la revedere" Dinamo. O palida consolare in toamna lui ’93: 3-2 cu Cagliari, la Bucuresti, dar 0-2 in mansa secunda, si "cainii" paraseau Cupa UEFA inca din primul tur. In fine, alte "rateuri" celebre: 3-4 cu Polonia Varsovia, in sezonul 2000-2001, in turul preliminar al Ligii Campionilor, 1-2 cu Manchester United si 0-0 cu Partizan Belgrad, ambele in aceasta toamna. Acel 5-2 cu anonimii de la Metalug Liepaja, din sezonul trecut, a trecut neobservat.

IN "GROAPA"

Dinamo s-a simtit mult mai bine pe propriul stadion. Pe gazonul din "Groapa" au fost bifate ultimele succese notabile in Europa: eliminarea lui Sporting Lisabona in toamna lui ’91, scor 2-0, dupa 0-1 in Portugalia, si 2-0 cu Sahtior (urmat de 3-2 in retur), in sezonul 2003-2004, ambele in Cupa UEFA. In aceasta editie a cupelor, Dinamo a intrat "in focuri" in turul II preliminar al Ligii Campionilor si, dupa un 1-0 in prima mansa in deplasare, cu MSK Zilina, a repetat scorul in retur in "Groapa". Daca pentru Manchester era normal sa se joace pe "National", nu acelasi lucru se poate spune despre partida cu Partizan. Dinamo avea de remontat handicapul unui 1-3, insa conducerea, preferand castigul material, a pastrat linia si a jucat pe aceeasi arena, desi, in mod normal, propriul stadion ar fi avut alt impact.

GHINION PENTRU "NATIONALA"

1983 a fost pentru "nationala" ultimul care a adus o mare victorie pe cea mai mare arena a tarii: 1-0 cu Italia in preliminariile CE, la 16.04, pentru ca apoi sa urmeze 0-1 cu Cehoslovacia. Doi ani mai tarziu, "tricolorii" pierd 0-1 cu Irlanda de Nord. Din acest moment, "nationala" se muta pe "Ghencea". Ulterior, timp de 17 ani, Romania a mai aparut pe "National" in amicale. Cand a facut-o din nou oficial, a pierdut cu Danemarca, 2-5, si a ratat calificarea la CE din vara acestui an.

"TEMPLUL" DIN GHENCEA

Cele mai mari satisfactii ale "tricolorilor" au fost obtinute in Ghencea. Inceputul a fost campania de calificare la CM din 1990 si meciul decisiv cu Danemarca, scor 3-1, care a parafat revenirea in elita mondiala dupa 20 de ani. Au urmat alte 4 calificari la turneele finale: CM din ’94 si ’98, CE din ’96 si 2000. Au fost si doua esecuri amare, anume ratarea CE din ’92, dupa un 0-3 cu Bulgaria, precum si a CM din 2002, dupa un 0-0 in returul barajului cu Slovenia.

ATENTIE! Desi scrie foarte clar "Interzis accesul cainilor pe iarba", dinamovistii ar trebui "amendati" intrucat au incalcat legea!
×
Subiecte în articol: sport dinamo