x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bölöni a dus-o în Ligue 1 pe Metz, Ionuț Radu a retrogradat-o pe Auxerre

Bölöni a dus-o în Ligue 1 pe Metz, Ionuț Radu a retrogradat-o pe Auxerre

de Adi Munteanu    |    05 Iun 2023   •   06:40
Bölöni a dus-o în Ligue 1 pe Metz, Ionuț Radu a retrogradat-o pe Auxerre
Sursa foto: Hepta

Una caldă, una rece pentru românii din fotbalul francez. „Loți” a reușit o promovare spectaculoasă după o suită de 27 de meciuri fără înfrângere. Portarul naționalei și-a îngropat noua echipă.

Ionuț Radu, portarul naționalei României, parcă este urmărit de blesteme pe finalurile de sezon. Anul acesta, în ultima etapă a campionatului Franței, echipa sa, Auxerre, avea de disputat meciul supraviețuirii în Ligue 1, acasă, cu Lens, locul 2, echipă fără obiectiv deja calificată în grupele Champions League. Auxerre a pierdut meciul și a retrogradat în Ligue 2 în urma unor greșeli mari și foarte mari ale portarului nostru. La fel a comis-o și anul trecut, când apăra poarta lui Inter Milano, când o gafă rar văzută pe terenurile de fotbal i-a privat pe cei de la Inter de titlu.

Considerat un portar valoros și de viitor, Ionuț Radu, proprietatea lui Inter Milano, a confirmat de fiecare dată când a debutat între buturi. Și la Inter, și la Cremonesse, și la Auxerre. Pe finalul sezonului, însă, s-a întrecut în gafe și, ce este cel mai grav, decisiv, culminând cu „blestemul finalului”. Anul trecut, Inter avea titlul de campioană în buzunar, însă Radu „s-a ocupat”, Inter a pierdut acasă cu Bologna pe gafele lui și titlul s-a dus la AC Milan, în condițiile în care Bologna nu avea niciun obiectiv.

Record: a retrogradat cu două echipe în 2023

După dezastrul de anul trecut, Radu a fost împrumutat de Inter la Cremonesse. Debutul la noua echipă a fost încurajator și a fost folosit titular. Până a început din nou să gafeze și a fost trecut pe bancă și, în iarnă, Inter l-a împrumutat în Franța, la Auxerre. Și aici debutul a avut parte de elogii, a avut parade de excepție. Însă, din nou, a gafat impardonabil, iar echipa a retrogradat. Cum și Cremonesse a retrogradat, Ionuț Radu este posesorul unui nedorit record: ambele echipe la care a evoluat au retrogradat. Fanii lui Inter nu s-au abținut și au scris pe rețele că „Inter a fost o norocoasă. Dacă apăra și la noi, jucam și noi în Serie B”.

Ionuț Radu va reveni din împrumut la Inter, însă milanezii, cu siguranță, îl vor împrumuta din nou din sezonul viitor.

Bölöni, specialistul promovărilor

Fostul selecționer al României, Ladislau Bölöni, a reușit o performanță de excepție în Liga 2 din Franța, promovând cu Metz după o suită de 27 de meciuri fără înfrângere. La mijlocul sezonului nu paria nimeni pe Metz că ar putea ataca promovarea, echipa se zbătea în mediocritate la mijlocul clasamentului, însă în partea a doua Metz a urcat încet și sigur spre podium și în ultimele etape au crescut și mai mult șansele, profitând de acestea chiar în ultima etapă, lăsând pe Bordeaux încă un an în eșalonul secund. Bordeaux avea nevoie de o victorie acasă la cel puțin 5 goluri diferență cu Rodez, echipă aflată la retrogradare. Numai că Rodez a deschis scorul în minutul 22, iar suporterii celor de la Bordeaux, văzând că șansele echipei lor s-au prăbușit au produs scandal în tribune, meciul fiind în cele din urmă abandonat. Astfel, Bölöni bifează a treia promovare în prima ligă franceză, după ce a promovat-o pe Nancy de două ori în anii 90.

Ladislau Bölöni, descoperitorul lui Cristiano Ronaldo, a mai găsit o perlă, la Metz, pe georgianul Georges Mikautadze, de 22 de ani, jucător nebăgat în seamă de foștii antrenori, care au preferat să-l împrumute la alte echipe. În actualul sezon al Ligue 2, georgianul a marcat 23 de goluri și a oferit 8 pase de gol pentru Metz, fiind om de bază în echipa lui Loți Bölöni, și un artizan al promovării.

Ionuț Radu a jucat în sezonul 2022-2023 19 meciuri pentru Cremonese și 17 pentru Auxerre.

Pe lângă acestea, el a fost titular în cele patru meciuri ale naționalei României, cu Bosnia, Finlanda, Andorra și Belarus.

 

×
Subiecte în articol: bölöni metz Ionuț Radu auxerre