x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Treceți măcar de turul 2!

Treceți măcar de turul 2!

de Adi Munteanu    |    27 Iul 2023   •   07:15
Treceți măcar de turul 2!

Cu un fotbal la nivel de echipe naționale în cădere liberă, suporterii speră ca măcar la nivel de club să mai scoatem capul în lume.

Cum valorile născute în România sunt tot mai puține, cluburile din Liga 1 apelează tot mai mult la jucători străini. Cum nici bogăția nu colindă prin conturile echipelor, fotbaliștii din import nu sunt decât rar la un nivel satisfăcător. CFR Cluj a făcut de la venirea lui Mandorlini pe bancă nu mai puțin de 12 transferuri. Jucători în marea majoritate necunoscuți. Excepția o face aducerea Ievhen Konoplianka, jucător cu un CV impresionant (Sevilla, Shalke 04), dar a cărui cotă s-a prăbușit de la 25 de milioane de euro la jucător lăsat liber de contract de FC Cracovia, echipă de mijloc de clasament în Polonia. La 33 de ani, el speră să-și relanseze cariera la Cluj. El nu a mai jucat 90 de minute într-un meci oficial din 1 martie 2020. În rest a prins maximum 6 minute pe teren.

Pentru fiecare echipă românească fiecare dublă este decisivă. Cum Farul a tras în gol glonțul de aur care-i mai oferea șanse să evolueze măcar în Europa League dacă Champions League este totuși o pălărie prea mare pentru echipele noastre, copiii lui Hagi au ajuns și ei în situația celorlalte trei reprezentante ale noastre în Divizia C a cupelor europene, Conference League. Însă și aici sunt emoții, pentru că mai jos nu există. Mergi acasă și atât. Totuși, beneficiind de culoarul echipelor campioane, Farul are, pe hârtie și după tragerea la sorți, cel mai accesibil program. Azi începe dubla cu campioana Armeniei, FC Urartu, pentru ca în turul următor să întâlnească o altă echipă „la îndemână”, campioana Estoniei, Flora Tallinn. 

Ideal ar fi ca atât diseară, cât și în returul  de săptămâna viitoare cu Urartu, apoi și în dubla următoare cu estonii, să ia maximum de puncte, care deși ele se înjumătățesc în preliminarii, tot aduce ceva la coeficientul UEFA al echipei și sunt de folos în viitoarele campanii europene. Până acum a adunat doar 1,5 p. Însă mai sunt 6 înaintea play-off-ului Conference League.

CFR Cluj are în acest sezon, practic, altă echipă și încearcă și alt fotbal

După plecarea lui Dan Petrescu, clubul din Gruia se străduiește să-l facă uitat pe „Bursuc” schimbând tot. De la strategia de achiziții (foarte costisitoare pe vremea lui) la organizarea administrativă până la stilul de joc, care se vrea mai ofensiv și mai generos cu publicul, tot mai puțin prezent în tribune. Mandorlini a avut în mandatul trecut la CFR un joc ofensiv însă echipa era, în 2009-2010, încă în „durerile facerii”. Acum, după 14 ani, CFR are în spate performanțe, titluri de campioană, participări în primăvara europeană. 

Diseară, clujenii sunt favoriți, jucând pe teren propriu și ca să fie lipsită de mari emoții, ar trebui să ia un avans consistent în Gruia. În deplasarea de la Adana vor avea în tribune un public extrem de ostil,  de-a dreptul furios, care vor face o atmosferă incendiară, total diferită de atmosfera pe care o fac suporterii în Gruia. 

Pentru primul meci sunt de așteptat două lucruri. Primul este revenirea lui Ciprian Deac după accidentare. Al doilea este de văzut dacă Ievhen Konoplianka mai are ceva din momentele de magie din urmă cu 7-8 ani. De asemenea, diseară sunt așteptați și suporteri ucraineni, refugiați în oraș din cauza războiului.

Ciobotaru, la debut ca antrenor în Europa

Sepsi a mai jucat preliminarii de Europa Conference League și de fiecare dată a făcut-o cu mult curaj, depășindu-și de fiecare dată condiția. A pierdut cu ghinion la loviturile de departajare, a mai pierdut și pe mâna arbitrilor, însă Sepsi a arătat mereu seriozitate. Azi are meci greu la Sofia cu ȚSKA, fosta multiplă campioană a Bulgariei din perioada comunistă, însă ea, la ora asta este departe de echipa de pe vremuri, ba, mulți ani, s-a zbătut în anonimatul fotbalul bulgar. Ca și în cazul Farului, Sepsi are nevoie și de acumularea de puncte pentru coeficientul UEFA, iar responsabil pentru asta este nou-instalatul tehnician Liviu Ciobotariu, debutant în cupele europene în postura de antrenor.  În avantajul lui este faptul că la Sepsi a rămas același nucleu de jucători pe care l-a avut anul trecut și Bergodi, cu echipa asta a cucerit Supercupa învingând Farul, lotul este omogen și este neînvinsă în starul campionatului, arătând și că se bazează pe o apărare solidă.

 

Konoplianka, cu peste 80 de meciuri pentru naționala Ucrainei și câștigător al Europa League cu Sevilla, vrea să-și relanseze cariera la CFR

×