x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport El Pais / O.J. Simpson sau povestea unui tâlhar

El Pais / O.J. Simpson sau povestea unui tâlhar

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Dec 2008   •   00:00
El Pais / O.J. Simpson sau povestea unui tâlhar

Celebrul sportiv de culoare care a reuşit să scape de închisoare în urmă cu 13 ani fiind bănuit de omucidere va ispăşi o sentinţă pentru furt şi sechestru. “Îmi pare rău nu ştiam că fac ceva rău”, cu aceste cuvinte întretăiate şi o scenografie demnă de personajul în chestiune, a fost coborâtă cortina judiciară asupra celei mai mediatizate poveşti din istoria recentă a SUA. O. J. Simpson, de 61 de ani, ar putea sta după gratii cel puţin nouă ani, notează ziarul El Pais.



Acum 13 ani vedeta fotbalului american “O. J.” s-a aflat în banca acuzaţilor fiind suspect de asasinarea fostei sale soţii şi a iubitului acesteia. Juraţii l-au absolvit penal după un proces suspectat de nereguli, dar, în 1997, după deschiderea unui proces civil, el a fost obligat să plătească despăgubiri moştenitorilor victimelor. În mod contradictoriu, el părut atât inocent cât şi vinovat în ochii justiţiei. După mulţi ani, cel care în deceniul 70 devenise un fel de “logodnic al Americii”, considerat cel mai valoros jucător al Ligii Naţionale de Fotbal, se pare că va merge în sfârşit la închisoare. La 5 decembrie, o judecătoare din Las Vegas l-a condamnat la 9 ani în spatele gratiilor pentru sechestru şi jaf cu mâna armată, citează Agerpres.

A fost alt proces, însă în ochii americanilor care nu au crezut niciodată în nevinovăţia sa, se făcea în sfârşit dreptate. Dacă recursurile deja anunţate ale avocaţilor nu vor fi aprobate, Simpson, în vârstă de 61 de ani va putea sta între minimum nouă şi maximum 33 de ani la închisoare. Umbra asasinatelor lui Nicole Brown şi Ronald Goldman, ambii albi, a planat tot timpul asupra procesului. Sora lui Goldman a primit sentinţa cu lacrimi în ochi, ca şi cum judecătoarea Jackie Glass, ar fi vorbit de moartea fratelui ei. Judecătoarea Glass a dedicat o mare parte a discursului înainte de pronunţarea sentinţei precizării că nu acele fapte din trecut se judecă acum. Dar, în ciuda afirmaţiilor sale, americanii au considerat că atârnă mai mult faptele de acum 13 ani decât intrarea violentă a lui Simpson într-un hotel pentru a recupera unele obiecte care, în opinia sa, îi aparţineau.

Cazul a suscitat din nou interesul faţă de cele întâmplate atunci: verdictul din 1995 a fost urmărit în direct de peste jumătate din populaţia americană. A fost evenimentul televizat cu cea mai mare audienţă din istorie, “procesul secolului”. Avea toate ingredientele pentru a fi un astfel de proces. O fostă vedetă a fotbalului era acuzat de uciderea cu sânge rece a soţiei sale, de care divorţase cu doi ani înainte după cel îl acuzase de violenţă domestică, şi a partenerului acesteia. Au fost asasinaţi într-o noapte de iunie din 1994, cu aproape 20 de lovituri de cuţit fiecare în casa fostei sale soţii, Nicole Brown, din Los Angeles. Copii lui Brown şi Simpson dormeau în camerele de la etaj.

Avocaţii lui au anunţat că Simpson se va preda cinci zile mai târziu, însă el nu a apărut. A lăsat o notă pentru presă care semăna a sinucidere şi negând orice participare la fapte. Poliţia a început să-l caute, devenind un eveniment urmărit în direct la televiziune: Simpson conducând ca nebunul pe autostradă cu pistolul la tâmplă urmărit de maşinile şi elicopterele poliţiei. Până la urmă s-a predat, în afară de armă în maşină au fost găsiţi 8.000 de dolari o mustaţă şi o perucă false. Procesul a fost la fel de spectaculos cu denunţuri de nereguli şi două comunităţi divizate. Albii păreau să credea majoritatea că este vinovat în timp ce comunitatea afro-americană susţinea că OJ era victima rasismului. Un jurat compus din majoritate de culoare l-a achitat, dar un judecător civil l-a condamnat la plătirea de despăgubiri, doi ani mai târziu.  Ca şi cum nu ar fi fost suficient material mediatic, Simpson a scris în 2006 o carte intitulată “If I Did It” (Dacă aşi fi făcut-o) în care descria ipotetic cum i-ar fi ucis pe Nicole şi Goldman. Familia acestuia a beneficiat până la urmă de drepturi, după ce i-a fost interzisă după punerea ei circulaţie ca dovadă a vinovăţiei sale. Acum, el a fost condamnat pentru a fi sechestrat cu arma în mână, sute de obiecte de la o licitaţie desfăşurată într-un hotel cu obiecte legate de cariera sa sportivă şi care a pretins că i-au fost furate. Jucătoarea a fost implacabilă: “Au fost fapte foarte violente în care au existat pistoale, iar probele au fost covârşitoare”. Simpson a negat tot timpul cu capul. Anterior îşi ceruse de patru ori iertare cu faţa răvăşită.

×
Subiecte în articol: sport simpson