Foarte putini romani pot urmari meciurile transmise de Telesport, deoarece programele televiziunii care detine drepturile de televizare ale partidelor din Divizia A nu sunt retransmise de marile societati de cablu din tara noastra.
IONUT PADURARU, VICENTIU NEAGOE
Telesport transmite in fiecare week-end cel putin doua partide din campionatul intern, care pot fi urmarite in Romania de doar 550.000 din totalul celor peste 3 milioane de abonati ai societatilor de cablu.
ISTORIE. Aceasta televiziune emite de la 1 decembrie 2003, avand un program de 14 ore zilnic. Incepand cu acest an, de la 1 august, ea si-a marit aria de interes, transmitand, pe langa partide din Divizia A, meciuri in exclusivitate din campionatul Angliei si din campionatul american de baschet. Cu toate acestea, Telesport poate fi urmarita doar in zone restranse. De exemplu, in Bucuresti, programele acestei televiziuni sunt retransmise doar de Cable Vision Romania si pot fi urmarite doar de 17.000 de abonati din cartierele Cotroceni, Unirii, 13 Septembrie si zona de nord. In tara, Telesport mai este receptionat in Giurgiu, Targoviste, Slobozia, Sfantu Gheorghe, Ramnicu-Valcea, Iasi, Craiova si Focsani.
BANI. Mai multi abonati ai firmelor mari de cablu s-au interesat de ce acest post nu este inclus in grila de programe. De cele mai multe ori, li s-a raspuns ca Telesport cere foarte multi bani si ca aceasta ar insemna marirea, pana la dublare, a abonamentelor. Horatiu Nicolau, patronul Telesport, a recunoscut ca a cerut preturi mai mari decat concurentele directe, Eurosport si TV Sport, dar ca acest lucru nu ar avea nici pe departe cum sa dubleze nivelul contributiei lunare a fiecarui abonat.
MONOPOL. Nicolau spune ca interesul societatilor de cablu este altul. Astfel, cei mai mari operatori de cablu, Astral, RCS si UPC, care reprezinta aproximativ 70 la suta din piata romaneasca, detin si 60 de procente din actiunile canalului concurent, TV Sport. De altfel, si acest post a avut probleme asemanatoare la lansarea sa. TV Sport a fost transmis de acesti mari operatori numai dupa ce le-a cedat acestora un numar important de actiuni.
INTERES
Singura companie importanta de cablu care retransmite programele Telesport este Cable Vision of Romania (CVR), care are insa numai 51.000 de abonati la nivelul intregii tari. Laura Busuioc, sefa departamentului marketing din cadrul CVR, ne-a precizat ca "am inclus acest post in grila de programe pentru ca au existat numeroase cereri din partea abonatilor nostri, mai ales pentru meciurile de fotbal".
CUM SE POATE EMITE
Primul pas este sa obtii licenta si o autorizatie de audiovizual. Apoi este nevoie de echipamentul specific pentru a emite catre satelit, pentru care gasesti un provider cu care inchei un contract. Urmeaza un alt contract, cu un furnizor de servicii, care te "ridica" la satelit, numai acest lucru costand peste 25.000 de euro. Al treilea contract se face cu detinatorul satelitului. Dupa aceea, soliciti societatilor de cablu sa te difuzeze. Acestora le oferi coordonatele televiziunii si acordul de a fi retransmis. In marea majoritate a cazurilor, pentru o obtine beneficii mai mari, societatile de cablu pretind ca nu mai au frecventa sau nu mai au posibilitati tehnice de a retransmite. In acest moment, trebuie sa vii cu o oferta concreta pentru a fi retransmis. Sumele cerute sunt exorbitante, mergand pana la cedarea de actiuni, poate chiar a pachetului majoritar, asa cum a procedat TV Sport.
ACTIONARI
Surse din conducerea canalului TV Sport ne-au confirmat, sub anonimat, faptul ca societatile de cablu RCS, Astral si UPC detin 60 la suta din actiunile televiziunii. De curand, si Media Pro, prin Adrian Sarbu, a achizitionat actiuni la postul de sport. Acest lucru este confirmat si de faptul ca, in ultimul timp, redactori ai postului Pro TV au comentat meciuri transmise de TV Sport, iar Pro TV a prezentat imagini preluate de la TV Sport.
"N-am primit nici un raspuns"
Jurnalul National: Domnule Nicolau, de ce nu poate fi urmarit postul dumneavoastra?
Horatiu Nicolau: Pentru ca operatorii mari de cablu refuza sa incheie contracte cu noi. Astral, RCS si UPC, care detin cam 70% din piata, detin si 60% din TV Sport. Mi-au motivat acest lucru prin faptul ca nu as avea un program mai bun decat canalele concurente.
Ati cerut cumva prea multi bani?
Transmitem trei meciuri din Divizia A, plus campionatul englez in exclusivitate. Eu cred ca avem programe peste Eurosport si TV Sport, deci era normal sa cer peste pretul acestora. Dar nu cred ca interesul lor e financiar. Alte firme mai mici si-au putut permite, aici e vorba de interes, pentru ca sunt actionari la TV Sport.
Ati negociat direct cu societatile sau cu Asociatia Companiilor de Cablu?
Le-am facut o oferta acestor trei societati, dar nu mi-au trimis nici un raspuns. Iar cand m-am adresat Asociatiei Companiilor de Cablu, aceasta a trimis o circulara in tara prin care le spunea societatilor sa nu negocieze direct cu mine. Au spus ca negociaza ACC pentru toti, lucru care nu era adevarat. De doua saptamani nu mai negociez cu nimeni.
V-ati adresat Consiliului Concurentei?
Nu m-am adresat pana acum. Urmeaza sa am o intalnire in acest sens chiar luni dimineata.