Federația Română de Fotbal va fi verificată de ANAF, așa cum a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Reprezentanții federației spun că își manifestă toată disponibilitatea de a conlucra cu inspectorii în vederea desfășurării controlului.
"În 17.11.2020, echipele de control ale ANAF au început un control la Federaţia Română de Fotbal, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. În acest moment, se face analiza documentelor, iar când acest raport va fi finalizat, îl vom face public", a afirmat Florin Cîţu într-o intervenţie live pe pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor Publice.
Florin Cîţu nu a făcut referire la natura documentelor analizate de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Reprezentanții FRF susțin că vor conlucra cu autoritățile care vor desfășura un control fiscal, așa cum a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Ei spun că misiunea inspectorilor fiscali este ușurată de faptul că FRF a adoptat proceduri simple și transparente.
„Acțiunea este simplificată de faptul că FRF a implementat în ultimii șase ani proceduri financiar-contabile transparente prin raportări anuale detaliate, prin digitalizarea proceselor financiare (ERP & BI), prin introducerea sistemului exclusiv de plăți electronice pentru trasabilitatea oricărei tranzacții, prin crearea de proceduri interne pentru achiziții, cât și prin toate mecanismele ISO 9001 privind managementul calității proceselor administrative. Totodată, reamintim că Federația Română de Fotbal a instituit mecanisme de control proprii prin audit intern, audit extern derulat de Deloitte România și o auditare specială a utilizării fondurilor externe realizată de BDO LLP London”, a anunțat FRF, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Mediafax.
Reprezentanții Federației Române de Fotbal precizează că instituția a început să implementeze încă din 2014 principiile bunei-guvernanțe, devenind în timp un model de bune practici recunoscut la nivel regional.
Tudor Iacov este cel care a trimis ANAF-ul la FRF
Tudor Iacov, președintele clubului Progresul București, acuză că FRF a încasat o sumă importantă de bani din partea forurilor internaționale, destinată pentru sprijinirea cluburilor din România, din care Progresul București nu a primit nimic.
„Faptele au fost sesizate de clubul de fotbal Progresul București, referitoare la beneficiarul real al acelei declarații obligatorii pe care trebuie să o dea orice ONG din țara asta, și aici vorbim în cauză despre FRF. În această declarație cei de la federație trebuia să precizeze cine sunt beneficiarii reali ai tuturor sumelor care intră în posesia lor, și aici mă refer la banii de la FIFA, UEFA, chiar și sponsorizări, tot. Am făcut o sesizare la DNA, deoarece cei de acolo au făcut bilanțul fără hotărârea Adunării Generale.
Pe 27 luna aceasta se așteaptă o decizie privind sentința în cazul dezafilierii FRF, o acțiune inițiată tot de Progresul București și este vorba despre problemele ce țin de organizarea juridică a federației. Cei de acolo nu și-au înscris membrii și nici Adunările Generale, și aici vorbim de ultimii 20 de ani, nu au fost făcute conform legii.
FRF niciodată nu a fost controlată într-un mod profesionist, au fost doar niște controale așa de suprafață. FIFA și UEFA au trimis bani către Federația Română de Fotbal pentru ajutorarea cluburilor, aproximativ 4.000.000 de euro, iar la Progresul București, echipa mea, nu a ajuns niciun ban, și asta deoarece eu sunt contestatarul lor, iar la alte cluburi am înțeles că le-ar fi dat câte 5.000 de euro. Acești bani au fost împărțiți de cei de la FRF cum au vrut ei.
Problema cea mai mare este următoarea, dacă află FIFA sau UEFA că din banii respectivi au fost finanțate echipe de drept public, ne va tăia finanțarea în următorii 5 ani de acum înainte. Nici FIFA, și nici UEFA nu pot susține sub nicio formă echipele de drept public, deoarece statului lor spune clar că orice federație de fotbal nu are voie ca printre membrii ei să aibă cluburi influențate politic!”, a spus Tudor Iacov, pentru Realitatea Sportivă.