FRF a decis cum se va desfășura următorul sezon pentru primele trei eșaloane fotbalistice. Dacă la Liga 1 singura schimbare majoră este creșterea numărului de echipe de la 14 la 16, în Ligile 2 și 3 sistemul este schimbat din temelii. Federația însă nu știe câte echipe vor rezista până la sfârșitul sezonului.
Răzvan Burleanu a făcut mult-așteptatul anunț în ceea ce privește desfășurarea sezonului 2020-2021 și regulile pe care trebuie să le respecte cluburile. În acest moment, în primele trei eșaloane sunt înscrise 136 de echipe, 16 în Liga 1, 20 în Liga 2 și 100 în Liga 3. Lor și se mai pot adăuga câteva (echipele din Liga 1 care doresc să înființeze echipele secunde la nivelul Ligii 3 și, de asemenea, se așteaptă rezultatul verificărilor de la Pandurii Târgu Jiu în vederea obținerii licenței).
Multe echipe se vor retrage
Rațiunea pentru mărirea numărului de echipe, însă nerostită de Burleanu, este ca la finalul sezonului să mai fie active măcar 80 de echipe din 136. Situația financiară a cluburilor din România este una deosebit de grea și se va agrava și mai mult. Respectarea protocoalelor medicale și obligativitatea efectuării testelor de COVID-19 vor decima fotbalul din eșaloanele inferioare. Chiar anul trecut, deci înainte de pandemie, din Ligile 2 și 3 s-au retras din competiție 10 echipe. Câte vor claca în următorul sezon? Președintele Burleanu a spus că FRF nu are buget pentru a asigura efectuarea testelor pentru toate echipele. „Chiar dacă Federația își va vinde sediul și cele două baze sportive de la Mogoșoaia și Buftea, tot nu va reuși să acopere costurile pentru testarea tuturor jucătorilor. Trebuie găsită o soluție. De la UEFA nu au venit bani pentru așa ceva”, a declarat Răzvan Burleanu. Care soluție nu a mai fost spusă, pentru că nici el nu știe cum vor rezolva. Însă speră să găsească înțelegere de la Ministerul Sănătății și să obțină o relaxare a condițiilor impuse de protocoalele medicale.
O singură amânare a meciurilor
O importantă regulă stabilită de FRF este aceea că un meci nu poate fi amânat decât o singură data, însă numai în timpul sezonului regulat. Apoi, dacă respectiva echipă tot nu poate juca, va pierde cu 3-0. Din faza play-off sau play-out nu se vor mai putea reprograma meciurile, echipa găsită vinovată va pierde meciul cu 3-0.
Play-off și play-out și în Liga 2
Se schimbă și sistemul de disputare în eșalonul secund. Astfel, cele 20 de echipe (sau 21 dacă Pandurii Tg. Jiu vor primi licența) vor juca în sezonul regulat într-o singură manșă, acasă sau în deplasare, apoi clasamentul se va împărți în două și se va juca în sistem play-off și play-out. Abia din această fază meciurile vor fi tur-retur, însă doar în grupa de la promovare. La retrogradare se va juca tot într-o singură manșă. Vor promova direct în Liga 1 primele două clasate, iar următoarele două vor juca baraj. De asemenea, vor retrograda în Liga 3 cinci echipe.
Liga 3 cu 100 de echipe!
Cea mai spectaculoasă schimbare este la nivelul eșalonului al treilea. Cum în sezonul trecut nu a retrogradat nimeni în Liga 4, numărul echipelor a ajuns la 100. Liga 3 care va lua startul pe 12 septembrie, nu pe 29 august, cum se dorea inițial, fiindcă încă se așteaptă cereri de înscriere pentru echipe secunde sau posibilitatea ca unele să se retragă. Cele 100 de echipe vor fi împărțite în 10 grupe cu câte 10 echipe pe criterii geografice. CSA Steaua va fi, cel mai probabil, în aceeași grupă cu Dinamo B, FCSB 2, Voluntari II și Astra II.