x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Haos în fotbalul românesc.

Haos în fotbalul românesc.

de Mihai Igirosanu    |    31 Mai 2011   •   21:00
Haos în fotbalul românesc.

Fotbalul romanesc s-a cutremurat ieri din temelii. FC Timisoara si Gloria Bistrita au fost retrogradate in Liga a 3-a si, respectiv, Liga a 2-a du­pa apelul depus de FRF la decizii­le prin care cele doua cluburi au pri­mit licenta la prima instanta. Banatenii nu au primit licenta pentru datorii la bugetul statului si fata de clubul Benfica Lisabona din transferul funda­su­lui Laszlo Sepsi, in timp ce bis­tritenii au fost sanctionati pentru da­torii la buget. Decizia este definitiva si, potrivit celor de la FRF, nu mai poate fi atacata.

Principalele beneficiare ale acestei decizii a Fe­deratiei sunt FC Vaslui (care prin re­tro­gra­darea Timisoarei a prins turul 3 preliminar al Ligii Campionilor), Gaz Metan Medias (care obtine dreptul de a participa in turul 2 preliminar al Europa League), Dinamo (care scapa de un tur, intrand direct in turul 3 al preliminariilor Europa League) si Sportul Studentesc (care va ramane si in urmatorul sezon in Liga 1, desi retrogradase la finele ultimei editii). Totusi, situatia s-ar putea schimba in urma apropiatei sedinte a Comitetului Executiv al FRF, care va avea loc maine si unde ar putea aparea clementa vizavi de cele doua cluburi.

De asemenea, in respectiva sedinta se va decide si numele celei de-a 18-a echipa care va completa Liga 1 pentru sezonul urmator. Interesant este ca li­derul Comisiei pentru Licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, contestase dreptul de licentiere pentru mai multe cluburi: 'Administratia de li­centiere a propus refuzarea licentierii urmatoarelor cluburi: FC Timisoara, Gloria Bistrita, Universitatea Craiova, Gaz Metan Medias, FCM Tar­gu-Mures, CFR Cluj 1907, Victoria Branesti, iar Unirea Urziceni nu a solicitat licenta'.

In cele din urma, in urma reanalizarii dosarelor, Gaz Metan, FCM Targu-Mures si CFR Cluj au primit licenta. Duru a explicat, pe larg, motivatia deciziei in pri­vinta Timisoarei: 'Prin divizarea partiala a clubului si prin desprin­derea din patrimoniul acestuia a obli­ga­tiilor financiare restante la bu­getul con­solidat al statului la data de 31 de­cembrie 2010 in scopul com­pensarii acestora cu TVA de recuperat, creanta divizata din patrimoniul BkP Management&Invest Grup SA, iar din cele doua divizari alcatuindu-se o noua societate BkP&Faber SA, clubul trebuia sa dovedeasca faptul ca datoriile financiare restante la 31 decembrie 2010 catre bugetul consolidat al statului nu mai sunt restante prin compensare in cazul noii societati BkP& Faber SA la termenul-limita 31 martie 2011.

Decizia de exceptare a UEFA din data de 6 mai 2011 este de acceptare cu conditia ca documentele justificative prezentate de solicitantul de licenta sa arate ca s-a efectuat compensarea pana la 31 martie 2011. Decizia de compensare sau nota de compensare emisa de organul fiscal competent nu a fost prezentata de FC Timisoara'. La aflarea vestii, Timisoara a atins punctul maxim de fierbere: 'Consiliul Judetean a aprobat finantarea cu conditia primirii licentei. Important e sa gasim solutii, sa reconstruim. Vinovati sunt cei de la club, dar e un mare semn de intrebare atata vreme cat acuzatorul si judecatorul au stat impreuna la aceeasi masa', a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Daca reactia conducerii administrative a intarziat sa apara, jucatorii Timisoarei au primit cu stupoare decizia FRF: 'Nu stiu cine este vinovat de aceasta situatie, dar sigur cineva este de vina, si timpul il va scoate la iveala. Sunt bulversat. Vorbeam si cu Goga si ne intrebam ce se va intampla de maine incolo cu noi', a completat si Srdjan Luchin.

Cum jucam in cupele europene
OTELUL – direct in grupele Ligii Campionilor (13/14 septembrie)
FC VASLUI – turul 3 preliminar al Ligii Campionilor (26/27 iulie)
RAPID, STEAUA – play-off Europa League (18 august)
DINAMO – turul 3 preliminar Europa League (28 iulie)
GAZ METAN MEDIAS – turul 2 preliminar Europa League (14 iulie)

Targ in Banat?
La doar o luna dupa ce au participat in preliminariile Ligii Campionilor, banatenii au primit ieri vestea retrogradarii in Liga a 3-a. Aseara, in Timisoara, autoritatile locale s-au reunit intr-o sedinta de urgenta, iar seara era asteptata si o intalnire decisiva cu Marian Iancu (foto) si ceilalti actionari. Din cate se pare, Iancu se va retrage din fruntea clubului, sprijinul Consiliului Local va fi redus la maxim, iar jucatorii vor fi scosi la vanzare. Se anunta un veritabil targ de jucatori, majo­ritatea fotbalistilor urmand a intra in negocieri cu alte cluburi. 'Ne organizam, oricare ar fi si­tu­a­tia noastra jucatorii vor fi platiti la zi. Cei care sunt de valoare vor pleca, vor fi vanduti, iar clubul se va organiza pe mai departe sa vina inapoi in Liga 1. Politeh­ni­ca este o stare de spirit, un club bine organizat, care va face fata.'

×
Subiecte în articol: fotbal intern