x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport O supercampioană, la mâna lui Nicușor Dan

O supercampioană, la mâna lui Nicușor Dan

de Adi Munteanu    |    01 Oct 2020   •   08:21
O supercampioană, la mâna lui Nicușor Dan

Clubul Sportiv Municipal (CSM) București a fost înființat la inițiativa fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în 2007 cu mai multe secții cuprinse și în calendarul olimpic: atletism, baschet, handbal feminin, handbal masculin, motociclism, rugby, șah, volei feminin și volei masculin, toate având grupe de juniori și seniori. Până acum, singurul succes internațional obținut de club a fost câștigarea Ligii Campionilor Europeni de echipa de handbal feminin. Celelalte secții ale clubului au avut rezultate modeste la nivel național sau european.

 

De-a lungul timpului, noul primar ales al municipiului București, Nicușor Dan, a criticat vehement existența unui club multidisciplinar alimentat cu bani de la bugetul primăriei. Acesta a declarat în mai multe rânduri că „existența acestui club este o gaură neagră, care risipește banii bucureștenilor”. Acum, ajuns primar, este de așteptat ca soarta CSM București să fie un subiect de discuție atât la nivelul Primăriei, cât și la nivelul Consiliului General al Municipiului București.

Gabriela Szabo va pleca

 

Președintele clubului, multipla campioană mondială și olimpică Gabriela Szabo, nu mai are cum să continue la conducerea clubului. Fiind membră PSD, fostul ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Ponta și o apropiată a Gabrielei Firea, nu va putea face echipă cu noua majoritate de la Primărie și din Consiliul General. Surse din club ne-au spus că fosta mare sportivă nu va aștepta momentul în care va fi îndepărtată, ci va demisiona înainte, cel mai probabil imediat după instalarea noilor aleși ai Capitalei. „Este un nume uriaș în istoria sportului și nu va aștepta să fie umilită și demisă. Are și ea orgoliul ei. Va pleca singură și, cel mai probabil, va candida la parlamentare”, ne-au spus aceleași surse. 

 

Echipa de baschet masculin, abandonată

 

Dintre secțiile clubului, prima victimă va fi echipa de baschet masculin. Aceasta a avut un protocol încheiat cu clubul Steaua, prin care PMB susținea echipa cu 900.000 de lei anual, însă identitatea clubului era „acaparată” de Steaua, formația numindu-se câțiva ani Steaua CSM. Situația s-a rezolvat anul trecut și CSM s-a „dezlipit” de clubul Armatei. În urma separării de Steaua, s-a decis ca CSM Baschet București să pornească de jos, cu echipe de juniori, însă pentru reînființarea unei echipe de seniori, CSM urma să facă investiții suplimentare în 2020. De altfel, pentru 2019, conducerea CSM stabilea obiective după încheierea protocolului cu Steaua: „Construirea brandului «CSM Baschet București», formarea echipei de seniori și calificarea în Grupa B a Ligii Naționale de Baschet Masculin, dezvoltarea Centrului de copii și juniori la baschet, construirea unei săli polivalente moderne, asigurarea necesarului de echipament și cazare pentru sportivi”. Însă această investiție nu va fi deloc pe placul lui Nicușor Dan.

 

Nicușor Dan e mai preocupat de sportul de masă decât de cel profesionist

 

În timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a fost întrebat de mai multe ori pe subiectul CSM. Acesta a declarat că va studia atent bugetul clubului și că el nu vede utilitatea unui club profesionist care să se afle în subordinea primăriei. „Consider că mai bună ar fi susținerea sportului de masă, în școli și licee, decât finanțarea unui club profesionist”, a declarat public Nicușor Dan. „Clubul Municipalității va angaja antrenori și profesori de sport care vor lucra cu copiii din cartiere, pe terenurile de sport din școli și licee, acestea urmând să fie deschise publicului după terminarea orelor de clasă”, a mai spus noul primar.

Ce se va întâmpla cu „Perla Coroanei”

 

În ceea ce privește echipa de handbal feminin, multiplă campioană națională și câștigătoare a Ligii Campionilor Europeni și care o are în componență pe cea mai bună handbalistă a lumii, Cristina Neagu, Nicușor Dan a spus că va face lobby pe lângă marile companii private să susțină formația, „pentru că bugetul echipei este de peste 50 de milioane de lei anual, din care doar un milion vine, în acest moment, din sponsorizări. Viitoarea conducere a clubului va trebui să convertească performanța acestei echipe în popularitate la nivelul publicului tânăr și să aducă bani la club. Din păcate, bugetul local al primăriei pentru 2020-2021 va fi de austeritate și trebuie găsite sponsorizări pentru a susține în continuare echipa de handbal”, a mai spus acesta.

Dacă pentru echipa feminină ar mai exista răbdare, pentru echipa masculină ar putea însemna sfârșitul, din cauza performanței slabe din ultimii ani.

22.014.079 lei este bugetul anual al clubului CSM București, din care 19.721.191 lei de la bugetul Capitalei, 1.330.000 de lei din sponsorizări și donații și 962.888 lei încasări din activități comerciale.

 

17.500 de euro este salariul lunar pe care-l încasează Cristina Neagu la CSM București.


 

Directorul general Gabriela Szabo, multiplă campioană olimpică și mondială la atletism, are zilele numărate la conducerea clubului, fiind considerată o apropiată a Gabrielei Firea.

 

 Declarată de patru ori „Cea mai bună jucătoare a lumii”, Cristina Neagu a semnat cu CSM București
 

Echipa de handbal feminin este o prezență constantă în cupele europene în ultimii ani și este considerată una dintre cele mai puternice din Europa

Am venit să joc pentru CSM București deoarece doresc foarte mult să câștig Liga Campionilor cu o echipă românească. Ăsta este visul meu cel mai important la nivel de club. La nivelul echipei naționale, doresc titlul olimpic și titlul mondial cu România. Banii contează mai puțin. Am câștigat mai bine în străinătate, dar vreau să joc acasă și să câștig trofee cu o echipă românească.

Cristina Neagu, handbalistă la CSM București

 

×