Miercuri seara, in decorul superb al clubului "Lac de Verde" din Breaza, a fost constituita Federatia Romana de Golf. Momentan, la Agentia Nationala pentru Sport sunt afiliate oficial 12 cluburi.
FLORIN GONGU, MIHAI IGIROSANU
Presedintele noului for este Daniela Hintescu. "Sunt foarte fericita ca, in sfarsit, am reusit sa punem bazele Federatiei. Este un pas important si cred ca acest sport va prinde acum aripi in Romania", a declarat liderul Federatiei.
STRUCTURA. Adunarea Generala care a avut loc miercuri a desemnat structura Biroului Federal al Federatiei Romane de Golf. Vicepresedinti sunt Viorel Catarama si Liviu Sfrija, iar secretar general a fost numit Horatiu Calin. Federatia are in componenta opt comisii de specialitate, iar printre cluburile membre se numara "Lac de Verde" (Breaza), "Paul Tomita" (Alba Iulia) si "Tite Golf Resort" (Timisoara).
SIMBOL. Omul care a adus acest nobil sport pe teritoriul Romaniei este profesorul Paul Tomita, singurul jucator profesionist de golf din Romania. Pe 12 iunie 2004, simbolul golfului romanesc implinea 90 de ani, ocazie cu care a primit si o felicitare de la Casa Regala Versoix, din partea Majestatii Sale, Regele Mihai I de Romania, un impatimit al golfului. Noua zile mai tarziu, Paul Tomita parasea aceasta lume, din cauza unui atac cerebral, disparitia sa provocand o mare durere in randul iubitorilor golfului romanesc.
DOAR 82 DE TERENURI IN EST
Situatia terenurilor de golf nu era una prea fericita in partea centrala si de est a Europei, la finele anului 2003. Cehia este tara cu cele mai multe suprafete complete (43) si cu numarul cel mai mare de jucatori inregistrati (15.977). De fapt, pe langa Cehia, doar in Slovenia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Polonia, Bulgaria si Romania mai exista o activitate de golf oarecum dezvoltata. Romania are 100 de jucatori legitimati si trei terenuri spre omologare. Bulgaria ocupa ultima pozitie, cu 70 de jucatori si un singur teren.Citește pe Antena3.ro
INCEPUTUL CU FERDINAND
Interzis in epoca socialista in majoritatea tarilor din centrul si estul Europei, exceptie facand Cehia, golful a reaparut in Romania imediat dupa 1989. Pe teritoriul romanesc, prima lovitura de golf executata de un barbat a apartinut Majestatii Sale Ferdinand I si dateaza din 1923, in vreme ce prima femeie care a lovit o bila de golf a fost Regina Maria. In acelasi an a fost infiintat si primul club de golf, "Clubul Diplomatic", la "Country Club", care numara aproximativ 400 de membri. Acum, terenuri de golf in Romania sunt la Bucuresti, Breaza, Cluj si Timisoara.