x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Noaptea celor două K.O.-uri

Noaptea celor două K.O.-uri

de Mihai Igirosanu    |    10 Iul 2011   •   21:00
Noaptea celor două K.O.-uri

Gala de sambata seara se poate rezuma prin doua momente. Unul sclipitor, cel pur sportiv, iar celalalt sinis­tru, pur politic. Dupa ce a triumfat in fata lui Mendy, punandu-l la podea in repriza a 4-a si confirmandu-si renumele de "Mister K.O.", Lucian Bute a fost facut el insusi knock-out de Rudel Obreja si ceilalti oameni din jurul sau. Dupa ce a multumit publicului, in­dem­nat clar de acestia, Bute i-a mul­tumit la microfon ministrului Elena Udrea, moment in care miile de oa­­-me­ni au huiduit din toti rarunchii. A fost mo­mentul care l-a facut K.O. pe Bute, mo­mentul in care campionul a fost, prac­tic, trimis la podea. A devenit poa­te primul campion mondial de box profesionist nevoit sa rosteasca la mi­crofon cuvinte care nu aveau nici o legatura cu performanta pe care o rea­li­zase.

"Nu e corect, datorita doam­nei sunt aici in fata dumnea­voas­tra!", a incercat Lucian sa po­to­leas­ca furia oamenilor din tribune. "Nici o fapta buna nu ramane ne­pe­dep­sita. Ei nu au in­teles ca multumiri­le nu erau adresate unui politician ro­man, fie el de la pu­tere sau din opo­zi­tie, ci unui om care s-a implicat luni de zile ca acest meci sa fie posibil la Bu­curesti", a comentat Udrea despre reac­tia pu­blicului care a huiduit-o. Dar, dincolo de asta, Bute este un ma­re cam­pion, iar acest text se vrea o pa­ralela cat de cat clara intre interesele sau gafele politice si performanta ce­lui care a ajuns la 29 de victorii din tot atate lupte sustinute la profesioni­s­m.

Dincolo de frunzele care s-au transformat in tinuta obligatorie pana si pentru cameramanii trustului care a detinut drepturile de televiziune a fost mama campionului Bute, aflata pentru prima oara la un meci al lui Lucian. Femeia simpla venita din Pechea la Romexpo, care tot meciul nu a gasit puterea sa se uite la ring si care dupa stanga fulgeratoare cu care copilul ei l-a pus la pamant in repriza a 4-a pe francezul Jean-Paul Mendy, a izbucnit in lacrimi. Dincolo de in­te­resele politice care transforma aproape orice eveniment sportiv din Ro­mania intr-o mizerie a fost tatal lui Lucian Bute, omul simplu din aceeasi comuna de la 30 de km de Galati care a urcat in ring plangand de fericire imediat dupa ce fiul sau si-a aparat pentru a opta oara centu­ra de campion mondial in versiunea IBF la supermijlocie.

Dincolo de organizarea haotica, dincolo de faptul ca aerul conditionat si ventilatia nu le-au fost de ajutor decat spectatorilor care au urmarit gala de la nivelul cel mai de sus a fost prezenta in ring a celui mai cunoscut announ­cer din boxul mondial, americanul de 66 de ani Michael Buffer. Dupa ce a prefatat lupta dintre Bute si Men­dy cu deja celebra "Let’s get ready to rumble", Buffer l-a trecut de sambata seara si pe "Romaniaaaaa, Luciaaa­aa­aaan Bu-teeeee" intre cei mai mari pugilisti profesionisti ai planetei pe care i-a anuntat campioni mondiali. Dincolo de razvratirea fostului campion mondial Leonard Doroftei, care l-a acuzat ieri pe Bute ca "a ales sa fa­ca din box o afacere, acum poate sa se si retraga, sa zica «v-am luat banii, la revedere!»", ramane faptul ca Lu­cian Bute se apropie de maximul performantei mondiale.

Pe 5 noiembrie, campionul isi apara din nou centura cu diamante in patria-mama a boxului profesionist, SUA. "Kelly Pavlik va boxa in 5 august, sper sa castige si, da­ca totul va decurge bine, in 5 noiem­brie sunt sanse foarte mari sa boxez cu Pavlik la Atlantic City sau la Las Vegas", a declarat Bute. Acel meci va fi transmis de celebrul post american Showtime, iar romanul va pasi printre marile nume ale boxului profesionist. Dincolo de faptul ca pana si alegerea firmei de securitate s-a facut pe interese politice ramane vuietul celor peste 10.000 de oameni care au respirat toate cele patru reprize in ritmul lui Bute si sutele de bu­curesteni care l-au aclamat pe Bute, tarziu in noapte, in Piata Universitatii.

×