x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Parăng - Cehii răvnesc după el!

Parăng - Cehii răvnesc după el!

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Parăng - Cehii răvnesc după el!

Staţiunea este situată in Masivul Parăng, in judeţul Hunedoara, la căţiva kilometri de Petroşani. Practic, pistele sunt amplasate pe pantele nordice ale Parăngului Mic, fiind cunoscute in toată ţara pentru varietatea lor.



Staţiunea este situată in Masivul Parăng, in judeţul Hunedoara, la căţiva kilometri de Petroşani. Practic, pistele sunt amplasate pe pantele nordice ale Parăngului Mic, fiind cunoscute in toată ţara pentru varietatea lor.


EXTERN. Locului i s-a dus vestea şi in străinătate. La inceputul anilor ’90, un grup de investitori austrieci a intenţionat să preia staţiunea şi să o dezvolte după modelul celor din Alpi. Planul lor includea construcţia unei telegondole care să plece din Petroşani şi să urce pănă pe creasta ce leagă Vf. Cărja de Vf. Parăngul Mic. Planul a căzut in momentul in care autorităţile locale au refuzat să aprobe proiectul. Oamenii cu putere de decizie la acea vreme s-au temut că ar putea fi anchetaţi mai tărziu dacă incredinţează staţiunea unui investitor străin.


SUCCES. Toată lumea işi aminteşte de vremurile de glorie ale Parăngului, de perioada in care aici era mai multă lume chiar şi decăt pe Valea Prahovei. Acum locul a rămas un pic in urmă, lucru recunoscut chiar şi de localnici. Dar asta nu e chiar un handicap. In Parăng plăteşti atăt căt merită. Preţurile la cazare şi la măncare sunt mai mici ca nicăieri.


DECÃDERE. Faptul că părtiile nu mai au aceeaşi căutare nu trebuie privit drept un impedipement. In iernile cu precipitaţii bogate, puteţi cobori prin zăpadă afănată de la releu pănă la staţia de jos a telescaunului. Orice iubitor de aventură işi doreşte aşa ceva. Din sezonul trecut a mai apărut o nouă pistă, Europarăng, care s-a prezentat excelent, fără taluzuri sau porţiuni cu gheaţă.


TOP. Masivul Parăng este cel de-al doilea masiv ca altitudine din Romănia, fiind căutat de temerarii innebuniţi după schi de tură. Căldările cu faţa la nord, in care se găsesc lacuri glaciare şi grohotişuri, sunt uşor accesibile in condiţiile in care dispuneţi de echipament adecvat turelor lungi. Deplasarea se face pe creste alpine, la altitudini ce depăşesc uneori şi 2.500 de metri. In aceste condiţii, e bine ca cei care nu se simt stăpăni pe sine să nu se aventureze. Cele mai frumoase peisaje apar iarna, normal, in zilele cu cer senin, atunci cănd zăpada se intinde ca o plapumă peste crestele ascuţite.
Â

×
Subiecte în articol: ski express