x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport UEFA - Platini vrea mai puţini străini

UEFA - Platini vrea mai puţini străini

de Vlad Ionescu    |    02 Feb 2008   •   00:00

Cu prilejul celui de-al 32-lea Congres al UEFA, care a avut loc la Zagreb, Michel Platini, preşedintele forului fotbalistic european, a susţinut încă o dată necesitatea limitării numărului de jucători străini în cadrul unei echipe.

Cu prilejul celui de-al 32-lea Congres al UEFA, care a avut loc la Zagreb, Michel Platini, preşedintele forului fotbalistic european, a susţinut încă o dată necesitatea limitării numărului de jucători străini în cadrul unei echipe. “Chiar dacă spun că trebuie să existe restricţii, va fi foarte greu pentru mine să mă lupt împotriva Uniunii Europene şi a legilor din Europa”, a afirmat Platini, care este un fervent susţinător al ideii ca echipele de club să-şi păstreze identitatea naţională. El a criticat în special politica cluburilor engleze în materie de transferuri, care, în loc să-şi formeze jucătorii în propriile pepiniere, preferă să-i cumpere la vârste fragede. Sepp Blatter, preşedintele FIFA, marşează şi el pe limitarea la cinci a numărului de fotbalişti străini dintr-o echipă, acesta anunţând că subiectul va fi discutat în luna mai, la Congresul de la Sydney.

 

EURO. Pe de altă parte, UEFA va decide până la sfârşitul anului care va fi numărul de echipe care vor participa la turneul final al CE din 2016. În actualul format, la turneu participă 16 echipe, dar numărul acestora ar putea creşte la 20 şi chiar 24. “Orice modificare nu poate fi pusă în practică mai devreme de 2016. Vom examina mai multe alternative pentru preliminarii”, a anunţat portughezul Gilberto Madail, membru al CEx al UEFA. În varianta cu 24 de echipe vor fi alcătuite şase grupe de patru formaţii, sistem folosit ultima oară la CM din 1994. Primele două echipe din fiecare grupă şi cele mai bine clasate de pe locul trei se vor califica în faza următoare. Forma­tul cu 20 de echipe înseamnă că la turneul final vor fi patru grupe de câte cinci formaţii, ocupantele primelor două locuri urmând să meargă mai departe. “Din punct de vedere al calităţii, turneul cu 16 echipe e cel mai bun, dar trecerea la 20 sau 24 de echipe ar fi avantajoasă pentru fani. Varianta cu 20 de formaţii este cea mai viabilă”, crede Madail. Creşterea numărului de echipe are însă şi dezavantaje. În funcţie de format, ar însemna disputarea a aproximativ 20 de meciuri în plus, ceea ce presupune existenţa mai multor stadioane, dar şi costuri mai mari pentru ţările gazdă. “Nu sunt multe ţări capabile să organizeze turneul singure, în afară de Germania, Italia, Anglia şi Spania”, a spus Michael Platini.

×
Subiecte în articol: sport echipe