x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport USR vrea să trimită oamenii în sălile de sport pe banii statului

USR vrea să trimită oamenii în sălile de sport pe banii statului

de Adrian Stoica    |    15 Sep 2022   •   07:40
USR vrea să trimită oamenii în sălile de sport pe banii statului
Sursa foto: pixabay.com

În timp ce Executivul vrea să scoată bani și din piatră seacă pentru a acoperi golurile bugetare, parlamentarii se întrec în propuneri pentru acordarea de facilități fiscale.

Măsurile extreme, recent adoptate prin modificarea Codului Fiscal, cum ar fi supraimpozitarea contractelor part-time, eliminarea deductibilității fiscale pentru cei care închiriază, creșterea impozitului pentru microîntreprinderile fără angajați etc., sunt contrabalansate de elanul legislativ al parlamentarilor care lovește în veniturile statului. Totul este însă pentru o cauză nobilă, iar lista cu propuneri este foarte variată. Se solicită facilități pentru nomazii digitali, pentru localitățile care se unesc, pentru locuitorii zonelor izolate, pentru încurajarea angajaților să facă sport și multe altele. Niciuna din aceste propuneri nu a reușit să treacă anul acesta de Parlament, fiind blocate prin diverse comisii, după ce Guvernul a dat avize negative. Cu toate acestea, parlamentarii nu renunță, iar la Camera Deputaților a ajuns acum un proiect care cere facilități fiscale pentru companiile care își încurajează angajații să facă sport.

Proiectul în cauză aparține parlamentarilor USR, printre ei amestecându-se și liderul grupului PSD din Camera Deputaților,  Simonis Alfred-Robert, deși partidul său nu-l susține. Inițiativa propune deducerea cheltuielilor aferente abonamentelor la sălile de fitness acordate propriilor angajați, în cuantum de maximum 400 de euro/an echivalent în lei, după modelul facilităților fiscale acordate pentru serviciile medicale. În cazul în care proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional, inițiatorii susțin că el va aduce o creștere a numărului anual de abonați în medie cu 11%, de la 950.000 de abonați în anul 2022 la 2.411.498 de abonați în anul 2031. De asemenea, sunt așteptate creșteri de venituri generate de industria de sport și sănătate în medie cu 12% pe an, de la 24.632.000 de euro în 2022 la 681.931.323 de euro în anul 2031. Acest lucru va însemna și mai mulți bani la bugetul de stat. Mai exact, cu 58.415.262 de euro mai mulți pentru perioada 2022-2031, comparativ cu aceeași perioadă în scenariul actual, fără aplicarea deducerilor fiscale, din care 11.202.251 de euro reprezintă TVA-ul colectat.

A modificat peste noapte Codul Fiscal, dar cere predictibilitate

Calculele prezentate de inițiatori nu au fost însă agreate de Guvern, care a decis să nu susțină proiectul. Potrivit punctului de vedere transmis de la Palatul Victoria, aplicarea prevederilor sale ar duce la diminuarea veniturilor bugetare și nu la creștere lor. Pe de altă parte, Guvernul invocă și un motiv hilar pentru a-și justifica poziția și anume că o nouă modificare a Codului Fiscal ar crea un climat de incoerență și instabilitate legislativă. Să spună asta cineva care tocmai a rescris Codul Fiscal peste noapte (Ordonanța 16/2022), pe alocuri și ilegal, ține mai degrabă de tupeu decât de rațional. Această modificare vine după ce la sfârșitul lunii ianuarie Guvernul Ciucă modifica puternic și Codul de Procedură Fiscală (Ordonanța 11/2022). Precedentele schimbări ale Codului Fiscal și ale Codului de Procedură Fiscală fuseseră operate de Guvernul Cîțu cu numai câteva luni înainte. În aceste condiții, despre ce predictibilitate vorbește premierul Ciucă?

În România, cheltuielile cu achiziționarea abonamentelor la sala de sport nu sunt deductibile fiscal. Abonamentele de sport oferite ca beneficii în natură și incluse în pachetele salariale acordate de angajatori sunt impozitate cu 2,25% la angajator și 41,5% la angajat. 

Anca Dragu: La putere - austeritate, în opoziție - relaxare

Pe lista inițiatorilor figurează și senatoarea USR Anca Dragu. Din opoziția, domnia sa se dovedește darnică pe banii statului, dar nu aceeași atitudine a avut când se afla în barca puterii. De exemplu, Anca Dragu este cea care pe vremea când era ministrul Finanțelor în Guvernul Cioloș le sugera românilor, care cereau majorarea salariului minim pe economie, să lucreze și pe doi lei, pentru că așa se întâmpla în Brazilia sau India. Tot în timpul mandatului său la Finanțe a fost tăiat bugetul Programului Prima Casă, iar parlamentarilor le cerea să nu vină cu solicitări de relaxări fiscale pentru că s-ar destabiliza bugetul. Acum, viziunea senatoarei Dragu a suferit o schimbare, iar bugetul statului este perceput ca un element în jurul căruia se poate croșeta o campanie electorală eficientă.

×