x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Wil van Megen: Nu putem permite ca Mutu să fie victima abuzului de putere a clubului Chelsea

Wil van Megen: Nu putem permite ca Mutu să fie victima abuzului de putere a clubului Chelsea

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Oct 2008   •   00:00
Wil van Megen: Nu putem permite ca Mutu să fie victima abuzului de putere a clubului Chelsea

Wil van Megen, avocatul lui Mutu din partea FIFPro a vorbit într-o conferinţă de presă, organizată miercuri la Constanţa, despre conflictul existent între Mutu şi Chelsea. Conform Mediafax, sindicatul fotbaliştilor profesionişti nu poate permite ca atacantul Adrian Mutu (ACF Fiorentina) să fie victima abuzului de putere al fostului său club, Chelsea Londra.

Wil van Megen, avocatul lui Mutu din partea FIFPro a vorbit într-o conferinţă de presă, organizată miercuri la Constanţa, despre conflictul existent între Mutu şi Chelsea. Conform Mediafax, sindicatul fotbaliştilor profesionişti nu poate permite ca atacantul Adrian Mutu (ACF Fiorentina) să fie victima abuzului de putere al fostului său club, Chelsea Londra.

 

 

 
NEVINOVAT. Faţă de situaţia lui Mutu, van Megen a fost ferm, lăsând să se înţeleagă că românul va beneficia de tot sprijinul din partea sindicatului: "Îl sprijinim pe jucător, arătând şi ce aspecte ar trebui luate în discuţie de Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS). E un abuz din partea clubului Chelsea, datorită forţei lor financiare. Nu putem permite ca Mutu să fie victima abuzului de putere al clubului Chelsea".  Wil van Megen a menţionat că au existat în trecut exemple de jucători care au greşit faţă de club prin acte de indisciplină, dar aceştia nu au fost concediaţi, ci amendaţi şi ulterior vânduţi: "Trebuie să intrăm în contextul englez al cazurilor de dopaj. Anglia are tradiţie îndelungată în privinţa jucătorilor dopaţi, pe care îi includ în programe de reabilitare, nu îi concediază. Cu Mutu nu au procedat astfel. Faptul că acest caz a ajuns la FIFA a fost posibil în urma unui demers internaţional. Dacă Mutu ar fi fost britanic, cazul nu ar fi ajuns la FIFA. Factorul cel mai important este legat de valoarea reziduală a transferului. Cu cât eşti mai bun, cu atât valorezi mai mult. Surprinzător în acest caz este că Juventus nu s-a implicat. Regulamentul spune că dacă jucătorul trebuie să plătească daune, atunci şi noul club trebuie să se implice. A fost o surpriză să vedem că Juventus, care are responsabilitatea acestor compensaţii, nu şi-a asumat responsabilitatea".

SUSŢINERE. Tony Higgins, reprezentat FIFPro, a declarat că sindicatul, care reprezintă 60.000 de jucători în lume, îl susţine pe deplin pe Mutu: "Suntem încântaţi să fim aici pentru a ne arăta ataşamentul faţă de Mutu. Venind din Scoţia, şi echipa noastră a jucat de două ori cu Franţa şi i-am bătut, sigur va bate şi România. Trecând la cazul Mutu, în 2006 s-a semnat o înţelegere cu FIFA iar în 2007 cu UEFA prin care jucătorii se pot apăra la tribunal. Prin AFAN, există acum drepturi pentru jucători, cunoscute şi aplicate în toată lumea. Mutu ştie că se poate adresa la CAS. A avut ceva probleme înainte, însă acum e un jucător foarte bun". Şi Albert Mantingh, ofiţer de presă FIFPro, a afirmat că sindicatul trebuie să-l sprijine pe Adrian Mutu în această perioadă dificilă: "În 1995, cazul Bosman a fost foarte bun pentru fotbal. În 2007, legea Webster a stabilit anumite condiţii în care poate pleca un jucător de la o echipă la alta. Articolul 17 al FIFA e o soluţie importantă în cazul Mutu. Din punct de vedere legal, acest caz poate fi semnificativ pentru istoria fotbalului".  Internaţionalul român Adrian Mutu, legitimat în prezent la AC Fiorentina, a depus un memoriu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) prin care contestă decizia FIFA de a-l obliga să plătească despăgubiri clubului Chelsea.


VREA DREPTATE. Adrian Mutu susţine că decizia luată de Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA, prin care el trebuie să plătească despăgubiri clubului Chelsea în valoare de 17.3 milioane de euro, este injustă şi a menţionat că vrea să lupte pentru dreptate: "Mă bucur de sprijinul acordat de AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori), cât mai ales de cel al FIFPro (Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti). Mă bucur că suntem pe aceeaşi undă. Nu mi se pare corect ce mi se întâmplă. E bine să am alături aceste sindicate. Sper să facem o treabă bună. Mulţumesc preşedintelui de onoare pe care îl avem, adică lui Cristi Chivu . Decizia este injustă şi aş vrea să mă lupt pentru dreptate". Prezent la conferinţa de presă, căpitanul naţionalei României, Cristi Chivu spune că acum este pentru prima datăîn istorie când FIFPro se vede nevoită să apere un jucător într-un scandal atât de mare: "Este cea mai importantă mişcare pe care o susţine sindicatul nostru prin afiliere la FIFPro, cea mai mare mişcare de susţinere pe care o facem pentru un sportiv. Ne pare rău că este implicat Adi Mutu. Sindicatele de fotbal sunt o mişcare pentru jucători, care susţin în totalitate jucătorii, avem aceleaşi drepturi ca şi un om de rând. Ne bucurăm că putem demonstra că sindicatul susţine jucătorii, că nu am ajuns la sclavagism şi nici nu vom ajunge veodată. Nu suntem de luat în derâdere. Îl vom susţine pe Adi, vom fi alături de el, îl vom ajuta".


×
Subiecte în articol: sport mutu chelsea