x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministerul Educației clarifică: Semnarea contractului educațional nu afectează drepturile părintești

Ministerul Educației clarifică: Semnarea contractului educațional nu afectează drepturile părintești

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2024   •   14:45
Ministerul Educației clarifică: Semnarea contractului educațional nu afectează drepturile părintești
Sursa foto: gov.ro

Ministerul Educației a infirmat oficial informația vehiculată pe rețelele sociale, conform căreia semnarea contractului educațional ar duce la pierderea tutelei copiilor de către părinți. Aceasta a fost catalogată drept falsă, iar reprezentanții instituției au subliniat că actul semnat nu afectează în niciun fel exercitarea drepturilor părintești.

Contractul educațional – o formalitate legală

Potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), în momentul înscrierii elevilor, părinții sau reprezentanții legali, respectiv elevii majori, încheie un contract educațional cu instituția de învățământ. Documentul detaliază drepturile și obligațiile reciproce ale părților, fiind realizat în conformitate cu legislația în vigoare.

Clauze suplimentare doar cu acordul părinților

Ministerul subliniază că, prin decizia consiliului de administrație al fiecărei școli, contractului educațional îi pot fi adăugate clauze suplimentare. Acestea trebuie însă să respecte interesul superior al elevului și să fie aprobate în urma consultării consiliului reprezentativ al părinților, printr-un act adițional semnat de ambele părți, potrivit Antena 3 CNN.

Ministerul Educației dezminte afirmațiile

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că informația referitoare la pierderea tutelei nu provine din surse oficiale și nu a fost declarată de ministrul Educației. Aceasta a apărut pe rețelele sociale și a fost clarificată de instituție pentru a preveni dezinformarea.

„Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!

Conform ROFUIP, unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.

Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți.

Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, scriu reprezentanții Ministerului Educației pe o rețea socială. 

×