x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie SCRISOARE DESCHISĂ. Ilegalităţi şi prejudicii grave aduse învăţământului superior medical

SCRISOARE DESCHISĂ. Ilegalităţi şi prejudicii grave aduse învăţământului superior medical

15 Noi 2017   •   15:31
SCRISOARE DESCHISĂ. Ilegalităţi şi prejudicii grave aduse învăţământului superior medical

Membrii Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti îşi exprimă profund îngrijorarea și nedumerirea faţă de ilegalităţile întreprinse de către Universitatea „Titu Maiorescu” în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii educaţionale medicale în spitalele clinice din Bucureşti, dar şi faţă de Ministerul Sănătăţii care refuză, chiar şi după memorii repetate timp de doi ani, să ia o poziţie fermă, în raport cu legislația şi să dispună rezilierea contractelor ilegale încheiate cu Universitatea privată „Titu Maiorescu”. Prin noi memorii adresate ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prin toţi membrii Senatului său îşi manifestă speranţa că, într-o democraţie ce se doreşte a fi autentică într-un stat de drept, hotărârile ce vor fi luate de către factorii politici decizionali vor readuce la normalitatea firească, prin respectarea strictă a legii, funcţionarea învăţământului superior medical (universitar şi postuniversitar) în spitalele clinice, precum şi condiţiile legale în care acestea pot încheia contracte instituţionale cu Universităţile/Facultăţile de Medicină.

Pe cale de consecinţă, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, reunit în Adunarea Generală din data de 14.11.2017 a readus în discuție memoriile transmise, în mod repetat, către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, prin care se face dovada că aceste contracte au fost încheiate ilegal între spitalele de stat din Capitală şi Universitatea „Titu Maiorescu”,  cu avizul Ministerului Sănătăţii, la solicitarea expresă a managerilor respectivelor unităţi sanitare, manageri care, cu dosare profesionale îndoielnice, au fost înrolaţi de către Universitatea „Titu Maiorescu” în propriul corp didactic, aceştia devenind „peste noapte” conferenţiari universitari. Potrivit legii, doar din această poziţie didactică, un medic  putea accede spre funcţia de manager al spitalelor clinice sau să-şi menţină această poziţie. Odată ce proaspeţii conferenţiari erau numiţi în poziţia cheie, aceea de manager de spital, aceștia și-au ”manifestat RECUNOȘTINȚA” faţă de Universitatea „Titu Maiorescu” prin punerea la dispoziţie absolut ilegală, prin forţarea şi inducerea în eroare a Ministerului Sănătăţii, a bazei educaţionale universitare de stat (spitalele clinice manageriate chiar de ei) tocmai Universităţii private în care fuseseră înrolaţi. Toate acestea, în detrimentul legii şi al învăţământului superior medical de stat, obstrucţionând, în cazul spitalelor din Capitală, activitatea educaţională de peste 160 de ani, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Membrii Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti arată că o astfel de încălcare flagrantă a legii a fost posibilă la Institutul Clinic „Fundeni” din Capitală unde, din poziţia de conferenţiar ATI al Universităţii „Titu Maiorescu” (”obținută” în anul 2013), tocmai pentru a-şi menţine funcţia de manager, D-na Carmen Orban a recurs sau a fost nevoită să recurgă la încălcări grave şi repetate ale legii, în detrimentul statului român şi în favoarea Universităţii private „Titu Maiorescu”.

Din acel moment, anul 2013, D-na Conf. Dr. Carmen Orban a introdus în Institutul Clinic Fundeni diverse discipline de la Universitatea privată „Titu Maiorescu” (deşi este absolut contrar legii, UMF „Carol Davila” având dintotdeauna contract instituţional cu Institutul Clinic Fundeni), a modificat structura Institutului şi a luat o multitudine de decizii ilegale în dauna Universităţii „Carol Davila”.

          În urma analizei situaţiei ilegale create în Institutul Clinic Fundeni, ce nu numai că a continuat, dar s-a şi amplificat, Senatul UMF „Carol Davila” solicită demiterea imediată a D-nei Conf. Dr. Carmen Orban, din funcţia de Manager a Institutului Clinic „Fundeni”.

          Precizăm faptul că din luna iunie 2016, D-na Conf. Dr. Carmen Orban şi-a îndeplinit sporadic funcţia de manager (fiind practic, din diverse motive, mereu absentă), desemnând în această poziţie diverse persoane, tot ilegal, din afara Consiliului Director al Institutului.

          Din lipsă de management corespunzător, la care se adaugă diverse decizii luate în perioade de absenţă, dar pe care le-a semnat (?!), Institutul Clinic Fundeni a ajuns într-o stare extrem de precară, funcţionând cu multiple lipsuri materiale (cereri ale secţiilor neonorate de Conducerea Institutului), într-o condiţie de interimat nejustificat, ajungând în prezent la disoluţia tuturor activităţilor etalon ale celei mai prestigioase unităţi clinice din sistemul public de sănătate, coordonat direct de către Ministerul Sănătăţii

          Senatul UMF „Carol Davila” nu poate rămâne pasiv la acţiuni / decizii ilegale, conjuncturale, în dauna bazei sale de învăţământ, activitatea didactică fiind profund prejudiciată de persoane care iau decizii contrare bunului mers al procesului didactic, de formare profesională, de cercetare ştiinţifică şi de îngrijire a celei mai dificile patologii ce se adresează, din toată ţara, acestui institut.

          Menţionăm, în acelaşi timp, că în Senatul UMF „Carol Davila” au fost discutate şi situațiile din alte spitale clinice aflate sub coordonarea Ministerului Sănătăţii (unele sub coordonarea Primăriei Generale a Capitalei) în care medici de pe reţeaua medicală obişnuită au fost promovaţi la Universitatea privată „Titu Maiorescu”, în diverse poziţii didactice (de regulă, direct conferenţiari!) şi apoi numiţi manageri de spitale, promovând în aceleaşi condiţii de ilegalitate, universitatea privată menționată, prejudiciind astfel activitatea Universităţii „Carol Davila”.

           

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”

Reacție Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni

Contractele instituţionale încheiate cu Universitatea "Titu Maiorescu" sunt perfect legale şi nu există nicio cauză de reziliere a acestora, legalitatea contractelor instituţionale fiind verificată şi confirmată prin controale succesive efectuate de către instituţiile competente, a precizat miercuri managerul Institutului Clinic Fundeni Carmen Orban într-un comunicat remis presei, scrie Agerpres.

"Contractele instituţionale încheiate cu Universitatea Privată Titu Maiorescu sunt perfect legale şi nu există nicio cauză de reziliere a acestora. Legalitatea contractelor instituţionale a fost verificată şi confirmată prin controale succesive efectuate de către instituţiile competente. Dosarul care a stat la baza dobândirii calităţii de conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Private Titu Maiorescu cuprinde aceleaşi documente în bază cărora subsemnata am dobândit această calitate şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Prin urmare, nu există nicio premisă pentru a se considera că dobândirea acestei calităţi s-ar fi realizat în condiţii de nelegalitate", afirmă managerul. 

Carmen Orban precizează că poziţia de manager pe care o ocupă în cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost dobândită în mod legal. 

"Totodată, poziţia de manager pe care o ocup în cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost dobândită în mod legal, îndeplinirea condiţiilor care stăteau la baza obţinerii acestei calităţi fiind validată prin chiar ordinul Ministrului Sănătăţii nr. R610/26.05.2014. De asemenea, nu există nicio dispoziţie legală care să impună ca persoana care accede pe funcţia de manager al unui spital public să deţină şi calitatea de cadru didactic. Prin urmare, toate alegaţiile prin care se încearcă transmiterea oricărei idei contrare sunt nereale, profund denaturate şi menite să creeze o percepţie de pretinsă nelegalitate. Consider că la baza Scrisorii deschise a Membrilor Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti din data de 15 noiembrie 2017 stau numai orgoliile personale ale anumitor persoane care reprezintă UMF. Astfel de orgolii împiedică buna desfăşurare a unei activităţi decente, care se desfăşoară fără probleme pentru cei implicaţi în Institutul Clinic Fundeni", susţine Carmen Orban. 

În opinia sa, "este inacceptabil" ca o astfel de situaţie să se transforme "într-un conflict instituţionalizat". 

"Personal, consider că acest demers are ca scop destabilizarea psihologică a subsemnatei, în contextul în care am decis să particip din nou la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager. Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din Scrisoarea deschisă a Membrilor Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti din data de 15 noiembrie 2017, îmi rezerv dreptul de a lua toate măsurile prevăzute de dispoziţiile legale pentru repararea tuturor prejudiciilor morale cauzate subsemnatei. În subsidiar, nu poate fi omis faptul că este cel puţin surprinzătoare comunicarea Scrisorii deschise a Membrilor Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti chiar în data de 15 noiembrie 2017, adică cu o zi înainte de data programată pentru concursul pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică la Institutul Clinic Fundeni la care subsemnata este candidat, concurs care a fost anulat", mai afirmă actualul manager al IC Fundeni. 

Afirmaţiile managerului IC Fundeni vin în contextul în care Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a solicitat miercuri demiterea acestuia din funcţia pe care o ocupă pentru "lipsă de management corespunzător". 

Membrii Senatului UMF au cerut Ministerului Sănătăţii să dispună rezilierea contractelor "ilegale" încheiate cu Universitatea privată "Titu Maiorescu". AGERPRES

×