x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Bacalaureat 2023. Iată subiectele la limba și literatura română

Bacalaureat 2023. Iată subiectele la limba și literatura română

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   09:54
Bacalaureat 2023. Iată subiectele la limba și literatura română

Elevii claselor a XII-a susțin luni, 26 iunie 2023, proba scrisă  la Limba și literatura română. 

La subiectul I, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoştinţă faţă de şcolile în care au fost formaţi.

La subiectul II, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia "A mele visuri...", evidenţiind realaţia dintre idea poetică şi mijloacele artistice.

La subiectul III, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

La subiectul III, la limba română, profil uman, de la Bacalaureat 2023, elevii au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Probele scrise se desfășoară în 464 de centre în perioada 26-29 iunie 2023.  Peste 130.500 de elevi din toată țara sunt înscriși la examenele de bacalaureat. 

Subiectele vor fi publicate după încheierea fiecărei probe, în jurul orei 12.00. Examenul durează 3 ore, calculate de la momentul când se încheie distribuirea subiectelor în sală. 

Elevii cărora li s-a aprobat prelungirea examenului de către comisiile județene beneficiază de cel mult două ore în plus, potrivit Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere,  auz și tulburări de neurodezvoltare.

Totodată, candidații au voie în sală doar cu stilou ori pix cu pastă de culoare albastră iar pentru realizarea schemelor și desenelor doar creion negru. Hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

La probele scrise la Matematică și Geografie, elevii au voie cu instrumente de desen.

Interdicții în sălile de examen

Sunt interzise în sălile de examen orice alte obiecte, precum ghizdan, rucsac, geantă, sacoșă, și orice mijloc electronic de calcul, stocare de informații ori comunicare, respectiv stick-uri de memorie, tablete, telefoane. 

Nu sunt permise nici manualele, dicționarelele, notițele. 

Candidații nu au voie să comunice între ei și nici cu exteriorul, să-și schimbe între ei ori să transmită lucrări, ciorne, notițe și orice alte materiale care pot fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. 

Elevii care nu respectă aceste reguli sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele ori obiectele interzise au fost sau nu utilizate, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice, de alte persoane, dacă au primit ori au transmis respectivele materiale. 

Aceștia nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. 

Reguli pentru candidați

Accesul în săli este permis până la ora 8:30. 

Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore de la momentul în care au fost distribuite subiectele.

Probele pentru examenul scris de bacalaureat sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii de la toate profilurile și specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.

Programele pentru Bacalaureatul 2023 sunt cele valabile înainte de pandemia de  COVID-19.

Calendar probe 

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba- proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor între orele 12.00 -18.00

Elevii care nu își pot echivala competențele, vor susține probele orale de la Bacalaureat în perioada 14-23 iunie.

14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;

21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

rapid

×
Subiecte în articol: Bacalaureat 2023 subiecte romănă probe