Poducatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline este de acord sa pledeze vinovat si sa plateasca o amenda de 3 miliarde de dolari in procesul intentat privind promovarea ilegala a anti-depresivelor Paxil si Wellbutrin si pentru neraportarea
datelor privind efectele secundate ale medicamentului pentru diabetici, Avandi, au anuntat procurorii, luni.
Aranjamentul este cea mai mare amenda platita vreodata de o companie producatoare de medicamente, eclipsind Pfizer, care a platit 2.3 miliarde de dolari in 2009, scrie cotidianul New York Times.
"Astazi, aranjamentul de 3 miliarde este fara precedent atat prin dimensiune cat si prin scop," a declarat procurorul sef-adjunct, James M. Cole. "De asemeni subliniaza hotararea companiei de a proteja publicul american cat si responsabilizarea celor care comit fraude in domeniul sanatatii."
Termenii initiali ai aranjamentului au fost anuntati in noiembrie 20122 iar GlaxoSmithKline pusese, de atunci, deoparte suma de banii.
Intr-o declaratie a companiei, facuta luni, se specifia faptul ca firma s-a conformat si si-a schimbat procedurile de marketing.
Andew Wittzy, seful companiei, a subliniat ca aceste proceduri ilegale sunt in trecutul firmei: "in timp ce aceste lucruri isi au originea intr-o alta era a companiei, ele nu pot si nici nu vor fi uitate," si a mai adaugat "Din partea GSK, vreau sa imi exprim toate regetele si sa reiterez faptul ca am invatat din greselile trecute pe care le-am facut."
Doua dintre delictele comise de companie sunt legate de campania de promovare a medicametelor Paxil si Wellburtin. Procurorii au spus ca GSK au platit medici sa participe la conferinte, sau alte intalniri, in vederea promovarii medicametelor care nu erau aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente. Compania a promovat ilegal folosirea Paxil-ului de catre copii iar in cazul Wellburtin acesta a fost promovat pentru tratamentul in veredea pierderii in greutate si disfunctiilor sexuale, cand de fapt fusese aprobat numai pentru tratarea depresiilor severe.
A treia acuzatie este legata de Avandia, un medicament pentru tratamentul diabetului, care a fost restrictionat din anul 2010 dupa ce s-a constatat legatura acestuia cu riscurile coronariene, aspect pe care compania nu le-a raportat insitutiilor abilitate din Statele Unite.