x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adolescent de 15 ani, ucis pentru blasfemie de o facţiune a rebelilor sirieni

Adolescent de 15 ani, ucis pentru blasfemie de o facţiune a rebelilor sirieni

10 Iun 2013   •   14:16
Adolescent de 15 ani, ucis pentru blasfemie de o facţiune a rebelilor sirieni

Membrii unei facţiuni islamiste a rebelilor sirieni, care are legături cu Al Qaeda, au ucis un adolescent de 15 ani pe care l-au acuzat de blasfemie. Execuţia a avut loc în faţa părinţilor adolescentului şi a altor persoane.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, care susţine oponenţii guvernului din Siria, adolescentul pe nume Mohammad Qataa, a fost împuşcat în faţă şi în gât la o zi după ce fusese răpit de facţiunea islamistă.

Gruparea a prezentat şi o fotografie în care Qataa este arătat mort, cu faţa şi gâtul prezentând urmele împuşcăturilor.

"Observatorul nu poate ignora astfel de crime, care nu fac altceva decât să dea apă la moară duşmanilor revoluţiei", a declarat Rami Abdulrahman, liderul ONG-ului. Grupul spune că informaţia a fost confirmată de mai mulţi martori care au văzut execuţia.

Mohammad Qataa lucra ca vânzător ambulant de cafea, în cartierul Shaar din oraşul Alep. Aparent, în timpul unei dispute cu o altă persoană, Qataa ar fi fost auzit zicând: "Chiar dacă profetul Mohamed coboară din cer, tot nu o să fiu credincios".

Acest comentariu a ajuns la urechiile membrilor grupării "Jabhat al-Nusra", o facţiune islamistă care are legături cu Al Qaeda.

Potrivit martorilor, islamiştii l-au capturat pe Qatta sâmbătă şi l-au adus la casa părinţilor săi duminică. Adolescentul prezenta deja urme de biciuire.

"Oamenii s-au adunat în jurul lui, iar membrii brigăzii islamiste au spus: "Oameni buni din Alep, să nu crezi în Dumnezeu înseamnă blasfemie şi să înjuri profetul este blasfemie. Oricine va înjura profetul va fi pedepsit astfel", a relatat Rami Abdulrahman.

"Apoi un bărbat l-a împuşcat de două ori cu o armă automată, în faţa mulţimii şi a mamei şi tatălui său", a mai spus Rami Abdulrahman.

Liderul ONG-ului spune că mama adolescentului a încercat să îi facă pe islamişti să se răzgândească. Felul în care ucigaşii vorbeau araba sugerează faptul că nu ar fi fost sirieni.

De anul trecut, oraşul Aleppo a căzut sub controlul brigăzilor islamiste.

Peste 94.000 de oameni au murit în războiul civil din Siria, început în martie 2011, iar aproximativ 1,6 milioane de sirieni au fugit din ţară. 

×