x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afronauţii! Uganda vrea să trimită un satelit în spaţiu în următorii 10 ani (VIDEO)

Afronauţii! Uganda vrea să trimită un satelit în spaţiu în următorii 10 ani (VIDEO)

04 Dec 2011   •   07:42
Afronauţii! Uganda vrea să trimită un satelit în spaţiu în următorii 10 ani (VIDEO)

In curtea casei mamei lui Chris Nsamba, presedintele Programului African de Cercetare Spatiala, cativa voluntari dau la smirghel peste aripile unui viitor avion cu reactie.

Aeronava nu are inca motor, dar cand acesta va fi instalat, (se estimeaza ca in maximum 4-5 ani) avionul va fi gata de primul sau zbor sub-orbital. In 10 ani, ambitiosii voluntari vor sa trimita si primul satelit african in spatiu.

"In urmatorii 4-5 ani va trebui sa trimitem cel putin un satelit de proba in spatiul sub-orbital", spune Chris Nsamba.

"Odata ce avionul va putea zbura, ma astept sa fiu unul dintre pilotii de incercare", a spune si David Michael Nambobi, unul dintre voluntari.

Pana in prezent, echipa africana a primit in jur de 80.000 de dolari de la sponsori. Insa si guvernul ugandez este pregatit sa vina cu partea sa.

"Presedintele Ugandei a vorbit cu ei la telefon si din cate stiu s-a oferit sa-i sprijine", a declarat Richard Tushemereirwe, presedintele Consiliului National al Tehnologiei din Uganda.

Vestea s-a raspandit repede in tara africana, insa nu a generat foarte mult entuziasm.

"In momentul de fata ar trebui sa investim in drumuri, in spitale, in sistemul de sanatate. Ideea este una buna, dar alte lucruri ar trebui sa aiba prioritate", a declarat un cetatean ugandez in cadrul unui vox-populi.

Chris Nsamba este constient de aceste pareri. Recunoaste ca multi oameni il numesc nebun, insa nu-i pasa.

"Dupa ce vom fi terminat proiectul, acesta va vorbi in locul nostru. Asa ca nu ma deranjeaza ca sunt facut nebun", a mai spus Nsamba.

×