După ce cotidianul britanic Telegraph dezvăluia duminica trecută că preşdintele iranian are origini evreieşti, presa insulară s-a interesat şi dacă Mahmoud Ahmadinejad ar putea beneficia de cetăţenie israeliană.
Potrivit legii care guvernează acordarea cetăţeniei în Israel, Ahmadinejad nu ar avea nici o şansă, deoarece ministrul de Interne israelian are dreptul să refuze acordarea cetăţeniei acelor aspiranţi care, deşi îndeplinesc toate cerinţele pentru a dobândi cetăţenia israeliană, au fost "implicaţi în vreo activitate îndreptată împotriva poporului evreu" sau "sunt susceptibili de a pune în pericol sănătatea publică sau securitatea statului" israelian. Or, Ahmadinejad a ofensat statul evreu în repetate rânduri şi în cele mai jignitoare cuvinte, comparându-l cu "un cadavru fetid", l-a ameninţat cu distrugerea şi a negat existenţa Holocaustului.
RESTRICŢII
Primul paragraf al legii extinde exigibilitatea şi la persoanele care au soţul, unul sau ambii părinţi evrei sau chiar unul dintre bunici evreu, dar exclude în schimb persoanele care practică deschis o altă religie. Şi aici, Ahmadinejad ar fi avut şanse, părinţii săi fiind evrei, însă credinţa nu-l ajută deloc. Din 1970, Knesset-ul a integrat în lege prevederea ca aspiranţii la cetăţenia statului Israel, care "s-au convertit voluntar la o altă religie" să fie interzişi de la dobândirea cetăţeniei israeliene. În virtutea acestei legi, "Evreii pentru Iisus" şi-au văzut respinse cererile privind dreptul de reîntoarcere.
Legea originală din 1950 a fost promulgată doar după doi ani de la crearea statului Israel, dându-le posibilitatea "evreilor care şi-au exprimat dorinţa de a se instala în Israel", să facă "aliyah"-ul (termenul pentru emigrarea evreiască în statul nou-creat).
Citește pe Antena3.ro