x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaida în derută

Al-Qaida în derută

de Mihaela Biliovschi    |    21 Noi 2008   •   00:00

Corespondenţă din Washington
Al-Qaida e în derută. Teroriştii nu ştiu cum să mai interpreteze ceea ce se petrece în America. Faptul că viitorul preşedinte poartă şi numele de Hussein şi provine din tată musulman îi frustrează la culme pe fundamentaliştii islamişti, spun experţii. Americanii sunt avertizaţi că vor plăti pentru alegerea lui Barack Obama.



NEGRI DE CASĂ.  Barack Obama, Condoleezza Rice şi Colin Powell sunt nişte ”negri de casă” (house negroes) a spus un membru al-Qaida în primul mesaj electronic transmis pe web după alegerile prezidenţiale. Expresia ”negru de casă” a fost introdusă de americanul Malcolm X, preot musulman de culoare, activist pentru drepturile omului şi membru al ”Nation of  Islam”. Prin ”house negro” Malcolm X descria afro-americanii care slugăresc la albi. ”Tu reprezinţi exact oposul unor onorabili americani negri precum al-Shabazz sau Malcolm X”, a spus al-Zawahiri, marele strateg din gruparea teroristă al-Qaida.

CRIME ŞI EŞEC.  Directorul CIA, Generalul Michael Hayden, a admis faptul că tranziţia prezidenţială poate reprezenta un moment prielnic pentru un atac terorist, dar că agenţii nu au interceptat nici o informaţie care să susţină această teorie. Teroristul Zawahari l-a ameninţat pe Obama că o ”moştenire grea de crime şi eşecuri” îl aşteaptă. Nici poporul american nu a scăpat de limba veninoasă a teroristului, acesta ameninţându-i că vor plăti scump pentru că l-au ales pe Obama preşedinte.

În mesajul care durează mai mult de 11 minute, al-Zawahiri îl numeşte pe Obama un ”dezonorabil”,  acuzându-l că s-a lepădat de credinţa musulmană. ”Ai ales să te alături duşmanilor Islamului şi spui rugăciunea evreilor deşi te dai creştin doar ca să avansezi” în scena politică, a spus teroristul numărul 2, după Osama bin Laden.

E PE BUNE.  Experţii în domeniu spun că nu există vreun motiv să creadă că mesajul ar fi o făcătură. Un alt mesaj al grupării teroriste a fost lansat în timpul campaniei electorale, când radicalul sheik Yusuf al-Qaradhawi a transmis o notă arătându-şi suportul pentru republicanul John McCain.

Unii experţi spun că membrii din gruparea lui bin Laden sunt cuprinşi de panică, alegerea lui Barack Obama fiind un rezultat pe care nu l-au întrevăzut vreodată. Cu atât mai puţin nu au crezut membrii al-Qaeda că America va fi condusă de un preşedinte ce poartă numele Hussein. Tinerii musulmani şi-au exprimat încrederea şi sprijinul faţă de noul preşedinte american.

CRIZA ECONOMICĂ-PEDEAPSĂ DIVINĂ.  Dar experţii spun că Barack Obama ar trebui să se concentreze în primul rând pe salvarea ţării din criza economică în care se află de mai multe luni. Fundamentaliştii cred că situaţia de criză este doar o pedeapsă divină cu efecte asemănătoare colapsului Uniunii Sovietice. Retragerea trupelor din Irak şi redistribuirea acestora în Afganistan este o măsură menită eşecului încă înainte de a demara, a mai spus teroristul.

AL-QAIDA AMERICANĂ. Nu doar teroriştii cei mai de temut ai lumii au cuvinte dure la adresa lui Barack Obama. Un preot catolic din statul american South Carolina i-a ameninţat pe credincioşii din parohia sa care au votat cu Obama. Preotul le-a interzis acestora să ia împărtăşanie dacă nu se căiesc de păcatul comis prin acordarea votului unui ”musulman”.

Un alt preot, din Kansas, a pus un afiş în faţa bisericii pe care a scris: ”America, ai ales un preşedinte musulman. Acesta este un păcat împotriva Domnului”. Exemple similare se găsesc peste tot în Statele Unite ale Americii, o ţară cu peste 300 milioane de locuitori şi cea mai mare diversitate etnică şi religioasă de pe glob.

 

×
Subiecte în articol: externe obama