x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alcoolul pune în pericol 8 milioane de vieți în Italia

Alcoolul pune în pericol 8 milioane de vieți în Italia

de Redacția Jurnalul    |    20 Apr 2024   •   08:20
Alcoolul pune în pericol 8 milioane de vieți în Italia

Aproximativ 8 milioane de italieni (21,2% dintre bărbați și 9,1% dintre femei) consumă alcool în cantități dăunătoare sănătății. 3,7 milioane de persoane beau excesiv, punându-și în pericol sănătatea fizică și mentală.

770.000 de persoane suferă deja de consecințele negative ale consumului excesiv de alcool, scrie La Repubblica.

Creșterea este îngrijorătoare în rândul minorilor, tinerilor, femeilor și vârstnicilor.

Consumul de alcool între mese este în creștere, în special în rândul femeilor (23,2%). Un milion de femei se îmbată frecvent.

Doar 8,2% dintre cei care au nevoie de tratament pentru dependența de alcool primesc ajutor.

Consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de ficat, boli cardiovasculare, cancer și tulburări mentale. Alcoolul este al treilea factor de risc de boală și deces prematur în Italia, după fumat și hipertensiune arterială. Studiile recente au arătat că abuzul de alcool crește riscul de Alzheimer și Parkinson, spun neurologii.

Societatea Italiană de Neurologie (Sin) intervine subliniind că "abuzul de alcool este una dintre principalele cauze de creștere a riscului de apariție a bolilor Alzheimer și Parkinson", fapt care reiese dintr-un studiu recent publicat în Nature Communications.

În SUA, înainte de vârsta de 21 de ani, abuzul de alcool este una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite în cazul accidentelor rutiere, omuciderilor, consumului excesiv de alcool (supradoză de alcool), căderilor, arsurilor, înecurilor și sinuciderilor.

"Un studiu anglo-canadian care tocmai a fost publicat în Nature Communications indică faptul că abuzul de alcool, alături de diabet și de dioxidul de azot (un indice al poluării aerului din trafic), este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale creșterii riscului de apariție a bolilor Alzheimer și Parkinson", spune președintele Sin, Alessandro Padovani. Nu doar hipertensiunea, diabetul și obezitatea deja cunoscute, ci și factorii legați de stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice și consumul de alcool fac parte din factorii de risc la care suntem supuși cu toții. Chiar și un studiu realizat timp de 10 ani de OMS a constatat că sănătatea este o chestiune care ține de individ și că evenimentele din viața acestuia, de la traumatisme craniene la stiluri de viață incorecte și modificabile, sunt cele care determină riscul de îmbolnăvire, nu doar a sistemului nervos”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alcool risc alzheimer parkinson Italia