x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alcoolul face bine dacă să ştii cum să-l bei

Alcoolul face bine dacă să ştii cum să-l bei

04 Mar 2014   •   23:21
Alcoolul face bine dacă să ştii cum să-l bei

Consumatorii de băuturi alcoolice care obişnuiesc să consume asemenea produse într-o singură “sesiune”, o dată pe săptămână, riscă de două ori mai mult să moară mai repede decât cei care beau o cantitate asemănătoare, dar împărţită în porţii zilnice

Un studiu din Marea Britanie, dat publicităţii de către Ministerul Sănătăţii din această ţară, arată că băutorii de alcool în cantitate moderată, în porţii zilnice, nu îşi pun în pericol sănătatea.

Studiul arată că trei sau patru unităţi de alcool pe zi – de pildă, un pahar mic de vin este echivalent cu 1,3 unităţi de alcool, iar o cutie de bere echivalează cu 2 unităţi – este considerat ca fiind un “consum moderat” de alcool. În cazul bărbaţilor, consumul moderat este de  3 până la 4 unităţi de alcool pe zi, iar în cazul femeilor, de 2 sau 3 unităţi, scrie Daily Mail.

Cu totul altul este efectul acestui consum moderat dacă este ingerat într-o singură “sesiune”, când toată cantitatea săptămânală este consumată deodată, într-o singură zi sau în maximum trei zile, de obicei, la sfârşitul săptămânii. O “sesiune grea” de beţie înseamnă, în cazul femeilor,  patru sau mai multe pahare de alcool consumate, iar în cazul bărbaţilor, cinci sau mai multe pahare.

Într-o perioadă de 20 de ani, studiul a arătat că 61% dintre alcoolicii care obişnuiau să bea într-o singură sesiune au murit, în timp ce în rândul consumatorilor moderaţi şi constanţi s-au înregistrat numai 37% de cazuri de moarte prematură.

Rezultatele studiului vor fi publicate în luna mai, în ediţia electronică a revistei “Alcoholism: Clinical & Experimental Research. Cercetătorul care a coordonat studiul, Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas, din Austin, a declarat că “beţia este un fenomen în continuă creştere şi că a fost recunoscută ca fiind o problemă foarte importantă pentru sistenmul public de sănătate”, atât în Statele Unite, cât şi în ţările europene.  (S. Stancu)

×