x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerea lui Obama produce opinii diferite în Rusia

Alegerea lui Obama produce opinii diferite în Rusia

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA oferă speranţe că ar putea avea loc schimbări în mai bine în cadrul relaţiilor ruso-americane. Deşi la acest aspect se aşteaptă preşedintele Comitetului pentru probleme internaţionale din cadrul Dumei de Stat, cotidianul Strana titrează că „acest lucru nu este o certitudine”.



În vitiunea respectivei publicaţii, citate de Agerpres, nu se ştie dacă astfel de schimbări vor şi avea loc, deoarece “Joseph Biden, care devine vicepreşedinte, are o atitudine la fel de vehementă faţă de Rusia ca şi actualul vicepreşedinte al SUA, Richard Cheney”. “Nu încape îndoială că Biden va influenţa în mod substanţial poziţiile lui Obama”.

În acelaşi timp, preşedintele Comitetului pentru probleme externe din cadrul Dumei, Konstantin Kosaciov,  subliniază că atunci când, “mai devreme sau mai târziu, emoţiile campaniei electorale se vor risipi şi când se va pune problema recâştigării simpatiei reciproce, a restabilirii cooperării pe marginea unor probleme cu adevărat importante şi pentru SUA, şi pentru Rusia, Obama va avea mai puţini factori restrictivi, decât McCain”. În opinia sa,  dacă Obama va putea sau nu deveni o forţă politică constructivă atât în contextul relaţiilor ruso-americane, cât şi în cel global, va depinde în mare parte de calităţile sale personale. “În orice caz, deocamdată este prematur să spunem dacă Obama este pregătit pentru preşedinţie - pentru această misiune supremă, în orice caz pentru SUA”.  Totuşi, Kosaciov îşi exprimă speranţele “în mai bine” şi într-o îmblânzire a politicii SUA “pe marginea unor probleme atât de importante precum posibila aderare a Ucrainei şi Georgiei la NATO sau amplasarea de elemente ale scutului american antirachetă în Polonia şi Cehia”.

O părere diferită are politologul rus Modest Kolerov, şeful Departamentului pentru probleme interregionale şi relaţii culturale cu ţările străine, departament din cadrul Administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse. În paginile ziarului Utro acesta îşi exprimă speranţele privind o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Rusia şi SUA constituie o eroare: “Nu mă aştept la o îmbunătăţire a relaţiilor. Dificultăţile cu care se vor confrunta SUA se vor amplifica, iar acest lucru duce întotdeauna dacă nu la o radicalizare, atunci în mod sigur la o improvizaţie în politică. Întreaga cultură politică externă a SUA la adresa Rusiei a fost mereu una misionară. Imaginaţi-vă un puternic contrast între posibilităţile din ce în ce mai reduse şi educaţia misionară. SUA vor fi periculoase pentru lume”. Chiar şi ceva mai liberalul Obama nu va renunţa, în opinia lui Kolerov, la planurile privind crearea unui sistem antirachetă în Europa. “El ar putea, probabil, doar să reducă cheltuielile pentru acest sistem, însă nu va renunţa la întregul proiect, care este o chestiune de concept în clasa politică americană. Obama, care este un începător în toate privinţele, nu va avea nici voinţă politică, nici capital intelectual pentru se opune acestui consens”, este convins politologul rus.

De altfel, în opinia redactorului-şef al revistei Posev, Iuri Ţurganov, evoluţia relaţiilor ruso-americane va fi influenţată nu de noul stăpân de la Casa Albă, ci de noul preşedinte al Rusiei. “Atitudinea SUA şi, în general, a Occidentului faţă de Rusia oglindeşte modul în care Rusie îşi abordează trecutul sovietic. Dacă va fi cultivată o atitudine nostalgică, relaţiile se vor înrăutăţi, iar dacă Rusia va reveni la sistemul de valori din 1991, ele se vor ameliora”, afirmă Ţurganov. Analistul rus subliniază că pentru o ameliorare a relaţiilor cu SUA, “este necesar să se termine cu nostalgia sovietică şi cu atitudinea revanşardă, să nu se mai spună că URSS a pierdut războiul rece”. De altfel, redactorul-şef al publicaţiei Posev, cu atitudini puternic anticomuniste, consideră că “pentru Rusia ar fi fost mai bună victoria lui McCain”, care a luptat împotriva comuniştilor în Vietnam.

×
Subiecte în articol: externe Rusia obama